Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Zamknięty Temat

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-06-2010, 18:26   #1
destroyer84
ford::average

Imię: Tomasz
Model: transit
Silnik: 2,5 diesel
Rocznik: 1992
Unhappy probelm ze skrzynią biegów

witam
Przeglądałem forum, i rzeczywiście tematów dotyczących skrzyni biegów jest troszkę, pomimo tego może ktoś z forumowiczy będzie w stanie mi pomóc. Mianowicie na zimnej skrzyni trochę ciężej wchodzi mi drugi bieg, bywa czasami, że przy wkładaniu tego biegu "zagra" po zębach i muszę wkładać go ponownie. Potem jak skrzynia się rozgrzeje ten problem znika, ale dzisiaj zauważyłem, ze gdy auto ma na sobie ładunek i jest cięższe, przy hamowaniu silnikiem na drugim biegu bieg ten wyskakuje. Co się dzieje??? Nadmienię, że kiedyś byłem na warsztacie i zwróciłem uwagę mechanikom, aby sprawdzili stan oleju w skrzyni. Stwierdzili, ze jest mało i dolewali i obawiam się, że dolali mi zwykłego oleju przekładniowego gdzie na forum znalazłem jaki rodzaj konkretnie powinien być lany do tych skrzyń i wiem na pewno, że olej jaki mi dolewali nie był takim olejem. W zimę po uzupełnieniu stanu w skrzyni na zimnej to całkiem ciężko wchodziła dwójka. Czy przyczyną moich problemów może być niewłaściwy olej dolany do skrzyni???

destroyer84 jest offline  
Stary 26-06-2010, 18:36   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: probelm ze skrzynią biegów

Olej olejem, ale synchronizator masz padnięty, a wyskakiwanie biegu to albo także ten synchronizator, albo zamek wodzika jest wypracowany.
Robienie skrzyni to naprawdę wyższa szkoła jazdy, trzeba do tego bardzo dobrego i kumatego mechanika, a koszty też nie są małe. Najlepszym rozwiązaniem byłoby kupienie używki, jest tego towaru pełno na Allegro w dobrych cenach - od 300zł wzwyż, np:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 26-06-2010 o 18:42
wojtekjanus jest offline  
Zamknięty Temat

Zasady postowania