![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 11-12-2007
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
|
Witam
Przez kilka ostatnich dni było trochę chłodniej i autko znowu zaczęło grymasić. Otóż problem polega na tym, że gdy silnik jest zimny to po uruchomieniu przez około 2-3 minuty ( dopóki nie złapie temperatury ) przerywa i nierówno pracuje puszczając przy tym jasne bąki dymu. Po kilku minutach pyrkania praca wraca do normy. Świece nowe, grzeją na 100%, silniczek wolnych obrotów działa ( po dość długiej walce :fcp3 ). Zapowietrzanie układu też chyba odpada ponieważ auto zapala praktycznie na dotyk. Dla pewności wymieniłem jeszcze przewód do świec i przeczyściłem wszelkie jego łączenia ale niestety żaden z zabiegów nie rozwiązał problemu. Za wszelkie rady z góry dziękuję :fcp1 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 23-09-2008
|
witam
[mk II]z tego co przegladam posty nie jest to problem tylko w tym modelu,jestem posiadaczem mk II 97 r 1,6 16v i mam ten sam problem moze poza biłym dymem.Jezeli ktos zna przyczyne niech podpowie jak to usunąć :fcp6 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Ty masz benzyniaka i na pewno przyczyna będzie zupełnie inna. Jeżeli jeszcze tego nie robiłeś to wymień przewody wn i świece. Ja w dalszym ciągu czekam na pomocną dłoń :fcp2
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Imię: Adam
Model: focus MK1
Silnik: 1,8
Rocznik: 1999
|
Mam taki sam problem. Jeszcze się za niego nie wziąłem, podejrzewałem świece, ale teraz nie wiem co myśleć! Po odpaleniu nierówno chodzi (jakby nie zawsze na wszystkich garach) i kopci białawo przez parę sekund. Później wszystko ok. Jak znajdziesz przyczynę to napisz, ja zacznę od świec, to częsta przyczyna tych problemów.
|
|
|
#5 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 23-09-2008
|
ja słyszałem ,że przyczyna może być :
1.swiece 2.przewody 3.cewka 4.silniczek krokowy...itd myslałem ze ktos ma lub zna na to recepte,ale to chyba trzeba wymienić pół samochodu :fcp2 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Zrobiłem na początek zabieg czyszczenia wtryskiwaczy :fcp2 Po jakim czasie ( czytaj ile km trzeba przejechać ) aby specyfik czyszczący coś zadziałał? Zabieg przeprowadziłem według zaleceń producenta: paliwo pod korek i cała butelka do kotła :fcp2
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Imię: Krzysiek
Model: mondeo mk5
Silnik: 2.5b
Rocznik: 2013
|
u mnie bylo podobnie,ciezko jeszcze palił , dymil na bialo nie przepalonym paliwem,jak sie rozgrzal bylo ok,wymienilem wtryski 45zl/szt siwece zarowe 2ozl/szt i jest rewelacja
|
|
|
#8 |
|
|
krzysieksel1969 a sam robiłeś wtryski? Z tego co się orientuję to wymienia się końcówki.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Imię: Krzysiek
Model: mondeo mk5
Silnik: 2.5b
Rocznik: 2013
|
Dokladnie tak o tyle jest dobrze w mondeo z tych lat ze wymienia sie same koncowki wtryskow,nie robiłem tego sam dlatego za naprawe zapłaciłem . Polegała ona na wymianie i ustawieniu wtrysku zeby dawał mgiełke a nie lał ciurkiem.
|
|
|
#10 |
|
|
A może próbował ktoś sam wymieniać końcówki wtryskiwaczy i mógłby mi udzielić cennych wskazówek :fcp3
Z reguły wszystko co się da zrobić w warunkach domowych próbuję wykonać sam :fcp2 |
|
|
|
![]() |
|
|
|