![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 05-10-2014
Model: ford mondeo MK3
Silnik: 1.8
Rocznik: 2001
|
Witam Was jaka jest zasada działania nadmuchu przy włączonej klimatyzacji na AUTO.Otóz u mnie jak odpalę samochód to najpierw,wieje na przednią szybę ale to nie jest intensywny nadmuch taki średni,potem wieje już tylko szyba i nogi i z okrąglych krateczek tych przy drzwiach.A moje pytanie jest czy na przednią szybę nie powinno najpierw intensywnie wiać aby odparować szybę czy to zależy od warunków pogodowych,nadmienię że na dworzu jest +1 lub 0.Czy to ma tak działać.Pozdrawiam iproszę o odpowiedż.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Czy pomoże mi ktoś rozwiązać mój dylemat czy jest wszystko tak jak ma być.Wiem że zawsze mogę na wasze odpowiedzi liczyć a jak się pytam w. warsztatach to w każdym inaczej mówią,a ja lubię jak wszystko w mondku działa jak należy.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Imię: Hipesz
Model: S-max
Silnik: 1.8 TDCI 125KM
Rocznik: 2008
|
Działa dobrze. Jak chcesz odparowć szyby to nacisnij przycisk na gorze klimatyzacji /zółty symbol przedniej szyby/
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Dziękuję jestem już spokojny ze wszystko jest ok.A propo mam z białą ikona,wiem że tu soft trochę szwankuje jak piszecie na forum u mnie narazie działa,jeszcze raz dzięki.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::expert
![]() Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014
|
Jeżeli się ustawia AUTO chyba od minimum do 22 stopni to wieje w twarz z panelu a jeżeli ponad 22 stopnie to na szybe i nogi.
To po to aby nie wiało w twarz ciepłe powietrze i aby nie zasnąć w nocy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. /poza tym oczywiście można samemu ustawić kierunek nawiewu wtedy AUTO już nie działa |
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Hipesz
Model: S-max
Silnik: 1.8 TDCI 125KM
Rocznik: 2008
|
Algorytm działania klimy w trybie AUTO jest bardziej złożony i uzależniony min od temperatury zewnętrznej, wewnętrznej, nasłonecznienia, temperatury silnika.
Zimą jak ustawisz 22 st to będzie wiało ci ciepłem ale latem to z kratek może lecieć całkiem zimne powietrze |
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Zarejestrowany: 02-09-2013
Model: Mondeo Mk3
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2006
|
klimatronik działa w bardzo skomplikowany sposób nie sposób opisać jak ponieważ w każdej sytuacji działa inaczej. w skrócie działa mniej więcej tak.
na auto - wszystko działa automatycznie tzn. dobranie siły nawiewu i kierunku aby najlepiej uzyskać żądana ustawioną temperature - gdy wybierzesz np siłę nawiewu to pozostałe rzeczy będą wybierane automatycznie czyli kierunki wiania i temperatura w takim stopniu aby jak najoptymalniej uzyskać żądaną temperaturę i aby to bylo jak najmniej odczuwalne. kierunki wiania ustalane sa w następujący sposób - kiedy chcesz podgrzać powietrze w kabinie ciepłe powietrze leci głównie na nogi, mniej na pozostałe kratki z uwagi na to, że ciepłe powietrze samoistnie porusza sie ku górze. gdyby wiało na twarz lub na szybę odczuł byś różnicę w temperaturze czyli było by zimno w stopy. innymi slowy gdyby wiało na górze zamiast na dole ciepłe powietrze nie dotarło by do nóg. gdy chcesz ochłodzic powietrze klima działa odwrotnie zimne powietrze leci z kratek górnych, mniej z dolnych z uwagi na to, że zimne powietrze leci w dół. gdyby tak nie było poczułbyś chłód w nogach a gorąco u góry. wszystko to się dzieje automatycznie po przeanalizowaniu różnicy temperatury pomiędzy zewnętrzną a wewnętrzną, czujnikiem nasłonecznienie (gdy wykryje słońce to zwiększa siłę nadmuchu). Ogólna zasada jest taka abyś nie poczuł gwałtownej zmiany temperatury a auto wewnątrz nagrzewało lub chłodziło sie równomiernie pomiędzy dołem a górą kabiny itd. itd. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Dziękuję bardzo juz bardziej dosadnie nie mogło to być wytłumaczone,a pisałem że mogę na Was liczliczyć dzięki.
|
|
|
|