![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan
|
Co jakiś czas (ok. tygodnia)muszę dolewać płynu chłodzącego do wartości max. na zbiorniku.Ubywa go ok. 2cm od wcześniej zalanego poziomu max. Co dziwne na zbiorniku nie mam wartości min. Nie zauważyłem żadnych wycieków pod samochodem. Odkręciłem korek zbiornika i szczelnie dociskając usta dmuchnąłem w niego i zdziwko- powietrze swobodnie wydostawało się z niego od spodu (tak wyczułem palcem, ciężko podejść). Czy u Was też tak jest? Czy jest to jakiś przelew jeśli się naleje ponad stan? Jak sądzicie, co może być przyczyną ubywania płynu, ale tylko do pewnego stanu, czyli jak pisałem wcześniej ok. 2cm od poziomu max.
Z góry dzięki za sugestie i porady.
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 22-11-2006
Model: MK3
Silnik: 2,0TDCi
Rocznik: 2004
|
Po drugiej stronie zbiorniczka też nie ma poziomu min.?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Jeśli nawet jest (sprawdzę poziom min.) to i tak fakt, że ubywa, na pewno gdzieś jest wyciek, ale jak go zlokalizować? Nie widzę mokrych plam pod wózkiem.
|
|
|
#4 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Jeżeli np cieknie chłodnica, to pęd powietrza i wirujący wentylator porywa krople płynu i rozbija je na nie zostawiającą śladów mgłę.
Jedyny sposób wtedy - wyjąć chłodnicę, do wody, uszczelnić jeden koniec, a w drugi lekko sprężone powietrze. I poobserwować. Mam nadzieję, że nie przybywa ci oleju w silniku...
|
|
|
#5 |
|
|
Oleju na pewno nie przybywa, sprawdzałam. Śmietana (majonez) się nie robi. Ale skąd ten przedmuch w zbiorniku wyrównawczym, nie mam pojęcia?
![]() 668855686 Ostatnio edytowane przez Mariusz ; 01-08-2009 o 00:21 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
FCP member
![]() Imię: Karol
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2012
|
Nie doradzę Tobie dlaczego płyn ubywa, ale jak odkręcisz korek zauważysz mały kanalik, którego ujście jest otwarte od dołu nad nadkolem.
Jego zadaniem jest odprowadzenie nadmiaru gazu/płynu w momencie uruchomienia zaworu bezpieczeństwa w korku. Czasem przyczyna ubywania płynu jest wadliwie działający zawór we wspomnianym korku, w trakcie pracy silnika wzrasta ciśnienie i ciesz szuka innej drogi ujścia - przerobiłem to w innym fordzie (ciekło u mnie przy ramce chłodnicy) pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Sprawdziłem i okazało się, że jest oznaczony poziom min. od strony zbiorniczka płynu do wspomagania kierownicy. I tu spostrzeżenie, zawsze płyn utrzymuje się na tym poziomie, raczej poniżej już nie schodzi. Tzn. tak - dziś doleję na max. po kilku dniach jest na min. i tak się utrzymuje. Dlaczego tak jest?
Wadliwie działający zawór we wspomnianym korku, jak napisał Karloss?
|
|
|
#8 |
|
|
Przypomnę się, czy ktoś z Forumowiczów miał podobny problem, ewentualnie wie jak go rozwiązać.
|
|
|
#9 |
|
ford::average
![]() Imię: Maciej
Model: Ford Mondeo MK1 Sedan
Silnik: 1.8 Turbo Diesel (88KM)
Rocznik: 1993
|
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. miałem identyczny problem w moim mondku. mam go nadal. ale juz nie wiem czy to problem czy tez jego charakter. poprostu wiem ze gdy dolewalem kolo Max to ZAWSZE wywaliło mi to korkiem, a gdy mam kolo minimum to jest Ok. dziwne to.. ale moj znajomy mechanik powiedzial ze plynu moze byc NAWET kilka mm ponizej znaczka Min. nie ma zadnych problemow z chlodzeniem i nie musze dolewac plynuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. gdy zalewam uklad chlodzenia zawsze wlewam tyle by w efekcie końcowym stalo na Minimum i jest wszystko ok, naprawde. pozdrawiam
|
|
|
#10 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 03-07-2008
Model: Mondeo Mk 3
Silnik: TDDI
Rocznik: 2001
|
|