Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-08-2010, 10:10   #1
stmartin
ford::average

Model: Mondeo MK3
Silnik: 1.8i benzyna
Rocznik: 2001
Domyślnie Wymiana reflektorów / odbłyśników

Witam, od kilku tygodni jestem posiadaczem Forda Mondeo mk3 1.8i z 2001r.
W aucie sa zamontowane reflektory angielskie, i moje pytanie czy nalezy wymienic cale reflektory czy mozna tylko wymienic odbłyśniki.

W kazdym razie prosze o jakas foto-porade , albo link , jak wymienic reflektor lub odbłyśnik.
Czy samemu da sie taka wymiane przeprowadzic bezproblemowo czy czeka mnie wizyta u mechanika ? chodzi mi o to czy potrzebne sa jakies specjalne narzędzia, podnosnik, i inne rzeczy ktore tylko zakladay mechaniczne posiadaja ?

stmartin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-08-2010, 10:17   #2
Zawika
ford::professional

Model: Mondeo Sedan Ghia
Silnik: 2.0 TDDI
Domyślnie Odp: Wymiana reflektorów / odbłyśników

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Podnośnik !???Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wiesz piszesz pierwszego posta i odpowiem tak.
Temat był wielokrotnie poruszany na tym forum ale mi, tak jak i Tobie, nie chce się tego szukać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Stary 12-08-2010, 10:24   #3
stmartin

Szukałem na forum i nic konkretnego nie znalazlem odnośnie wymiany swiateł z angielskich na polskie. czy cale reflektory czy odbłyśniki.

A jezeli chodzi o podnosnik to w poprzednim aucie wymiana prostej odmy mozliwa byla tylko z podnosnika dlatego pytam, nie znam Fodrów az tak dobrze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 12-08-2010, 10:34   #4
jendrekmak
ford::expert

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

można wymienić same odbłyśniki ale musisz znaleźć temat o rozklejaniu reflektora. jak się zdecydujesz na wymianę samych odbłyśników to akurat mam takie w wersji europejskiej na zbyciu.
reflektory wyjmujesz po wyjęciu grila z logo forda i wyjęciu dwóch wsuwek metalowych przy każdym reflektorze (widoczne od góry reflektora). jak już to zrobisz to będziesz zachwycony, że można to tak prosto wymyśleć. nie potrzebne są do tego żadne narzędzia.

Ostatnio edytowane przez jendrekmak ; 12-08-2010 o 10:38
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-08-2010, 10:40   #5
SrebnaStrzała

Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011

Cytat:
Napisał jendrekmak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
można wymienić same odbłyśniki ale musisz znaleźć temat o rozklejaniu reflektora. jak się zdecydujesz na wymianę samych odbłyśników to akurat mam takie w wersji europejskiej na zbyciu.
Czemu o rozklejaniu? Ja to ostatnio robiłem bez rozklejania i jeszcze mi się udało klosz wyczyścić. Temat o tym założyłem.
SrebnaStrzała jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-08-2010, 10:51   #6
jendrekmak

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał SrebnaStrzała Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czemu o rozklejaniu?
a temu, że kolega chce wymienić odbłyśniki w normalnym reflektorze a nie w ksenonach (tak przynajmniej wywnioskowałem) a wtedy cały zespół 2 odbłyśników (mijania i drogowe) nie wyjdzie przez otwór z tyłu.
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-08-2010, 10:55   #7
SrebnaStrzała

Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011

Cytat:
Napisał jendrekmak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a temu, że kolega chce wymienić odbłyśniki w normalnym reflektorze a nie w ksenonach (tak przynajmniej wywnioskowałem) a wtedy cały zespół 2 odbłyśników (mijania i drogowe) nie wyjdzie przez otwór z tyłu.
No tak, masz racje sorryGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
SrebnaStrzała jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-08-2010, 00:14   #8
martinez07
ford::advanced

Model: Sprzedany
Silnik: Duratec 1.8 HE 125KM

A przy okazji przeprowadzania operacji wymiany odbłyśników, możesz za cenę podkładu + czarnego spray'a poprawić fabrykę i zmienić sobie lampki na gustowną czerń Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oczywiście nie odbłyśniki, tylko te plastikowe wkładki w kolorze lustra Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
martinez07 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-08-2010, 09:24   #9
stmartin

Aha czyli zamienic tylko odbłyśniki z lewego na prawy oraz z prawego na lewy ?

Znalazłem przy reflektorach takie pokretla do ustawiania pozycji dół góra oraz cos czego wczesniej nie widzialem lewo prawo. moze za pomocą tych pokrętel da sie ustawic tak reflektor zeby swiecił poprawinie ?

Pytam sie bo chcem wiedziec zanim zabiore sie za wymontowanie reflektora.

Dzieki za rady.
Stary 13-08-2010, 10:12   #10
martinez07
ford::advanced

Model: Sprzedany
Silnik: Duratec 1.8 HE 125KM

Cytat:
Napisał stmartin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Aha czyli zamienic tylko odbłyśniki z lewego na prawy oraz z prawego na lewy ?
Nie.
Musisz wymienić oba odbłyśniki na europejskie.
martinez07 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania