Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-01-2008, 13:21   #1
toman_koz
ford::beginner

Domyślnie Silniczek od wspomagania wolnych obrotów. TD

Witam! Siadł mi silniczek od wspomagania wolnych obrotów.Może ktoś z Was bedzie wiedział czy można jeździć bez tego? Chciałem go wymienić ale w sklepach nawet tego nie mają?Nie wiem już co mam robić, a za miesiąć żona rodzi i muszę jak najszybciej uporać się z tym problemem. Proszę Was o pomoc

toman_koz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2008, 13:27   #2
toman_koz

Domyślnie Re: Silniczek od wspomagania wolnych obrotów.PROSZE O POMOC PILN

Dodam, że posiadam Forda Mondeo II 1,8 TD rok 96/97 nowa buda
Stary 13-01-2008, 14:51   #3
Muchor
ford::average

Model: Mondeo Mk3 kombi Ghia
Silnik: TDCi 130KM
Rocznik: 2011

Witam,

Wymień go, bo może Ci zgasnąć silnik gdy będziesz jechał i na chwilę wrzucisz luz, nawet niekoniecznie przed światłami. Możesz go spokojnie kupić w wielu sklepach - są linki na forum, jest kolega Jacek u którego kupisz niedrogo oryginały, taniej niż zamienniki w wielu innych miejscach. Jak będziesz z rodzącą żoną jechał do szpitala to nie chcesz przecież aby Ci silnik gasł przy każdym skrzyżowaniu...

Pozdrawiam i życzę Wam szczęśliwego rozwiązania :fcp1
Muchor jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2008, 16:11   #4
toman_koz

Dziękuje za odpowiedź!Zaraz napisze do kolegi Jacka i dowiem sie wszystkiego.Pozdrawiam
Stary 31-01-2008, 13:15   #5
Artur_M

na forum jest post jak go rozebrać i naprawić, też to miałem banalnie prosta sprawa. Pamiętaj tylko żeby ustawić popychacz na środku między stykami i wyregulować linkę wolnych obrotów. Regulację zrobisz ściągając w prawo obudowę na plastiku do regulacji( to taki plastikowy wałek przed pompą. Następnie kręć w prawo lub w lewo aż linka wydłuży się maksymalnie-1/2 mm do dźwigni wolnych obrotów). Trzeba to robić na pracującym rozgrzanym silniku, regulując obroty śrubą biegu jałowego.Normalne obroty rozgrzanego silnika to 820-860. Gwarantuje, że zrobisz to sam. Potrzebne Ci będą klucze torex chyba 6 oraz najlepiej klucz rurowy o ile mnie pamięć nie myli 10. W rurowy włóż z drugiej strony śrubokręt to łatwo odkręcisz podstawę silniczka.W opisie na forum nie podają, że trzeba wybić bolec płytki metalowej(to ta na sprężynie do której dochodzi popychacz silniczka wolnych obrotów).Bez tego możesz mieć problem z wykręceniem jednej ze śrub mocujących silniczek.Dodam jeszcze, że najlepsze do tej pracy są długie klucze "torex" z plastikowym uchwytem. Powodzenia i śmiało.
Artur_M jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-03-2009, 18:35   #6
danielgrela

Model: Mondeo MKII KOMBI
Silnik: 1.8TD
Rocznik: 1998
Domyślnie Odp: Silniczek od wspomagania wolnych obrotów.PROSZE O POMOC PILN

Witam

Odświeżam temat. Mam padnięty silniczek wspomagania wolnych obrotów w moim Mondeo 1.8TD '98. Chciałbym go nabyć. Szukałem w różnych sklepach internetowych ale nigdzie go nie ma ?! Czy on ma jakąś specjalną nazwę? Wszędzie wynajduje mi silnik krokowy do benzynowych silników Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Może ktoś zna namiary na sklep/osobę który zajmuję się sprzedażą tego cuda ?
Wiem że można go regenerować (mam link z opisem) ale nie mam nawet gdzie to zrobić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dlatego chciałbym kupić - najlepiej nowy żebym w przyszłości nie miał tego problemu.

Z góry dziękuję za pomoc
danielgrela jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-03-2009, 00:14   #7
Emmm
ford::expert

Model: mondeo mk II kombi
Silnik: 1.8 td endura de
Rocznik: 1997 grudzień

Tu kupisz nowy: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Pozdrawiam
Stary 23-03-2009, 19:56   #8
danielgrela

Model: Mondeo MKII KOMBI
Silnik: 1.8TD
Rocznik: 1998

Dziękuję Emmm za link do sklepu. Kurcze nie wiedziałem że to taki wydatek - 400zł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy myślicie że zakup używanego (np. z rozbitka) to dobry pomysł ? Czy jest duże ryzyko że kupie padnięty (np. przez allegro) albo padnie po kilku miesiącach ? Ktoś z Was zakładał używkę ? Poradźcie koledzy.
danielgrela jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-03-2009, 20:45   #9
prezi
ford::average

Model: Mondeo mk II kombi
Silnik: 1,8 TD ENDURA
Rocznik: 2000

Cytat:
Napisał danielgrela Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dziękuję Emmm za link do sklepu. Kurcze nie wiedziałem że to taki wydatek - 400zł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy myślicie że zakup używanego (np. z rozbitka) to dobry pomysł ? Czy jest duże ryzyko że kupie padnięty (np. przez allegro) albo padnie po kilku miesiącach ? Ktoś z Was zakładał używkę ? Poradźcie koledzy.
Ból taki iz to ustroństwo trudno kupić używane. Jest to czesta usterka mondków z silnikiem td. Wieć duże prawdopodobieństwo ze używka jest do bani lub będzie w najbliższym czasie. Chyba że jest sprawdzona.
prezi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-03-2009, 20:56   #10
Emmm
ford::expert

Model: mondeo mk II kombi
Silnik: 1.8 td endura de
Rocznik: 1997 grudzień

Może spróbuj jednak zregenerować to ustrojstwo, skoro Ci na nim zależy. W moim aucie silniczek ten jest niesprawny i jeżdżę tak już dwa lata (w takim stanie kupiłem mondka). W niczym mi to nie przeszkadza - odpalam bez problemu, obroty mam równiutkie, fakt, że niskie (500 - 650) a przynajmniej spalanie jest niewiarygodnie małe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam

Zasady postowania