![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 11-06-2010
Model: Galaxy MkII
Silnik: 2,3 benzyna+lpg
Rocznik: 2003
|
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!
Pierwszy post i jak zwykle prośba o pomoc.....,ale chyba w tym celu właśnie to forum istnieje. Jestem posiadaczem Galaktyki drugiej generacji z 2,3l silnikiem forda i sekwencyjnym wtryskiem gazu. Ponieważ jest to dla mnie nowy pojazd (inny niż posiadane dotychczas),zwracam szczególną uwagę na zmieniające się i pojawiające nagle nowe i nieznane odgłosy. Od kilku dni niezależnie od temperatury silnika i otoczenia,obciążenia i prędkości przy dodawaniu gazu(niezależnie od rodzaju paliwa)wydobywa się spod maski odgłos podobny do turbo.Pojawia się nagle i równie nagle zanika. Kiedy usłyszę ten tajemniczy odgłos poprzez umiejętne dozowanie pedału gazu(delikatne) mogę pozbyć się tego odgłosu turba.Pod maską wszystko wygląda normalnie,może trochę za niski stan płynu wspomagania,który już uzupełniłem,bez pop[rawy stanu rzeczy.Proszę o pomoc w rozwiązaniu tej zagadki.Wszelkie sugestie mile widziane. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FCP member
![]() Imię: Marek
Model: S-Max / Octavia / Journey
Silnik: 2.0EB PS / 1.5TSI DSG / 3.6V6
Rocznik: 2010 / 2021 / 2015
|
Kolego, jeszcze jedno pytanko - słyszysz to przy włączonej klimie czy bez niej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeżeli masz to tylko na klimie to prawdopodobnie zaczyna się wykańczać sprężarka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (niestety pojawiło się to wczoraj u mnie - bez klimy wszystko "chodzi" jak powinno) Jeżeli ten dźwięk masz przy jeździe bez klimy to... ... poczekajmy aż się wypowie ktoś mądrzejszy bo nie chcę bzdur pisać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
-=> S-Max - raport 2025 - kliknij tutaj !! <=- -=> Octavia - raport 2025 - kliknij tutaj !! <=- -=> Journey - raport 2025 - kliknij tutaj !! <=- Był: Focus, Galaxy, Mondeo. Jest: S-Max, Octavia i Journey ![]()
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Witam!
Odgłosy pojawiają się bez względu na to czy kompresor chodzi czy też nie(już to wypróbowałem). |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 24-06-2009
Model: FORD GALAXY MK3
Silnik: 1,8 TDCI 125 KM GHIA
Rocznik: 2007
|
Nie wiem czy pomoge ale sprawdzenie nie kosztuje...Ostatnio odebralem auto od mechanika i mialem podobne objawy , okazalo sie iz pokrywa filtra powietrza byla zle zalozona i lapal lewe powietrze na obudowie filtra ( przy przyspieszaniu az gwizdal takim przytlumionym dokuczliwym dzwiekiem ), byla tam z jednej strony szczelina na palucha... Poprawilem i objawy ustaly.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Dzięki za podpowiedź,jutro sprawdzę.Dziwne w tym wszystkim jest to,że objawy pojawiły się po zamontowaniu gazu,ale może to tylko zbieg okoliczności
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Panowie,czy nikt nie ma pomysłu na przyczynę takiego zachowania mojego Galaxa?
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Imię: Marcin
Model: Było Galaxy mk1 a jest LagunaII Grandtour
Silnik: Było 2.0 DOHC, potem 2.3 16V + lpg, a teraz 1.9dCi
Rocznik: 2002
|
Riczi520 jak tam rozwiązałeś problem? U mnie coś podobnego słychac i też sie zastanawiam, co to jest. Chyba ściągnę pasek od osprzętu silnika i zobaczę, czy ucichnie. Może, to któreś łożysko alternatora, napinacza paska, czy coś w tym stylu.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Niestety jak narazie nic nie wymyśliłem,ale próbuj może ty coś wykombinujesz.Zastanawiałem się czy to nie są przypadkiem odgłosy padającej pompy wspomagania,ale na postoju pod obciążeniem powinny być przecież lepiej słyszalne niż w czasie jazdy kiedy pojazd jest w ruchu.Napisz jak coś znajdziesz.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Pompa odpada. Hałasuje przy obciążeniu, czyli kręceniu kierownicą, a przy jeżdzie na wprost żeby była słyszalna, to musi byc już totalny złom. Będę szukał przy osprzęcie silnika. W razie, co dam znac.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Doszedłem. Rolka (ta dolna, plastikowa) napinacza paska wielo klinowega miała już totalnie zużyte łożysko. Dziś wymieniłem i jak ręką odjął. Wreszcie cisza.
|
|
|
|