![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 18-08-2011
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004
|
Witam, problem polega na tym, że słychać jakby tykanie spod maski. Bez znaczenia czy silnik jest zimny czy ciepły. Nie ma żadnej regularności, tyka jak chce. Mam wrażenie, że najwyraźniej słyszalne jest to z prawej strony w okolicy nadkola. Nie ma żadnej różnicy w mocy silnika, wszystko działa jak do tej pory. Ciężko jest dokładnie określić ten dźwięk więc nagrałem filmik, na którym jest wyraźnie słyszalny.
Jakby ktoś wiedział skąd takie zachowanie to będę wdzięczny za wskazówki, pozdrawiam. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Piotr
Model: Audi A4 TDI,Fiesta
Silnik: 2L 150 KM,1,25-82 KM
Rocznik: 2014,2014
|
Wszystko w okolicy paska klinowego,jak go zdejmniesz i odpalisz to wiesz skąd to dochodzi.Rolka wybita albo napinacz
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Łożysko rolki zaciera się.
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
na filmie nie widać pracy napinacza paska, ani koła pasowego wału korbowego. Jeśli są wyraźne drgania napinacza, to w nim zapewne tkwi problem. W takim wypadku nie stosuj półśrodków, czyli wymiany samego napinacza. Wymień cały osprzęt na pasku, a zaoszczędzisz na kolejnych pracach z tym związanych.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Masz do wyboru jeszcze allegro. Szukaj całych zestawów, najlepiej SKF. Koło pasowe- tutaj każdy chwali swoje. Ja akurat jestem za Corteco.
![]() 668855686 Ostatnio edytowane przez Mariusz ; 21-10-2016 o 06:52 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 18-08-2011
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004
|
Koło pasowe było wymieniane w zeszłym roku ale nie na pewno nie komplet. I teraz pytanie czy w razie czego wymieniać cały komplet razem z kołem czy może zostać to które jest.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::expert
![]() Imię: Piotr
Model: Audi A4 TDI,Fiesta
Silnik: 2L 150 KM,1,25-82 KM
Rocznik: 2014,2014
|
Powiem tak,gdybyś miał gwarancję to wymieniliby tylko to co jest uszkodzone.I ja bym też tak zrobił
|
|
|
|