![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: luk
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
|
Witam. Mam kolejne pytanie dotyczące grzania świec, czy u was tez niezależnie czy auto jest rozgrzane czy zimne świece podgrzewają się jednakowym czasem?Wydaje mi się, ze jak auto jest cieple to kontrolka powinna szybciej gasnąć.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 10-11-2009
Model: Mondeo mk5 vignale
Silnik: 2.0 ecoblue 190 KM
Rocznik: 2022
|
tak właśnie powinno być. u mnie jak silnik ciepły, to kontrolka gaśnie prawie w sekundę po przekręceniu kluczyka. a zimą, jak silnik się telepie z zima Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. to kilka sekund świeci. a kolega np ma astrę 1.7D i jemu non stop świeci, dopiero jak odpali motor to gaśnie, ale mówił że ma jakąś awarię elektryki.
|
|
|
#3 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 26-06-2010
Silnik: 1.8 TD
Rocznik: 1997
|
Ja nie zauważyłem różnicy, żeby krócej świeciła. Jeszcze na minusowych temperaturach go nie sprawdzałem ale tak średnio to po 3 sekundy świeci czy to na zimnym czy ciepłym silniku
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
To co może być przyczyna tego ,ze jak silnik ciepły to nie gaśnie od razu?
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::beginner
![]() Imię: kuba
Model: explorer
Silnik: 5.0
Rocznik: 2000
|
Jeśli mogę cos dodać to u mnie jest taka sama sytuacja lampka pali sie jednakowo długo czy to w zime czy to w lato ale w niczym to nie przeszkadza pali jak szalony
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
mój właśnie pali kiepsko,ale to chyba nie przyczyna świec. Nawet jak jest ciepły a postoi ok 15minu to już muszę trochę długo kręcić. Jak z nocy to ok 10 sekund muszę go męczyć-masakra. Jak odpalam na 2 razy-podgrzeje i pokręcę 3-5s. pusze i potem ponownie to szybciej łapie.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 30-08-2008
Model: mondeo sedan [mk1]
Silnik: 1,8 td
Rocznik: 1996
|
Kontrolka powinna świecić tym dłużej im bardziej zimny silnik.Przy ciepłym gaśnie prawie od razu.
@ lukaszk210 jeżeli świeczki masz dobre to sprawdź przekaźnik podgrzewania wstępnego.Może to on zbyt krótko trzyma i jest zbyt niska temperatura na garkach.
|
|
|
#8 |
|
|
a jak sprawdzić ten przekaźnik podgrzewania wstępnego?
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 30-08-2008
Model: mondeo sedan [mk1]
Silnik: 1,8 td
Rocznik: 1996
|
Podłączyć miernik pod świeczki i zobaczyć jak długo podaje prąd.Często jest tak,że kontrolka w aucie gaśnie a świeczki jeszcze grzeją.Jak przekaźnik rozłączy zanim zgaśnie kontrolka to na 100% jest uszkodzony.Spróbuj podgrzać świeczki dwa,trzy razy.Jeżeli auto zapali bez problemu to albo świeczki,albo przekaźnik.
|
|
|
#10 |
|
|
Witam. Świece mam dobre. Trochę odbiegnę od tematu,ale ostatnio zauważyłem, ze po krótkim postoju pompka paliwowa jest "miękka" ,wnioskuje ze układ paliwowy musi się zapowietrzać,dodam ze mam założony zawór zwrotny miedzy pompa paliwowa a filtrem. Czy założenie 2 zaworu za filtrem coś pomoże czy zając się pompka ręczna ?
|
|
|
|