![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 13-09-2008
Model: focus, transit
Silnik: 1.8 TDDI 2,5 TD
Rocznik: 1999 1992
|
witam
Ford transit 2,5 td rok 1992 , skrzyniowy na bliźniakach. Mam taki problem . Podczas ruszania a szczególnie na wstecznym pod obciążeniem strasznie trzęsie się silnik aż wydech wali o belkę .Rano jak jest zimny jest ok ale jak się zagrzeje to masakra . Sprzęgło wymienione w lutym kpl. nowe ale od zwykłego diesla . ostatnio wymienione poduszki pod silnikiem i skrzynią podpory wału i likwidacja luzów na moście i wale . ja stawiam na sprzęgło ale musze mieć 100% pewności . proszę o rady |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 26-04-2008
Model: Transit Mk5 FT100, Transit Mk6 Euroline
Silnik: 2.5 Di 76KM, 2.0 tdci 125KM
Rocznik: 1996, 2004
|
Mam podobnie, ale nauczyłem się jeździć aby tego unikać.
Teoria jaką mi przedstawiono to lepkość rozgrzanego sprzęgła, które właśnie w taki skokowy sposób może łapać. U mnie działa relatywnie mocne puszczanie sprzęgła i nieco więcej gazu. Jak sprzęgło mam w połowie wciśnięte to 1 i R właśnie tak się zachowują, im bardziej sprzęgło puszczam tym łagodniej rusza. Podejrzewam, że powinieneś wyczuć swoje nowe sprzęgiełko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. U mnie zawsze tak było a to nie pierwsze moje sprzęgło w tym osiołku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#3 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
To niestety jest stara bolączka - i to nie tylko Transitów...
Szarpie sprzęgło - wiadomo - ale wymiana pomaga na krótko, na ok 2 tys km. Moim zdaniem - przy nawracającym szarpaniu po wymianie docisku i tarczy - przyczyną jest koło zamachowe. Może być powierzchniowo przypalone z charakterystycznymi plackowatymi śladami. Przeczyszczenie papierem ściernym nic nie da, bo zmiany struktury materiału sięgają nieco głębiej i "plackowatość" szybko się pojawia znowu... I znowu zaczyna szarpać. Nigdy tego nie robiłem, ale można by spróbować lekko liznąć koło na tokarce, ale nie wiem czy nie straciłoby wyważenia. Lepiej zamienić na dobre - problem w tym, że dużo używek jest równie złych, a nowe... zapomnij (cena). Inna teoria to wyciek oleju z simmeringu wału. Moim zdaniem siła odśrodkowa koła zabezpiecza przed dostaniem się oleju na powierzchnię trącą, ale wszystko jest możliwe w takiej małej zamkniętej i rozgrzanej przestrzeni - jakaś mgła olejowa może osadzać się na sprzęgle i powodować przypalanie oleju w postaci "placków" na obwodzie powierzchni trących... Można się ratować techniką jazdy, ja ruszałem na dużych obrotach z dłuższym półsprzęgłem. Na pusto można ruszać z dwójki... Miałem trzy Osiołki - w ostatnim po ostatniej wymianie sprzęgła (jakieś 300 kkm wstecz) sprzęgło... nie szarpie. Ale jest mięciutkie, łapie od początku na dużym skoku, a nie ostro. Dzięki Bogu...
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 20-09-2010 o 21:15 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-12-2006
Model: Ś. P. Transit 100
Silnik: 2,5 D
Rocznik: *1992 / +2011
|
Nie wolno nam w starych osiołkach ruszać zbyt łagodnie, tzn. małym "gazem" i łagodnym zasprzęglaniem. Wtedy właśnie szarpie zrywając i łapiąc tarcie docisk - tarcza.
Trzeba indywidualnie wyczuć sprawę: wychodzi m/w sprzęgło 1/2 skoku i 1/2 gazu, zwłaszcza pod załadunkiem. Ruszamy DYNAMICZNIE do ok. 5 km/godz. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|