![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 19-10-2010
Model: MK1
Silnik: 2.8 automat
Rocznik: 1997
|
Witam,
Mam MK1 - 2.8 w automacie z 1997r. Piękne i cudowne autko .... ale..... 2 dni temu kiedy podjechałam na parking, wyłączyłam silnik. Postanowiłam się jednak trochę przestawić ..... właczyłam silnik i chciałem wrzucić R .... po naciśnieciu pedału hamulca nie było możliwości przesunięcia gajgi skrzyni biegów. Wyłączyłam silnik i włączyłam raz jeszcze. Wszystko poszło jak z płatka. Ale dziś rano - samochód mam w garażu - odpaliłam silnik i mając na D próbuję wciskać boczny guzik i nic! NIe ma możliwości przesunięcia jej i zmiany biegu. Po wyłączeniu silnika jest wszystko OK i można spokojnie zmieniać biegi. Zauważyłam, że po wciśnięciu hamulca nie ma tego "klik" które odblokowywało możliwość zmiany biegu. Proszę pomóżcie - czy ktoś wie co mogło się stać? Czytałam trochę forum i już wiem ze jak się da samochód do mechanika to albo się wypłaci dużo pieniedzy i bez gwarancji że bedzie działać albo wogóle nie uda się niczego zrobić. Niestety dodatkowo mój mąż nie zna się wogóle na samochodach i rozłożył tylko ręce mówić .. się popsuło. Z góry dziękuje. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 09-05-2009
Model: Sharan
Silnik: AUY Tiptronic
Rocznik: 2003
|
sprawdź wyłącznik na pedale hamulca - wałkowane na forum
Bart |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Imię: Marek
Model: GALAXY2,3 GHIA. AUTOMAT
Silnik: 2,3 LPG
Rocznik: 1998
|
raczej 100% że będzie wyłącznik pod pedałem hamulca ,jak pisze Bart. Ja to samo przechodziłem 2 tygodnie temu i od tamtej pory ,jest ok. Nie kupowałem nowego. Można ten rozebrać i rozruszać. Nie zmienia to faktu /że trzeba myśleć już o wymianie na nowy. UWAGA NA SPRĘŻYNKI W ŚRODKU !!! Strasznie skoczne są Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Bardzo dziękuje za podpowiedzi. Powiedzcie mi proszę tylko jeszcze czy ten wyłącznik hamulca to mój mąż z dwiema lewymi rękami jest w stanie zrobić? To jest skomplikowane? Byłabym wdzięczna gdyby ktoś powiedział mi jak to zrobić a może jemu się uda to samemu naprawić - powalę mojego męża wiedzą i podpowiedziami. Aby nie zaśmiecać forum jeśli byłoby to nie wskazane prosiłabym o instrukcje na maila - [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ].
Pozdrowienia dla wszystkich. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Panowie. Mój mąż dokopał się do włącznika hamulca - kazałam mu go wyciągnąć i przeczyścić jak mówiliście. Ale przewody odłączył i stanął bo nie wie jak ma zdjąć ten wyłącznik. Jakieś podpowiedzi mogłabym prosić?
Z góry dziękuje |
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::average
![]() Imię: Marek
Model: GALAXY2,3 GHIA. AUTOMAT
Silnik: 2,3 LPG
Rocznik: 1998
|
Koleżanko. Jeśli mąż nie jest specjalnie mechanikiem, proponuje psiknąć WD40 do środka ,wcisnąć przycisk i poobracać nim kilka razy aby się styki i kołeczek rozruszały. Problem powstaje dlatego ,ze kołeczek nie dochodzi do styku gdyż z czasem się wyciera i staje bokiem (smarowanie pomaga na jakiś czas!). Dodam jeszcze taką podpowiedz: gdyby na mieście nie chciał włączyć biegu, to można na wyłączonej stacyjce,wcisnąć przycisk i nie puszczając jego odpalić auto i wtedy przestawić bieg.Jest to sytuacja awaryjna ! ponieważ wtedy nie działają światła stopu !!! . Można jednak ostrożnie zjechać do domu a nie dorabiać pomoc drogową Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Trzeba jednak jak pisałem , pomału kupić nowy czujnik stopu (ten pod pedałem hamulca). Pozdrawiam i życzę sukcesu
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 24-04-2009
Model: Galaxy
Silnik: 2,3+LPG automat GHIA
Rocznik: 1999
|
Jest jeszcze bezpiecznik odpowiedzialny za światła STOP i jeśli on jest przepalony to blokada dźwigni nie działa tzn. nie odblokowuje dźwigni.
|
|