![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Adrian
Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2004
|
Witam, jestem nowy tutaj, na forum niestety nie znalazłem odpowiedzi. Posiadam Focusa mk1 od miesiąca, od jakiegoś tygodnia zauważyłem sporadyczne szarpanie przy puszczeniu gazu do1300 obr/min na piątym biegu. jakie mogą być tego przyczyny?
Ostatnio edytowane przez adrian94 ; 17-01-2016 o 10:11 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zablokowany
Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
|
Główną przyczyną jest słaba technika jazdy. Nie zmienia się biegu tak, żeby po zmianie obroty spadały do 1300 rpm. 1500 to absolutne minimum. Nie czujesz, że przy takiej jeździe ten silnik protestuje brakiem mocy i notorycznym wpadaniem w turbodziurę?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Niestety w tej kwestii nie mogę sie zgodzić, gdyż to jest mój 3 diesel i w żadnym taki problem nie występował, po drugie jak już wspominałem jest to sporadyczne i nie jest to normalne szarpanie związane z jazdą na za wysokim biegu. Poza tym silnik nie ma prawa dławic sie przy tych obrotach, to 1300 obr, nie 1000 i nie jest to objaw turbodziury, podczas ktorej po prostu samochód ma opóźnienie. Po trzecie jest to zazwyczaj krótkie, dwukrotne szarpnięcie, raz zdarzyło sie na 4 biegu. Zauważyłem także, że silnik pracuje głośniej na zimnym i trzęsie nim troszkę bardziej.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
|
Problemy problemami, ale człowieku... Jazda 1300 rpm na 4 biegu w tym silniku? Ehh... Kup se 1.0 benzynę jak tak bardzo chcesz oszczędzać.
Bo za tydzień będziesz dwumas zmieniał. I wyjdzie oszczędzanie.
|
|
|
#5 |
|
Zablokowany
|
Skoro trzeci diesel, to już pewnie się tak na dobre przyzwyczaiłeś i nikt cie nie oduczy.
Ale po co przyspieszać na piątym biegu z 1300 rpm? Przecież zanim tak opadną, to wcześniej powinieneś zmienić bieg na niższy. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Czy ja powiedziałem, że jeżdżę tak na codzień? Nie przyspieszam na piątym biegu przy 1300 rpm, chodzi mi o to, że w momencie np puszczenia gazu gdy obroty spadną troszkę poniżej 1400/1500 rpm bardzo sporadycznie zaczyna szarpać. Zdażyło się tak kilka razy i poraz kolejny mówię że nie jest to wina za niskich obrotów. Potrafię ocenić kiedy silnik ma dość i kiedy należy zmienić bieg. Pozwalam na zejście do takich obrotów tylko w momencie jazdy na puszczonym gazie. Nie trzymam nogi na gazie przy tych obrotach, powtarzam 5 raz.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zablokowany
|
Z tego forum dowiedziałem się, że ford ma "szarpanie" na drugie imię (i mój tak ma i szwagierki też), więc nie pozostaje nic innego jak tylko się przyzwyczaić. Tylko że bardziej powszechną wersją szarpania jest to w okolicach 2000 rpm.
Pewnie poprzednio miałeś zwyczajnie lepsze diesle, a teraz musisz przebrnąć przez tego. :-) |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Dzisiaj właśnie wróciłem z 600 km trasy i faktycznie, dzisiaj szarpneło przy 1800 rpm i szarpie podczas puszczania gazu koło 2000 rpm. :) Więc pewnie ten typ tak ma. Wcześniej miałem dwa razy JTD i muszę przyznać że jednak nie ma porównania, o niebo lepsza kultura pracy. :) Mam jeszcze jedno pytanie. Czy Wy także czujecie wibracje na pedale gazu przy prędkości około +140 km/h? I do tego delikatne drżenie elementów tapicerki i kierownicy?
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zablokowany
|
Na ostatnie pytanie odpowiedz jest: tak. Do tego jeszcze od jakichś ~170 km/h tak się zaczyna trząść lusterko, że obraz tego co z tyłu jest rozmazany. :-)
Jak podobał ci się JTD, to mogłeś wziąć jakiegoś opla z CDTI - to jest dalej ten silnik fiata. W wujka astrze mk3 1.9 cdti żadnego szarpania nie ma, a i turbodziury właściwie nie wyczuwam. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Okej ,dzięki wielkie za odpowiedzi, Opla nie chciałem a trafił mi się piękny Fordzik w wersji Trend, nie mogłem nie skorzystać, tym bardziej że ani grama rdzy. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. dzięki jeszcze raz.
|
|
|
|