![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 17-05-2015
Model: Focus
Silnik: 1600
Rocznik: 2002
|
Dzień dobry,
ostatnio zakupiłem Forda Focusa mk1 1.6 16V z climatroniciem. Klimatyzacja działa. Od razu po jej włączeniu uruchamiają się wentylatory przy chłodnicy. Nie są one słyszalne z wnętrza samochodu, ale na zewnątrz słychać je dosyć mocno. Czytałem wiele o 1 i 2 biegu wentylatorów, ale nie wiem jak je rozróżnić. Jak stwierdzić czy wentylatory w moim focusie pracują na 1, a nie na 2 biegu - a więc tak jak powinny pracować w normalnych warunkach pracy. Dodatkowo zauważyłem, że w skrzynce bezpiecznikowej zlokalizowanej obok akumulatora zamontowany jest tylko jeden z dwóch przekaźników od wentylatorów, tez z symbolem wentylatora oznaczonym cyfrą 1. Czy w tej wersji samochodu powinien występować tylko jeden przekaźnik, czy może oba? Są to przekaźniki oznaczana jako R15 i R16 (K45 i K46 w poniższym linku, strona 481 pdfa'a) . ftp://ftp.idm.ru/pub/ffclub/2003_5_Focus_WD.pdf Bump: Odnośnie liczby przekaźników sprawa została wyjaśniona. Po prostu źle spojrzałem na naklejkę na wieczku puszki. Pomyliłem stronę lewą z prawą. Mimo wszystko proszę o podpowiedź jak rozróżnić, pierwszy bieg od drugiego? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Pierwszy bieg, to jak sam napisałeś ciężko go usłyszec we wnętrzu pojazdu, a drugi to jak staniesz obok pojazdu, to tak chodzą, jak by zaraz miały wystartować razem z pojazdem.
Ale one włącza drugi bieg, jak jest bardzo wysoka temperatura płynu chłodzącego, powyżej 110 stopni, lub ponad. |
|