![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 23-03-2013
Model: S-max
Silnik: 2.0 140KM
Rocznik: 2010
|
Witam. Planuję wymienić tarcze z klockami ( na 4 koła) oraz wymienić płyn hamulcowy. Proszę o pomoc w kolejności zrobienia tego. Czy lepiej wymienić płyn na starych tarczach i klockach, czy już na nowych ? A może przy wymianie z każdego kompletów wymieniać płyn i tak po kolei każde koło? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Tomasz
Model: Focus mk1
Silnik: 1.8
Rocznik: 1999
|
Moim zdaniem kolejność nie ma większego znaczenia. Osobiście wymieniam płyn na starych, bo jakoś tam mi się wydaje, że coś może chlapnąć i musiałbym myć nowe części. Ale taki scenariusz ma niewielkie szanse zaistnienia.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
FCP member
![]() Imię: Krzysiek
Model: kuga
Silnik: 2.0 TDCI 140>163
|
A masz jakieś podstawy z mechaniki pojazdów ???
Bo jak nie to narobisz sobie bałaganu ( zapowietrzysz układ hamulcowy ) Wymień najpierw wszystkie tarcze i klocki a później weź się za wymianę płynu hamulcowegoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 23-03-2013
Model: S-max
Silnik: 2.0 140KM
|
Podstawy mam solidne bo już dużo naprawiałem w swoim aucie. Klocki i tarcze też wymieniałem.
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
FCP member
|
Cytat:
Zrób w takiej kolejności jak napisałem i będzie git Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Przy wymianie klocków i tarcz i tak zawsze trzeba odpowietrzać układ hamulcowy to po co robić robotę dwa razy. Kolejność odpowietrzania pewnie znaszGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Bierz kolegę do pomocy i działaj-powodzenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
|
Cytat:
Pytam z czystej ciekawości. Z wykształcenia jestem elektronikiem, dziś zajmuję się gastronomią i po prostu nie wiem. Ostatnio edytowane przez TomQ62 ; 14-12-2016 o 19:38 |
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
FCP member
|
Cytat:
Podwójna robota Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::expert
![]() Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025
|
Odpowietrzac uklad przy wymianie klockow? , co najwyzej odkreca sie korek zbiorniczka nic wiecej...
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
|
Cytat:
Przecież układ jest szczelny, a wymiana klocków i tarcz nie powoduje jego rozszczelnienia. Chyba, że mamy do czynienia z nieszczelnym złomem. |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Imię: Mariusz
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6TDCI
Rocznik: 2007
|
Tom zaczynasz od najdalszego kola czyli prawy tyl zmieniasz tarcze klocki i co tam jeszcze chcesz zakladasz wezyk na odpowietrznik druga strona do butelki i przepompowujesz plyn nie dopuszczajac do calkowitego oproznienia zbiorniczka jednoczesnie dolewajac do niego nowego plynu jak w wezyku pojawi sie ten świeży zakrecasz odpowietrznik zakladasz kolo zabierasz sie za lewy tyl prawy przód i lewy przód.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|