![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 01-08-2016
Model: Focus
Silnik: 2.0 ST170
Rocznik: 2003
|
Witam.
Zmagam się z hałasem całą zimę z tyłu auta. Na lewarku kręcąc kołem słychać ocieranie jakby była krzywa tarcza. Podczas jazdy po przekroczeniu 80km/h zaczyna buczeć niemiłosiernie, że nie słyszę własnych myśli, po przekroczeniu 120km/h hałas znika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Z początku myślałem, że łożysko. Po zdjęciu koła i tarczy, piasta ładnie siedzi i kręci bez oporów, czy hałasów. Tak więc zamówiłem nowe tarcze i klocki, dzisiaj powinny przyjść. Pytanie do was, bo czuję że będę miał problem z założeniem, ponieważ stara tarcza ma już wyżłobione ranty i klocki ciężko było wyciągnąć z zaciskiem. Będę zakładał nowe klocki i nie chce się zdziwić , że będą ocierać, albo nie będzie się dało ich wcisnąć, bo będą szersze, tarcza też. Chodzi mi generalnie o tłoczek hamulcowy. Co z nim zrobić żeby, wyregulować go tak, żeby znalazł się w bezpiecznej pozycji z klockiem od tarczy. Zacisk ma chyba regulator, więc Sobie powinienem poradzić. Na starej tarczy był milimetr odstępu, a jak pisałem wyżej klocek z tłoczkiem już ocierał na starej tarczy. Ścisnąć imadłem odkręcając odpowietrznik? Wycieków nie ma, gumy sprawne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez Konani ; 28-03-2017 o 10:34 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
w ogóle nie kumam o co chodzi
zdejmujesz klocki i jaki rant ? |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
|
Cytat:
Mam tylko obawy że jak założę nowe klocki i tarcze to tłoczek będzie za bardzo wysunięty i nie założę klocków, dlatego że będą szersze, skoro na starej wyżłobionej tarczy już ocierało i na starych klockach. Chodzi mi o jakąś bezpieczną metodę na wciśnięcie tłoczka i regulację, żeby nowe klocki nie dotykały tarczy. |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Imię: Marcin
Model: Ford fiesta mk4, mondeo mk4
Silnik: 1.8MTDI/170KM 2.0TDCI/140KM
Rocznik: 1998/2010
|
Jeśli zacisk jest w miarę sprawny, a tłoczek nie jest zapieczony (a objawy mogą wskazywać na to że jest), to powinien dać się wcisnąć bez odkręcania odpowietrznika chociażby zwykłym ściskiem stolarskim.
Przed zdjęciem zacisku, możesz też cofnąć tłoczek jakimś mocnym śrubokrętem wkładając go od strony czoła zacisku i zapierając się o zacisk. Przypadkiem koło Ci się nie nagrzewa w trakcie jazdy?
|
|
|
#5 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
kurde mole, co wy piszecie.
co was rant obchodzi. lekko breszką naciś to tłoczek się schowa, nic nie musisz odkręcać żadnych odpowiedników. odkręć tylko zbiorniczek przy silniku. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Jeszcze nic nie robiłem z tłoczkiem, sprawdzałem tylko stan klocków, uszczelek i tarcz.
Obawy mam z założeniem nowych, dlatego wolałem zapytać. Jak to się robiło, bo może się okazać że jak wcisnę tłoczek, to przy pierwszym hamowaniu nie odbije, stąd pomysł na odpowietrznik. Trochę się nagrzewa koło skoro jakieś tarcie tam jest, ale bez szału, nie czuć spalenizny typowy dla hamulców. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
do wciskania tłoczka polecam przyrząd za kilka groszy do wciskania tłoczków. 2 przekręcenia i masz tłoczek schowany.
jak się grzeje koło, to trzeba zacisk odkręcić, odkręcić od przewodu i na stół. być może gumy i tłoczek do wymiany. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Ok, dzięki.
Spróbuję śrubokrętem, czy czymś podważyć klocek z tłoczkiem, żeby zdemontować jarzmo z zaciskiem. Mam imadełko ręczne z śrubą, także powinienem dać sobie radę ze schowaniem tłoczka w późniejszej fazie. Jeszcze mi przyszło do głowy, żeby się nie okazało że ocierają nowe klocki, to jak schowam tłoczek, odpalę auto, zahamuję i zobaczę czy się tłoczek chowa. Jak tak to git, jak nie to jeszcze tłoczek do wymiany ;/ Ostatnio edytowane przez Konani ; 28-03-2017 o 11:24 |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Marcin
Model: Ford fiesta mk4, mondeo mk4
Silnik: 1.8MTDI/170KM 2.0TDCI/140KM
Rocznik: 1998/2010
|
Cytat:
Tłoczek wymienia się tylko jak ma widoczne rysy i wżery. W przeciwnym wypadku - wyczyścić, i można użyć ponownie. W takiej sytuacji wymieniasz tylko uszczelki.
"Diesel jak każdy, musi puścić porządnego bąka żeby się cieszyć zdrowiem. " Ostatnio edytowane przez ministerq ; 28-03-2017 o 11:28 |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Nigdy z tym nie miałem problemu. Moje poprzednie auta z tyłu miały bębny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z przodu zawsze jeździłem do mechanika na wymianę klocków, ale się skończyło, więcej auto pali to trzeba wziąć sprawę we własne ręce Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeszcze jedno, pytanko. Na coś powinienem zwrócić uwagę przy zakładaniu klocków do hamulców z ABS . Ostatnio edytowane przez Konani ; 28-03-2017 o 11:37 |
|
|
|