Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-06-2011, 20:53   #1
stefan86
ford::beginner

Model: Ford
Silnik: Fiesta
Rocznik: 1997
Domyślnie 1.8 TDCi. Szarpanie na luzie od 1.2-1.8 tyś. obrotów/min.

Witam.

Byłem dziś oglądać samochód z 2007 roku, 170 tyś. przebiegu. Przy powolnym dodawaniu gazu na "luzie" kiedy obroty dojdą do 1,2 tyś. pojawiają się takie drgania (a może przydławienie? Nie nazwę tego konkretniej bo nigdy nie miałem styczności z dieslami a w żadnej benzynie takiego zjawiska nie spotykałem) i tak trwają (chyba jednostajnie, z tą samą siłą) do ok. 1.8 tyś. obrotów. Co to może być? Czy może tak ma być?

Druga sprawa to da się jakoś zweryfikować przebieg samochodu? W Oplu dzwoni się do oddziału GM w Polsce, podaje VIN i jeśli samochód był serwisowany to na pewno powiedzą kiedy i przy jakim przebiegu był ostatni przegląd, jest coś takiego w fordzie?

Na co zwrócić uwagę (w kwestii silnika) przy zakupie? Jak sprawdzić dwumasę, jak sprawdzić wtryski. Swoją drogą to są mniej/więcej określone przebiegi przy któryś padają te podzespoły?

stefan86 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-06-2011, 21:20   #2
Bierni.
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 1.8 16V 125KM
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: 1.8 TDCi. Szarpanie na luzie od 1.2-1.8 tyś. obrotów/min.

200tys km to jest granica po której zaczynają się problemy z Dieselami po takim przebiegu można się spodziewać problemów niestety kosztownych.
Najczęściej awarii ulega turbosprężarka, ale można się spodziewać problemów z wtryskami lub co gorsza z całą pompą. dwumasa tez juz może być na wykończeniu itp.
niestety 200tyś to dla diesla naprawdę zła liczba :-)
Bierni. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-06-2011, 21:27   #3
cezary140
Zablokowany

Bierni. Tobie radze zająć się swoim starym rumpem a nie wypisywać takie pierdoły, o których nie masz zielonego pojęcie. To jest właśnie kolejny przykład znawcy, który nie widział aura a już ocenił i co najlepsze mondeo mkIV widział ale pewnie na parkingu pod marketem.
cezary140 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-06-2011, 02:32   #4
stefan86
ford::beginner

Model: Ford
Silnik: Fiesta
Rocznik: 1997

Skoro uważasz się za lepszego znawcę niż Berni to czemu nie napisałeś żadnej rzeczowej odpowiedzi? Pytania masz w pierwszym poście.
stefan86 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-06-2011, 14:35   #5
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Jeżeli trzęsie budą przy dodawaniu gazu od 1200 obr do prawie 2000 to jest normalna rzecz w 1,8 tdci ,mam tak od nowości ,taka konstrukcja tego silnika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-06-2011, 16:25   #6
kundziel
ford::advanced

Model: mondeo
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 1996

jak jeździłem 1.8 TDCI w c-maksie to też coś delikatnie telepotało, ale żeby było to tak mocno odczuwalne to bym nie powiedział Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jedno jest pewne że zaje*** się tym lataGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kundziel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-06-2011, 17:46   #7
Osmola
ford::average

Model: Mondeo mk4
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2007

to jest normalne u mnie tez tak jest Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czyli TTTM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Osmola jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania