![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 26-09-2014
Model: Galaxy
Silnik: 2.0i+LPG
Rocznik: 2001
|
Witam,
Miałem problem z przekaźnikiem nr 30, nie chciał mi chwilami kręcić i nie palił. Jak postukałem w przekaźnik od dołu - palił. Ostatnio jednak zaczął fiksować. Przy przekręceniu kluczyka nie kręcił rozrusznikiem, tylko "jęczał", "buczał" w okolicy przekaźników. Wymieniliśmy 30-stkę. Zaczął fajnie palić. Czyli to też było walnięte. Ale od czasu do czasu nadal mi "jęczy". Po jednej, dwóch próbach ponownego przekręcenia kluczykiem - pali. Co to może być? Pzdr. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Wymień rozrusznik na drugi .
|
|
|
|
#3 |
|
|
Czyli myślisz, że to rozrusznik?
Dlaczego buczy w środku auta koło przekaźników w takim razie? Dzięki za odpowiedź... |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Dlatego że uszkodzenie lub przebicie uzwojenia jest w rozruszniku, a sygnalizują to przekażniki, po to są , aby bezproblemowo działał pojazd, a jak cos sie psuje, to przekażniki i bezpieczniki są od tego.
|
|
|
|
#5 |
|
|
Bardzo dziękuję za odpowiedź,
A ile może kosztować taki rozrusznik? Żebym wiedział co szukać i nie dać się nabić w butelkę... |
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::expert
![]() Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::advanced
![]() Imię: adrian
Model: reno clio, volvo V40
Silnik: 2 1.2 16v, 1,9 Di
Rocznik: 2001, 1999
|
albo używany do silników DOHC 2.0 pasują tez od 2.3. a przekaźnik nr 30 to coś wydaje mi się, że jest od pompy paliwa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Witam,
Koledzy sugerujący wymianę ROZRUSZNIKA - dzisiaj mechanik wyjął rozrusznik, a raczej "na krótko" omijając bezpieczniki i zapłon nim kręcił i mówił, że jest ok. To podobno wina czego innego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. przekaźniki? Co na ten temat możecie powiedzieć? |
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 10-07-2011
Silnik: 2.0+LPG
Rocznik: 1996
|
Trzeba sprawdzić INSTALACJE ELEKTRYCZNĄ , ewidentnie masz spadek napięcia o ile oczywiście masz sprawny rozrusznik który nadal pozostaje głównym podejrzanym .
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Dzięki za podpowiedź.
Obecnie - już wcale nie kręci z kluczyka - cały czas jak przekręcam zapłon - buczy przekaźnik. Nawet 100 prób nic nie daje. Czyli odstawiam auto do elektromechanika i niech szuka. ???????????????? Pozdrawiam, Adam. |
|
|
|