![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 14-02-2011
Model: Mondeo
Silnik: 1.8
Rocznik: 1997
|
Witam,
mam problem z kluczykiem który utknął mi w zamku od bagażnika. Klapę można spokojnie otworzyć, ale jak próbuję przekręcić kluczyk w lewo, to w pewnym momencie się blokuje nie osiągając pozycji prostopadłej względem ziemi i nie mogę ani dalej go przekręcić, ani wyjąć. Jest to niestety jedyny mój kluczyk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W jaki sposób mogę go wyjąć? Czy jeśli w jakiś sposób wykręcę zamek to uda mi się uwolnić kluczyk? pozdrawiam, Grzesiek |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 23-03-2007
Model: mondeo mk II kombi
Silnik: 1.8 td endura de
Rocznik: 1997 grudzień
|
Spróbuj podgrzać zamek, jeśli masz odpowiednie warunki to użyj do tego suszarki do włosów, jeśli nie, to wykorzystaj zapalniczkę gazową, tylko delikatnie.
Pozdrawiam
|
|
|
#3 |
|
|
Auto jest w garażu w pracy, więc jutro spróbuję z suszarką. Dzięki za radę! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A w kwestii używania zamka w przyszłości - można jakoś naprawić, czy muszę wymienić? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 03-10-2010
Model: MK II
Silnik: 1.8 TD Endura DE
Rocznik: 1999.r
|
Mi też często ,albo blokuje się ten przycisk ,albo zostaje kluczyk ale to tylko dzieje się zimą ,poprostu takie uroki ma to autko ,że jak naleci tam syfu, to się klinuje trzeba poprostu konserwować zamek może wd40 pomoże
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Tomek
Model: Transit x 3, Mondeo MKII, Galaxy MKIII
Silnik: 2.0 TDDi, 2.0 TDCi, 2.2 TDCi, 1.8TD, 2.0TDCi
Rocznik: 2001, 2003, 2008, 1997, 2007
|
ja kiedyś reanimowałem zamek w MK II kombi ale musiałem cały wyjąć. Moczyłem pół dnia w ropie, potem sprężarka i wydmuchałem wszystko co mogłem, potem za naradą gościa od dorabiania kluczy wypsikałem go jakimś cudem do zamków (podobno WD40 nie jest wskazany do zamków, wypłukuje coś tam z nich) - zamek śmigłał aż do tegorocznych mrozów. Moim zdaniem nie ma kłopotu z samym środkiem zamka tylko w tym że trzeba go wciskać aby klapę otworzyć czyli ten chromowany wciskany element (rozumiany jako tłok) pracuje wewnątrz zewnętrznego elementu (rozumiany jako cylinder) i na styku tych dwóch elementów gromadzi się różny syf no i woda - co powoduje awarie.
Sorry za OT ale może właścicielom kombi się przyda.
|
|
|
#6 |
|
|
Udało mi się wyjąć kluczyk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Suszarka nic nie dała. Wlazłem do bagażnika, odkręciłem mechanizm zamka i miałem dostęp do takiego cylindra z trzema bolcami (na zdjęciu). Złapałem go kombinerkami, przekręciłem w prawo i uwolniłem kluczyk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A w kwestii naprawy - psikać tym WD40, czy nie? Czy macie jakiś schemat, w jaki sposób wykręcić cały zamek i go przeczyścić? U mnie nie trzeba wciskać zamka żeby otworzyła się klapa - wystarczy przekręcić kluczyk. Czy to coś zmienia w zalecanym postępowaniu? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|