![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 15-03-2011
Model: Ford Fiesta
Silnik: 1.4 TDI
Rocznik: 200
|
Mam takie pytanie. Mam Fusiona, 1,4 diesel. I mam taki problem. Przewód paliwowy "łapie" powietrze koło silnika. Jak pod pompuje paliwo ręcznie, tą tzw"gruszką", to odpala. Ale co jakiś czas "łapię" powietrze, i muszę pompować. Ktoś wie, gdzie łapie powietrze i dlaczego? Jak to sprawdzić?
Ostatnio edytowane przez Pere11 ; 15-03-2011 o 20:57 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 18-12-2005
Model: Fusion
Silnik: 1.4 tdci
Rocznik: 2005
|
To Ci powiem że miałem podobny przypadek. Z tym że u mnie było tak że raz na kilka dni po nocnym postoju odpalał po czym gasł po 10-20 sekundach. Szlag mnie już trafiał, byłem w warsztacie podpinać pod kompa - nic. Szukałem pomysłów po necie, już widziałem koszmarne kwoty wydawane na wtryski, pompy i szlag wie co jeszcze (mechanicy nawet znajomi mają fantazję Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) a problem okazał się banalny.
Przy filtrze paliwa idzie wiązka trzech plastikowych przewodów paliwowych. U mnie jeden z nich ocierał o drugi a dokładnie o złączkę drugiego. Tarł tarł i wytarł się od spodu - czyli zwyczajnie miał dziurkę i dostawało się niechciane powietrze do paliwa. Chciałem kupić nowy przewód ale okazało się że to nie takie proste bo kupić to sobie można całą wiązkę za 6 stówek i to pod warunkiem że najpierw wyjmę swoją i pokażę bo są 2 wersje.... Pomoc przyszła z marketu budowlanego. Kupiłem taśmę samowulkanizującą za 11 zł. Oczyściłem przewód zmywaczem do tarcz hamulcowych ( doskonale oczyszcza i odtłuszcza) i zawinąłem tą taśmą. Ona jest taka specyficzna, klei się jak ją naciągasz - wtedy robi się ciepła i klejąca. Od ponad tygodnia mam ŚWIĘTY SPOKÓJ. Przejrzyj bardzo dokładnie przewody. U mnie nic nie kapało i nie śmierdziało więc wydawało się na pierwszy rzut oka że instalacja jest szczelna. Wyłapałem nieszczelność macając dokładnie te plastikowe, sztywne badziewia i pompując ową pompką. W końcu wyczułem pod palcem gdzie jest problem. Jutro jakoś zrobię fotkę i wrzucę to sobie zobaczysz. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 12-01-2010
Model: fusion
Silnik: 1.4 tdci
Rocznik: 2005
|
Podczepie się po temat bo mam pytania odnosnie pompki, w sumie moj temat z pompa nie został jeszcze rozwiazany, wyszły rózne sprawy i nie było kiedy, niewazne. Temat wrocił. Ostatnio ręczne pompowanie pomagało doraznie, teraz juz nie, nie ściąga paliwa nawet pompką ręczna:/
Nie wiem czy gruszka sie wyrobiłą czy co, orientuje się ktos moze czy da sie wymienic sama gruszke? na allegro są po 2-3 dychy.Czy trzeba całosc z przewodami? wtedy koszt wzrasta do 8-9 dych. A nie moge nawet podjechac do warsztatu czy na kompa bo nie moge ruszyc auta :/ Jakies pomysły? Hol aktualnie odpada Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 15-03-2011
Model: Ford Fiesta
Silnik: 1.4 TDI
Rocznik: 200
|
Hej! Gruszkę raczej możesz kupić, ale jeżeli łapie ci powietrze, to sama wymiana "gruszki" to tymczasowe rozwiązanie. Ale można tak zrobić. Ja musiałem wymienić całość z przewodami, gdyż przewody na złączkach mi łapały powietrze, wiec zależy gdzie ci łapię powietrze. Pierw zorientuj się gdzie ci łapie tlen, bo jak na przewodach, to lepiej całość, a jak gdzieś wcześniej, to możesz zrobić, to co "w115" mi odpisał na mój post(I bardzo dziękuje mu za wskazanie przyczyny, bo to mi zaoszczędziło czas).
|
|
|
|