Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fusion
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-03-2011, 20:53   #1
Pere11
ford::amateur

Model: Ford Fiesta
Silnik: 1.4 TDI
Rocznik: 200
Red face Przewód paliwowy "łapie" powietrze koło silnika. Po podpompowaniu ręcznie odpala

Mam takie pytanie. Mam Fusiona, 1,4 diesel. I mam taki problem. Przewód paliwowy "łapie" powietrze koło silnika. Jak pod pompuje paliwo ręcznie, tą tzw"gruszką", to odpala. Ale co jakiś czas "łapię" powietrze, i muszę pompować. Ktoś wie, gdzie łapie powietrze i dlaczego? Jak to sprawdzić?

Ostatnio edytowane przez Pere11 ; 15-03-2011 o 20:57
Pere11 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2011, 21:24   #2
w115
ford::average

Model: Fusion
Silnik: 1.4 tdci
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Problem z układem paliwowym

To Ci powiem że miałem podobny przypadek. Z tym że u mnie było tak że raz na kilka dni po nocnym postoju odpalał po czym gasł po 10-20 sekundach. Szlag mnie już trafiał, byłem w warsztacie podpinać pod kompa - nic. Szukałem pomysłów po necie, już widziałem koszmarne kwoty wydawane na wtryski, pompy i szlag wie co jeszcze (mechanicy nawet znajomi mają fantazję Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) a problem okazał się banalny.
Przy filtrze paliwa idzie wiązka trzech plastikowych przewodów paliwowych. U mnie jeden z nich ocierał o drugi a dokładnie o złączkę drugiego. Tarł tarł i wytarł się od spodu - czyli zwyczajnie miał dziurkę i dostawało się niechciane powietrze do paliwa. Chciałem kupić nowy przewód ale okazało się że to nie takie proste bo kupić to sobie można całą wiązkę za 6 stówek i to pod warunkiem że najpierw wyjmę swoją i pokażę bo są 2 wersje....
Pomoc przyszła z marketu budowlanego. Kupiłem taśmę samowulkanizującą za 11 zł. Oczyściłem przewód zmywaczem do tarcz hamulcowych ( doskonale oczyszcza i odtłuszcza) i zawinąłem tą taśmą. Ona jest taka specyficzna, klei się jak ją naciągasz - wtedy robi się ciepła i klejąca.
Od ponad tygodnia mam ŚWIĘTY SPOKÓJ.
Przejrzyj bardzo dokładnie przewody. U mnie nic nie kapało i nie śmierdziało więc wydawało się na pierwszy rzut oka że instalacja jest szczelna.
Wyłapałem nieszczelność macając dokładnie te plastikowe, sztywne badziewia i pompując ową pompką. W końcu wyczułem pod palcem gdzie jest problem. Jutro jakoś zrobię fotkę i wrzucę to sobie zobaczysz.

w115 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-04-2011, 19:29   #3
rygiel99
ford::beginner

Model: fusion
Silnik: 1.4 tdci
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Przewód paliwowy "łapie" powietrze koło silnika. Po podpompowaniu ręcznie odpala

Podczepie się po temat bo mam pytania odnosnie pompki, w sumie moj temat z pompa nie został jeszcze rozwiazany, wyszły rózne sprawy i nie było kiedy, niewazne. Temat wrocił. Ostatnio ręczne pompowanie pomagało doraznie, teraz juz nie, nie ściąga paliwa nawet pompką ręczna:/
Nie wiem czy gruszka sie wyrobiłą czy co, orientuje się ktos moze czy da sie wymienic sama gruszke? na allegro są po 2-3 dychy.Czy trzeba całosc z przewodami? wtedy koszt wzrasta do 8-9 dych. A nie moge nawet podjechac do warsztatu czy na kompa bo nie moge ruszyc auta :/
Jakies pomysły? Hol aktualnie odpada Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
rygiel99 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-04-2011, 23:14   #4
Pere11
ford::amateur

Model: Ford Fiesta
Silnik: 1.4 TDI
Rocznik: 200
Domyślnie Odp: Przewód paliwowy "łapie" powietrze koło silnika. Po podpompowaniu ręcznie odpala

Hej! Gruszkę raczej możesz kupić, ale jeżeli łapie ci powietrze, to sama wymiana "gruszki" to tymczasowe rozwiązanie. Ale można tak zrobić. Ja musiałem wymienić całość z przewodami, gdyż przewody na złączkach mi łapały powietrze, wiec zależy gdzie ci łapię powietrze. Pierw zorientuj się gdzie ci łapie tlen, bo jak na przewodach, to lepiej całość, a jak gdzieś wcześniej, to możesz zrobić, to co "w115" mi odpisał na mój post(I bardzo dziękuje mu za wskazanie przyczyny, bo to mi zaoszczędziło czas).
Pere11 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania