![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 21-11-2010
Model: FORD FUSION
Silnik: 1.4 Duratec (80KM)
Rocznik: 2008
|
Witam! Od razu przepraszam , za mało precyzyjną lokalizację objawu ale naprawdę nie mam zielonego pojęcia. Autko kupiłem w październiku ubiegłego roku jako 2 letnie używane ale na gwarancji jeszcze ( 1,4 Duratec). Mniej więcej od grudnia zauważyłem dziwny pisk. Konkrety: Najsilnieszy i najczęstszy pisk jest , gdy auto jest dobrze rozgrzane , czyli jadę w jakąś dłuższą trasę. Gdy ruszam , najpierw dodaje gazu tak do około 2,500 obrotów i potem puszczam sprzęgło , czyli chyba standardowo choć powiem szczerze , że mogę popełniać jakiś błąd bo od zrobnienia prawa jazdy w 2009 roku jeździłem praktycznie tylko dieslami a tam wiadomo trzeba trochę dłużej przytrzymać sprzęgło. Wtedy słyszę jakoś chyba z lewej strony pisk , podobny do ruszania z pskiem opon. Ten pisk mogę jeszcze wywołać będąc na dowolnym biegu , gdy wcisnę sprzęgło i nie puszczając go do końca dodam gazu i następnie puszczę sprzęgło. Byłem z tym w salonie ale oni powiedzieli ,że jakieś chyba okładziny się ścierają i na tym koniec. Zamierzam umówić się w jakimś prywatnym warsztacie na diagnozę i wtedy pojadę jeszcze raz do salonu. Według mnie co by nie było , w żadnym aucie nie spotkałem się z takim piskiem. Nie wiem , czy np. nie dzieje się coś poważnego ze sprzęgłem. Dodatkowo ten pisk jest wkurzający. Od niedawna co prawda zacząłem ruszać "tak na pograniczu zgaśnięcia" i nie ma tego pisku.
Ale jak będzie trzeba czasem ruszyć bardziej ostro czy np. będę miał mało czasu na ruszenie i będę musiał ruszyć dodając gazu tak do w/w 2,500 obrotów?Jest to dosyć ryzykowne bo auto może zgasnąć dosyć często. Pozdrawiam! |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 05-05-2005
Model: focus,transit,mondeo,fiesta
Silnik: 1,8tdci.2,4di.2,0tdci,1,25pb
Rocznik: 07.01.03.06
|
Witaj ten temat byl juz poruszany ja mam to samo od nowego jak od razu nie puszcze sprzegla tylko przytrzymam to tak pisnie po prostu musisz zmienic troszeczke styl ruszania i nie bedzie piszczalo wiem ze jestes nauczony dieslem ale poprobuj a znajdziesz zloty srodek ,pozdrawiam i poszukaj na forum a napewno znajdziesz ten temat .
|
|
|
|