Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fusion
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-04-2011, 18:08   #1
ujbel
ford::beginner

Model: FORD FUSION
Silnik: 1.4 Duratec (80KM)
Rocznik: 2008
Domyślnie Pisk gdzieś spod maski

Witam! Od razu przepraszam , za mało precyzyjną lokalizację objawu ale naprawdę nie mam zielonego pojęcia. Autko kupiłem w październiku ubiegłego roku jako 2 letnie używane ale na gwarancji jeszcze ( 1,4 Duratec). Mniej więcej od grudnia zauważyłem dziwny pisk. Konkrety: Najsilnieszy i najczęstszy pisk jest , gdy auto jest dobrze rozgrzane , czyli jadę w jakąś dłuższą trasę. Gdy ruszam , najpierw dodaje gazu tak do około 2,500 obrotów i potem puszczam sprzęgło , czyli chyba standardowo choć powiem szczerze , że mogę popełniać jakiś błąd bo od zrobnienia prawa jazdy w 2009 roku jeździłem praktycznie tylko dieslami a tam wiadomo trzeba trochę dłużej przytrzymać sprzęgło. Wtedy słyszę jakoś chyba z lewej strony pisk , podobny do ruszania z pskiem opon. Ten pisk mogę jeszcze wywołać będąc na dowolnym biegu , gdy wcisnę sprzęgło i nie puszczając go do końca dodam gazu i następnie puszczę sprzęgło. Byłem z tym w salonie ale oni powiedzieli ,że jakieś chyba okładziny się ścierają i na tym koniec. Zamierzam umówić się w jakimś prywatnym warsztacie na diagnozę i wtedy pojadę jeszcze raz do salonu. Według mnie co by nie było , w żadnym aucie nie spotkałem się z takim piskiem. Nie wiem , czy np. nie dzieje się coś poważnego ze sprzęgłem. Dodatkowo ten pisk jest wkurzający. Od niedawna co prawda zacząłem ruszać "tak na pograniczu zgaśnięcia" i nie ma tego pisku.
Ale jak będzie trzeba czasem ruszyć bardziej ostro czy np. będę miał mało czasu na ruszenie i będę musiał ruszyć dodając gazu tak do w/w 2,500 obrotów?Jest to dosyć ryzykowne bo auto może zgasnąć dosyć często.
Pozdrawiam!

ujbel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-04-2011, 19:56   #2
Davo
ford::average

Model: focus,transit,mondeo,fiesta
Silnik: 1,8tdci.2,4di.2,0tdci,1,25pb
Rocznik: 07.01.03.06
Domyślnie Odp: Pisk gdzieś spod maski

Witaj ten temat byl juz poruszany ja mam to samo od nowego jak od razu nie puszcze sprzegla tylko przytrzymam to tak pisnie po prostu musisz zmienic troszeczke styl ruszania i nie bedzie piszczalo wiem ze jestes nauczony dieslem ale poprobuj a znajdziesz zloty srodek ,pozdrawiam i poszukaj na forum a napewno znajdziesz ten temat .
Davo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania