![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Marek
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 Benzyna 100KM
Rocznik: 2007
|
Witam
Mam problem, a mianowicie jestem przed zakupem mojej pierwszej Foki i chciałbym się dowiedzieć co nieco. Chcę kupić rocznik 2007, z przebiegiem do 100 tysi. Mam na to jakieś 29tysięcy zł. Znalazłem już jedną ofertę z licznikiem 96tysiecy. Serwisowana w ASO przez 2 lata gwarancji, ostatni raz w 2009 przy liczniku 40 tysiecy km. Obecnie ma 96 tysiecy km. Czy waszym zdaniem licznik jest aktualny, nie kręcony? Samochód jest kupiony przez osobe na swoja firme. Jezdzil nia wlasciciel oraz pracownicy, glownie po trasach, nie po miescie. Cena za nia to 27 tysiecy zl. Jej stan wyglada na bdb, mowie o zew i wew. Nie wiem jak lakier, ale sprzedawca zapewnia ze bylo kilka rys parkingowych i to wszystko. Ponadto moze dam mi na pismie ze jest sprawne wszysko itd. Sam proponuje jazde probna i sprawdzenie auto w dowolnym serwisie... Co Wy o tym myslicie? Druga czesc mojego postu dotyczy mechaniki focusa. 1. Czy serwis i czesci focusa sa drogie? 2. Czy przebig 100km na foke to duzo? mało? srednio? 3. Czy warto kupic sprowadzana foke? Jesli tak dlaczego? pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: KRIS
Model: MONDEO MK5 ST LINE
Silnik: 2,0 TDCI 218KM 476NM
Rocznik: 2016
|
kolego części do foki są w normalnych cenach i jest wiele zamienników,przebieg 100 tys. to jeszcze pojezdzi ja sprzedałem foke z przebiegiem 212tys. oleju nic a nic niebrał i sąsiad zapyla do dziścały szczęśliwy,umnie w miescie jestfoczka na taxi 290tys i facet chwali,foczka z zagranicy to pierwsze inne drogi czyli zawieszenie super,a drugie lepszy wypas,ja miałem foczke GHIA z francji ale nawet krajówki są dobrze wypasione, kupuj będziesz zadowoly...
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Imię: Zbyszek
Model: Nowy Ford Focus
Silnik: EcoBoost 1.5 (150KM)
Rocznik: 2015
|
Foka 2006 rok 1.8 przy zakupie 160 tysięcy. zrobiłem 20tysiecy i jest ok. Zero problemów.
A części jak kolega wcześniej napisał normalne ceny. 100 tysięcy benzynke norma. Przebieg wydaje się normalny na 2007 rocznik bardziej podejrzany był by np 50-60 tys. Wątpliwe jest tu jednak pochodzenie a bardziej użytkowanie. Im więcej kierowców w 1 aucie tym różniej z silnikiem , sprzęgłem itp. Każdy ma swój styl jazdy niekoniecznie w pozytywnym sensie. Po 2 ja bym nie ryzykował gdyż jak mówi maksyma dość znana "jakie jest najlepsze auto na świecie ? oczywiście służbowe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. " Po 3 jeśli był serwisowany w ASO do 40 tysięcy to te 60 Tysięcy tez nic o nim nie wiadomo..... Ale jak to mówią nie sprawdzisz nie doświadczysz. Ciężko doradzać. Kolega niżej jest na tak ja bym się nie pchał w takie autko.
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 07-07-2009
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005
|
Czy waszym zdaniem licznik jest aktualny, nie kręcony?
Przebieg wydaje się OK. Jezdzil nia wlasciciel oraz pracownicy, glownie po trasach, nie po miescie. Ci pracownicy mnie martwią...z reguły służbówek się nie oszczędza! 1. Czy serwis i czesci focusa sa drogie? Ta, serwis i części w ASO są drogie. Jednak jest sporo zamienników i to ratuje sytuacje. 2. Czy przebig 100km na foke to duzo? mało? srednio? Na mk2 to jest średnio. Niestety MK2 nie jest już takie wytrzymałem jak MK1. Przy takim przebiegu sprawdź dobrze: - amrotyzatory - łożyska kół - wszystkie elementy gumowe wahaczy 3. Czy warto kupic sprowadzana foke? Jesli tak dlaczego? Tak warto. Lepsze wyposażenie i wożone po równych drogach. Ale to trzeba zrobić samemu, a nie przez handlarza.
|
|
|
#5 | |
|
![]() Zarejestrowany: 19-03-2011
Model: FOCUS MK2
Silnik: 1,8TDCI
Rocznik: 06.2007
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 07-07-2009
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005
|
Masz rację, nie zawsze...tylko w jakiś 90% przypadkach :-/ Przerabiałem to rok czasu jak szukalem auta. I te marże handlarzy...rozwaliły mnie. Kiedyś myślałem, że to 1000 góra 2000 złotych...
Na zachodzie trzeba szukać nie po komisach i handlarzach tylko od osób prywatnych.
|
|
|
#7 |
|
|
Ok Panowie, dzięki za porady. Dla mnie też ten przebieg wydaje się wiarygodny jak na 2007 r. Martwią mnie też Ci pracownicy, bo raczej właściciel szanował...
Każdy jest inny. na pewno przed zakupem pojadę do ASO na przegląd przed zakupowy i na pewno jeśli się zdecyduję to wymienie co trzeba od razu, czyli hamulce, olej... A co z ceną za taki model: 27,000 za 2007 rok z 96 tysiącami przebiegu, wersja silver X... Ok jest? I jeszcze jedno, ten focus nie ma czarnych listew ani klamek jest caly srebrny, były takie w produkcji? Czy to jest już raczej coś po remoncie? na ulicach widzę czasem takie modele, ale więcej jeździ tych z czarnymi wstawkami... p.s. Z Niemiec z przyjemnością bym wziął, ale nie mam zaufanego źródła, a wziąć od handlarza, którego się nie zna się boję... |
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Zarejestrowany: 15-11-2008
Model: BMW 320d xDrive GT, Vespa LX
Silnik: 320d TwinPower Turbo + M Power Kit
Rocznik: 2014, 2013
|
Ja też mam silver X z 2007 z listwami i klamkami w kolorze nadwozia. Czarne plastiki są w niższej wersji.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Witam,
Dzwoniłem jeszcze raz do właściciela. Jeździł nim on i dwóch pracownikow, głownie trasy katowice-krakow, po miescie bardzo rzadko. Do tego przyznał się ze byl wymieniony zderzak przedni - jakas szkoda parkingowa i trzeba bylo wymienic, do tego tylny zderzak, jakas sprawa lakiernicza, a tak poza tym to zadbany, na biezaco serwisowany i wymieniane podzespoly. Na wszystkie naprawy ma papiery ponoc. Kiedy zapytalem o ogolny stan, to powiedzial, ze dobry, nie wymaga wkladu finanosowego, jezdzi i nic nie stuka, nie wali. dlaczego nie bardzo dobry? odpowiedzial, ze tak nie powie, bo podczas ogledzin jakby wyszla jakas rysa czy cokolwiek by sie nie spodobalo, to musialby zjezdzac z ceny, bo niby bardzo dobry. Sprzedajacy chyba wydaje sie szczera osoba... choc tak naprawde nigdy nie wiadomo. P.S.Holek, a tylna listwe masz czarna czy srebrna? Bo ten ktory ogladam ma czarna, ale boki i klamka srebrna. |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
![]() Zarejestrowany: 15-11-2008
Model: BMW 320d xDrive GT, Vespa LX
Silnik: 320d TwinPower Turbo + M Power Kit
Rocznik: 2014, 2013