Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-03-2016, 19:51   #1
Przemas797
ford::average

Imię: Przemek
Model: Ford Fokus mk2
Silnik: 2.0 tdci 161 km
Rocznik: 2005
Domyślnie Ubytek oleju

Witam, szukałem po innych tematach ale nie znalazłem zbytnio odpowiedzi, ponieważ w większości samochód kopcil.
A więc tak, posiadam Focusa mk1 sedan. Olej jaki tam jest to 10W40. Samochód nie dymi, tzn przy zimnym silniku dosłownie chwilę i tyle, przy ruszaniu z 1 poleci biały dym i później jest już normalnie (to raczej normalne przecież że przy ruszaniu dym leci) sprawdzałem poziom oleju i bagnet był suchy, postanowiłem dolać olej, dolalem aż 1 l by bagnet pokazał minimum. Zaznaczę że ostatnio jechałem 180 km/h przed tą prędkością olej był w normie. Czy te silniki tak mają? Czy to wina zbyt szybkiej jazdy? A czy może wina złego oleju, jest Castro 10W40? Dziś dolalem i mam nadzieję że nie będzie "uciekał". Jakby zaczął znowu znikać to co to może być? Zaznaczę że silnik jest suchy, zero plam i wyciekow

Przemas797 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2016, 20:03   #2
Basra
ford::professional

Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Ubytek oleju

Witam

Te silniki tak nie mają.A olej to SAE 5W-30.

pozdrawiam
Basra jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2016, 20:23   #3
miery
ford::advanced

Imię: Tomasz
Model: Ford Focus MK1 Sedan
Silnik: 1.6L Zetec-S
Rocznik: 2002

Wszystko zależy od stylu jazdy i ile kilometrów zrobiłeś od ostatniego uzupełnienia oleju. Im wyższe obroty tym spalanie oleju rośnie. Musisz z tym żyć albo kupić nowe auto. U mnie po ok 7000 km ubyło 250ml. Uzupełniłem i jeżdżę dalej.

Ostatnio tu coś było: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
miery jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2016, 20:33   #4
Przemas797
ford::average

Imię: Przemek
Model: Ford Fokus mk2
Silnik: 2.0 tdci 161 km
Rocznik: 2005

Cytat:
Napisał Basra Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam

Te silniki tak nie mają.A olej to SAE 5W-30.

pozdrawiam
Kupiłem go już na takim oleju, za 8 tys zbliża się wymiana i wtedy zaleje fordowski Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump:
Cytat:
Napisał miery Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wszystko zależy od stylu jazdy i ile kilometrów zrobiłeś od ostatniego uzupełnienia oleju. Im wyższe obroty tym spalanie oleju rośnie. Musisz z tym żyć albo kupić nowe auto. U mnie po ok 7000 km ubyło 250ml. Uzupełniłem i jeżdżę dalej.

Ostatnio tu coś było: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Nie nie, nowego autka nie będę kupować, ford jest super, tylko po prostu zastanawiał mnie ten fakt. Dzięki za podesłanie tematu, może tam coś znajdę ciekawego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przemas797 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-03-2016, 07:43   #5
grzegorzyk
ford::advanced

Imię: Grzegorz
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 16v 105 KM
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał Przemas797 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zaznaczę że ostatnio jechałem 180 km/h przed tą prędkością olej był w normie. Czy te silniki tak mają? Czy to wina zbyt szybkiej jazdy?
Pewnie masz już zapieczone pierścienie i przy jeździe z takimi prędkościami będzie ubywało oleju. A test na dymienie zrób taki ,rozgrzej silnik i na 1 i 2 daj mu do 5000 obr., odpuść i zerknij w lusterko ,lub niech druga osoba za tobą jedzie.
Olej też nie najlepszy.
grzegorzyk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania