![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Przemek
Model: Ford Fokus mk2
Silnik: 2.0 tdci 161 km
Rocznik: 2005
|
Witam, szukałem po innych tematach ale nie znalazłem zbytnio odpowiedzi, ponieważ w większości samochód kopcil.
A więc tak, posiadam Focusa mk1 sedan. Olej jaki tam jest to 10W40. Samochód nie dymi, tzn przy zimnym silniku dosłownie chwilę i tyle, przy ruszaniu z 1 poleci biały dym i później jest już normalnie (to raczej normalne przecież że przy ruszaniu dym leci) sprawdzałem poziom oleju i bagnet był suchy, postanowiłem dolać olej, dolalem aż 1 l by bagnet pokazał minimum. Zaznaczę że ostatnio jechałem 180 km/h przed tą prędkością olej był w normie. Czy te silniki tak mają? Czy to wina zbyt szybkiej jazdy? A czy może wina złego oleju, jest Castro 10W40? Dziś dolalem i mam nadzieję że nie będzie "uciekał". Jakby zaczął znowu znikać to co to może być? Zaznaczę że silnik jest suchy, zero plam i wyciekow |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6
Rocznik: 2006
|
Witam
Te silniki tak nie mają.A olej to SAE 5W-30. pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Tomasz
Model: Ford Focus MK1 Sedan
Silnik: 1.6L Zetec-S
Rocznik: 2002
|
Wszystko zależy od stylu jazdy i ile kilometrów zrobiłeś od ostatniego uzupełnienia oleju. Im wyższe obroty tym spalanie oleju rośnie. Musisz z tym żyć albo kupić nowe auto. U mnie po ok 7000 km ubyło 250ml. Uzupełniłem i jeżdżę dalej.
Ostatnio tu coś było: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
#4 | ||
|
ford::average
![]() Imię: Przemek
Model: Ford Fokus mk2
Silnik: 2.0 tdci 161 km