Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Zamknięty Temat

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-06-2011, 11:00   #1
mondeonik
ford::average

Imię: Leszek
Model: Mk3 - sedan
Silnik: 2,0 TDCi - 130 KM
Rocznik: 2003
Domyślnie Wymiana żarnika

Dziś właśnie zgasło światełko z przodu w moim mondku i stanąłem przed dylematem wymiany najprawdopodobniej wymiany żarnika. Teraz poradźcie jaki założyć nowy i jeszcze jak przybrać się do wyjęcia starego.

mondeonik jest offline  
Stary 03-06-2011, 11:13   #2
SrebnaStrzała
ford::expert

Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011
Domyślnie Odp: Wymina żarnika

żarnika czy lampy wyładowczej ?
żarnik to zwykła żarówka a lampa wyładowcza to ksenon.
SrebnaStrzała jest offline  
Stary 03-06-2011, 11:13   #3
AdamJ.
ford::advanced

Imię: Adam
Model: BMW E38 - siódema ;)
Silnik: 3,5 V8
Rocznik: 1998

Cytat:
Napisał mondeonik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dziś właśnie zgasło światełko z przodu w moim mondku i stanąłem przed dylematem wymiany najprawdopodobniej wymiany żarnika. Teraz poradźcie jaki założyć nowy i jeszcze jak przybrać się do wyjęcia starego.
Ford ma to świetnie rozwiązaneGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolego:
-otwierasz maskę
-odzcepiasz grilla z zaczepów
-patrząc z góry na reflektor, widać dwie blaszki - wyciągasz je do góry
-cała lampa Ci wychodzi pieknie
-odczepiasz kostkę
-z tyłu lampy odkrecasz pokrywke
-odczepiasz obsadke żarnika i wymieniasz żarni (wejdzie tylko jedna strona bo ma rowki ustalające)

i wszystko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

p.s.
Moja rada to taka,żebys wymienił sobie oba żarniki, bo nowy bedzie się dopalać i dawał inne światło jak ten satry i nie ma co inwestowac w tanie podróbki - ja w ciągu 6 miesięcy wymieniłem 3 razy i kupiłem na koniec philipsy chyba...i teraz ładnie świeca.

PowodzeniaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

jak coś pisz na PW to pomoge, ale nie ma żadnej filozofii Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
AdamJ. jest offline  
Stary 03-06-2011, 11:15   #4
SrebnaStrzała

Cytat:
Napisał vladmir71 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Moja rada to taka,żebys wymienił sobie oba żarniki, bo nowy bedzie się dopalać i dawał inne światło jak ten satry i nie ma co inwestowac w tanie podróbki - ja w ciągu 6 miesięcy wymieniłem 3 razy i kupiłem na koniec philipsy chyba...i teraz ładnie świeca.
Pierwsze słyszę aby żarniki miały różną barwę, mogą co najwyżej się z czasem wypalić, ale barwa zawsze jest ta sama, żółta.
Stary 03-06-2011, 11:27   #5
mondeonik

słuszna uwaga Srebrna Strzała to oczywiście lampa wyładowcza
mondeonik jest offline  
Stary 03-06-2011, 11:39   #6
AdamJ.
ford::advanced

Imię: Adam
Model: BMW E38 - siódema ;)
Silnik: 3,5 V8
Rocznik: 1998

Cytat:
Napisał SrebnaStrzała Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pierwsze słyszę aby żarniki miały różną barwę, mogą co najwyżej się z czasem wypalić, ale barwa zawsze jest ta sama, żółta.
Kolego wiemy o co chodzi- przepraszam za uzycie nie fachowego słowa, ale potcznie wiekszość uzywa słowa żarnik na elemnt który ulega spaleniu.

Ja u siebie ostatnio wymieniałem i "żarniki" i dawałem do wymiany (regeneracji odbłyśniki) które były wypalone i dawały słabe światło.

A co do barwy, to teraz przy wymianie "żarników" stare miałem 6000K i miały poswiatę niebieską, a teraz mam chyba 4300K i sa bardziej białe, więc chyba jest róznica w świetle?
Albo o czyms nie wiem to chetnie się dowiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
AdamJ. jest offline  
Stary 04-06-2011, 15:38   #7
mondeonik

Domyślnie Odp: Wymiana żarnika

a teraz zerknijcie czy takie będą pasowały
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
czy może zainwestować i kupić takie
a może jeszcze coś innego poradzicie
mondeonik jest offline  
Stary 04-06-2011, 15:54   #8
Stannislaus
ford::beginner

Model: Mondeo Hybrid
Silnik: 2.0
Rocznik: 2018

Witaj.A może zerknij na te;
Sam się przymierzam do kupna,ale moje jeszcze świecą.Wyglądają jak oryginały,ale nie wiadomo jak z jakością, nigdzie nie mogłem znaleźć opini użytkowników,może Tobie się uda,albo może ktoś z forumowiczów używał to niech sie wypowie.
Stannislaus jest offline  
Stary 04-06-2011, 16:31   #9
mondeonik

Cytat:
Napisał Stannislaus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witaj.A może zerknij na te;
Sam się przymierzam do kupna,ale moje jeszcze świecą.Wyglądają jak oryginały,ale nie wiadomo jak z jakością, nigdzie nie mogłem znaleźć opini użytkowników,może Tobie się uda,albo może ktoś z forumowiczów używał to niech sie wypowie.
Może i dobre ale droższe niż te moje a poza tym tylko gwarancja rozruchowa a te drugie które pokazałem maja 12 miesięczna gwarancje poza tym ja się muszę śpieszyć bo już jedna moja padła i tylko patrzeć jak się zaczną czepiać misiaczki
mondeonik jest offline  
Stary 04-06-2011, 16:39   #10
SrebnaStrzała

Chodzi mi o to że że wszędzie jest to nazywane żarnikiem. To tak jakbyś mówił że w tamtej benzynie coś się psuje a byłby to diesel. Owszem każdy wie ze chodzi o silnik ale benzyna a diesel to duża różnica mimo że jedno i drugie ma to samo zadanie.
Zamknięty Temat

Zasady postowania