![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 05-02-2009
Model: Ford Fusion
Silnik: 1,4 TDCi
Rocznik: 2006
|
Witam wszystkich! Od pewnego czasu, kiedy odpalam swojego 1,4 tdci na zimnym silniku to słychać piszczenie w okolicy paska wieloklinowego. Zjawisko to się nasila i zaczyna piszczeć już nawet na rozgrzanym silniku. Mam już przejechane prawie 110 tys., więc możliwe jest, że jest on już do wymiany? Czy można go jakoś wyregulować? Czy wymienia się sam pasek, czy coś jeszcze? Koszt samego paska nie jest, aż taki duży, bo około 80 zł, nie wiem jak z kosztem wymiany. Słyszałem jednak, że jest tam też napinacz paska i takie coś kosztuje już około 460 zł. Czy ktoś wie kiedy wymienia się taki napinacz? Z góry dzięki za pomoc!
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Witam,
Uwazaj bo to moze byc pompa wody. Tak sie zaczyna wlasnie, delikatnym piskiem a potem wycieki. Pozdrawiam, Ced |
|
|
|
#3 | |
|
![]() Imię: Andrzej
Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2003
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 30-03-2008
Model: FUSION
Silnik: 1.4 TDCi [F6JA]
Rocznik: 2002
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zablokowany
Model: 4 kółka
Silnik: 21KM
Rocznik: 1925
|
110 tys zrobil na pasku i sie dziwi ze piszczy. ja wymienialem po 70 bo piszczal
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::expert
![]() Imię: Wojtek
Model: Mondeo Mk4 , Opel Movano
Silnik: 2.0 TDCI , 2.3 DCI-by V-tech 130KM / 170KM
Rocznik: 2008 , 2011
|
Żeby mieć pewność że to pasek piszczy , to zdejmij go i zapal silnik. Jeżeli będzie cisza , to do wymiany pasek.
Jeżeli chodzi o napinacz to można pasek trochę naciągnąć , ale to zabieg krótkotrwały. Niedługo znowu zacznie piszczeć. Napinacz wymienia się jak łożysko jest głośne. Jak jest cisza to zostawiasz.
Liczą się ludzie - nie samochody. Samochód jest tylko dodatkiem do człowieka i nigdy nie powinno być odwrotnie ! Nie ważne gdzie , nie ważne kiedy , nie ważne po co , ważne z kim. KU PRZESTRODZE ! http://www.youtube.com/watch?v=PAWZHL46B9Q 18+ !!! |
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Zarejestrowany: 05-02-2009
Model: Ford Fusion
Silnik: 1,4 TDCi
Rocznik: 2006
|
Dzięki za podpowiedzi, przy okazji wizyty w ASO zapytałem o te piski, polecili wymienić pasek i KOŁO PASOWE, koszt paska ok 100 zł, koszt koła pasowego ok. 700 zł!!!
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 02-08-2011
Model: mazda 2
Silnik: 1.4 CD
Rocznik: 2004
|
Witam wszystkich forumowiczow!
Ja tez mam problem z piszczeniem, bylem pewien ze to na wieloklinowym przy zimnym silniku 1.4 diesel. Po 10minutach pracy silnika ten pisk-szelest ustaje. Bylem u fachowca, zostawilem auto na 10godzin by dobrze wychłodło i stwierdził ze ktoraś z rolek rozrządu. Troche sie zdziwilem gdyz mam dopiero 91tyś przebiegu, a w mojej ksiazce mazdy pisze ze rozrząd przy 230tys km lub 10lat to ten sam silnik co fiesta,fusion. Wyczytalem w necie ze serwismeni w polsce zalecaja przy okolo 150tys wymieniac ten rozrząd. Wiec mam pytanie czy to mozliwe ze juz przytarla sie ktoras z rolek paska rozrzadu?? |
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 24-04-2011
Model: fusion
Silnik: 1,4tdci
Rocznik: 2007
|
Witam!
Mam podobnie w mojej fuzji, zauważyłem że piszczy gdy samochód stał na deszczu. Po odpaleniu oczywiście zimnego silnika po ok. 20 s pisk znika. Jak nie ma deszczu nic nie piszczy. Wilgoć powoduje ślizganie się paska? |
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Zarejestrowany: 03-03-2011
Model: FUSION
Silnik: 1.4 tdci
Rocznik: 2003