![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Mariusz
Model: S-Max Platinium X
Silnik: 2.0 Tdci 181KM; 413 Nm
Rocznik: 2007
|
Witam wszystkich.
Czy po wystrzale poduszki kolanowej i napinaczy pasów trzeba wymieniać przedni czujnik uderzeniowy ? Czy ten czujnik jest jednorazowy ? Samochód był uderzony lewym rogiem (środek nie ruszony) podłużnice całe. Do wymiany zderzak, błotnik, maska i lampa oraz plastiki pod maską a także wahacz i mcperson. Będę wdzięczny za info Ostatnio edytowane przez mariuszb55 ; 06-10-2018 o 07:44 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 18-01-2012
Model: Turek
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2017
|
Witam. Nie wiem czy one czasem nie sa jednorazowe te czujniki zderzeniowe. Ale to raczej na kompie powinno wykazac. Zastanawiam sie tylko jak to zderzenie przezyl sterownik silnika, bo on znajduje sie zaraz za zbiorniczkiem plynu do spryskiwaczy
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Sterownik jest cały.
Auto normalnie odpala. W forscanie pokazuje tylko błędy związane z wystrzałem Airbag i ksenonami. Co ciekawe nie pokazuje błędu uszkodzonego czujnika uderzeniowego. Czy ten czujnik może być np. z innego auta (mogę kupić z nierozbitego anglika z padniętym silnikiem w dobrej cenie), czy tylko nowe wchodzą w grę ? Czy kupując nowy trzeba go przypisać do sterownika ? Pytałem w kilku firmach zajmujących się tematem airbag i zdania odmienne... Jeszcze jedno - czy najpierw trzeba "wyczyścić" sterownik a później montować nową poduszkę i pasy ? Czy to bez znaczenia ? Ostatnio edytowane przez mariuszb55 ; 11-03-2018 o 21:42 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Imię: daniel
Model: s-max Titanium s Focus mk3
Silnik: 2.2 tdci 1.0 ecoboost
Rocznik: 2011 2014
|
Czujnik który masz na przednim pasie nie wymienisz go. Jak ktoś ma dobrego kompa to robi tobie reset sensora poduszek który masz w tunelu. Lub go wykręcisz i dajesz do naprawy. Pasy do wymiany. Pamiętaj jak kupisz pasy sprawdź czy nie były naprawianie. Pas który wystrzeli podczas kolizji ulega na długości od 3 cm spaleniu bardzo ładnie to widać od wewnętrznej strony.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Dzięki.
Właśnie o to mi chodziło. Pasy już kupione razem z poduszką kolanową. Facet przy mnie wykręcał z anglika z uszkodzonym motorem, nie rozbitego. Rozumiem, ze najpierw trzeba wyczyścić sterownik, a później na odpiętym aku zamontować pasy i poduszkę? No i oczywiście wykasować błędy. |
|
|
|