![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 30-06-2006
Model: Focus
Silnik: TDCI
Rocznik: 2006
|
Cześć,
co pewien czas przestaje działać prawy tylny kierunkowskaz tak jak by wpływ na to miała wilgotność i temperatura tzn. czasami wygrzanie na słońcu samochodu przywraca działanie kierunkowskazu a czasami wręcz przeciwnie, opad deszczu czy winą może być przerwana wiązka ? jak zdiagnozować usterkę ? jak naprawić ? od czego zacząć ? żarówka nowa styki przeczyszczone z góry dziękuję za pomoc ... |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 08-01-2013
Model: Ford Focus Mk2 Ti-VCT, 115 KM, LPG STAG
Silnik: 1.6 2005r.
|
Siema.
W moim przypadku problem z kierunkowskazem zaczął się końcem zimy przy roztopach i dużej wilgotności. Zwiększona częstotliwość klikania to typowy objaw, że żarówka się kończy albo już skończyła, tzn. albo żarówka albo przerwa w obwodzie. Wymieniłem komplet tył (bo faktycznie się przepaliła), a za tydzień znowu to samo, ale tym razem żarówka sprawna. Najpierw sprawdziłem, czy na wtyczce jest napięcie (było). Potem wyjąłem i rozebrałem oprawkę żarówki żeby sprawdzić czy tam nie przerwy i okazało się, że piny nie stykały się ze sobą (konkretnie jeden pin, ten od strony gniazda na wtyczkę połączony z pinem od drugiej strony czyli ze "sprężynką" odbijającą). Rozebrałem oprawkę na czynniki pierwsze: najpierw zatrzask na 3 cyngielkach, później obydwie strony pinów – wiązka od wtyczki oraz wiązka przy mocowaniu żarówki to nie jest jedna całość tylko dwa piny od gniazdka łączą się w środku obudowy oprawki z 2 pinami po drugiej stronie. Pomogło wciśnięcie pinów przy gniazdku do wtyczki, da się to zrobić kombinerkami ale z wyczuciem żeby nie zmasakrować mechanizmu sprężynowania i żeby nie doprowadzić do zwarcia. W efekcie piny skróciły swoją długość, ale połączenie jest. Rozwiązanie doraźne, bo akurat była niedziela a potrzebowałem samochodu, później szukałem oprawki, ale nie było w okolicznych hurtowniach, zresztą przez internet oryginały ceny kosmiczne a zamienników brak i taniej kupić całą lampę używkę za 80. Ps. Może przy pierwszej wymianie żarówki poluzowałem piny przy wyciąganiu wtyczki (piny się zapiekły albo poluzowały). Tak czy inaczej - denna konstrukcja, bo te dwa piny powinny być jedną całością a nie dwoma dociskanymi z przeciwległych stron oprawki. Ostatnio edytowane przez papkin44 ; 15-07-2024 o 16:44 Powód: post scriptum |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 30-06-2006
Model: Focus
Silnik: TDCI