![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Rafal
Model: Transit
Silnik: 2.5TD
Rocznik: 1998
|
Witam.
Wymieniałem kilka dni temu klocki na tarczach z tyłu w MK1 1.8 TDDI hatchback i mam problem z założeniem linki ręcznego, już wiem gdzie jest regulacja ale powiedzcie mi jak bez zniszczenia czegokolwiek zdjąć tunel środkowy aby ją poluzować założyć na cięgno i wyregulować ? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Paweł
Model: Focus MK2 Kombi/ S-max 1.8TDCI
Silnik: 1.6 TDCI / 1.8 TDCI
Rocznik: 2008 , 2009
|
Nie trzeba ściągać tunelu
Wystarczy wypiąć pokrowiec z ramką
|
|
|
|
#3 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Rafal
Model: Transit
Silnik: 2.5TD
Rocznik: 1998
|
Dzięki. Zaoszczędziłeś mi roboty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Tu widać zaczepy gdzie są umieszczone
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
#5 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 10-08-2011
Model: Focus
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2000
|
U mnie wypięcie pokrowca graniczy z cudem. Bardzo mocną siedzą i o mało nie pourywałem, więc trzeba troszke wyczucia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 11-10-2008
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2002
|
No a jakim cudem zdjąć całą tą obudowę??
trzeba dźwignię ręcznego zdemontować czy jest na to jakić inny patent? |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
normalnie śrubokręt płaski i mieszek z ramką schodzi
Ramka z mieszkiem trzyma się na trzech zaczepach widocznych na toto Wtedy masz dostęp do śruby regulacyjnej Jeżeli chcesz zdemontować cały tunel to trzeba odkręcić 2 śruby w kubełkach na napaoje pod gumowymi podkładkami (foca przed liftem) pod plastikową wytłoczką na kubki (foca po lifcie) i w wytłoczce pod zaślepką pomiędzy fotelami w tylnej części
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Zarejestrowany: 11-10-2008
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2002
|
No tak, to wiedziałem bo rok temu w poliftowym hatchbacku zdjąłem tunel jakoś bez problemu... albo mam pomroczność...
tyle że dziś poodkręcałem śruby i nijak wyjąć nie mogłem bo mi wadził ręczny, ale to jest poliftowe kombi... no i dwie śruby od ręcznego odkręciłem... tunel na boku leży. Ale... jak ktoś wymieniał sobie kiedyś radio fabryczne na inne i nie miał zaślepki... to mu pewnie do środka cuda wleciały.. Ja znalazłem połowę czekolady takiej dmuchanej.. i trochę chusteczek higienicznych... więc wszystko wyciągam i myję. przy okazji pewnie cały środek posprzątam... Teraz wiem skąd mi takie małe mrówki się pojawiały... do słodkiego szły. Ale tak jest jak baba autem jeździ, lepiej nie kupować niczego co było "używane przez kobietę" to prawie tak samo modne u sprzedawców jak niedzielny dziedek. ;-) PS, Przy okazji: Mieszki ładne skórzane na biegi i ręczny potrzebuję... poleci ktoś coś porządnego? Ostatnio edytowane przez Grzegorz PL ; 06-09-2011 o 18:39 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Zarejestrowany: 07-08-2011
Model: Ford Focus, Citroen Xsara Picasso
Silnik: 1,6 benzyna 100KM
Rocznik: 2004
|
Inaczej regulacja wygląda przy hamulcach bębnowych.
W przypadku bębnowych kolejność jest następująca: Najpierw regulacja na samoregulatorze rozpieraka szczęk, tak aby szczęki były możliwie jak najbliżej bębna, a dopiero w drugiej kolejności na "barczyku" przy dźwigni. Jeżeli regulacje przeprowadzamy po jakimś czasie eksploatacji auta (nie przy wymianie linek) to należy tylko podkręcić na samoregulatorze rozpieraka szczęk, a to z jednej przyczyny, jak będziemy naciągać na śrubie w kabinie to w pewnym momencie ramię dźwigni szczęki będzie tak wychylone, że zacznie ocierać o pierścień ABS-u piasty i go zniszczy. Samoregulator w zamyśle ma eliminować konieczność regulacji hamulca ręcznego w miarę zużywania się okładzin, ale to teoria, w praktyce często trzeba podkręcać go co jakiś czas samemu, wystarczy przez otwór po wykręceniu jednej ze szpilek. Tak jest w Citroenie i w Fordzie też ma zastosowanie (mam nadzieję). Ostatnio edytowane przez Agutto ; 06-09-2011 o 19:22 Powód: Uwaga |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
![]() Zarejestrowany: 17-12-2010
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI 143KM
Rocznik: 2007