![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 20-11-2008
Model: FF1 Kombi Ghia
Silnik: 2,0 zetec benzyna
Rocznik: 2001
|
Witam. Mam dziwne problemy z ładowaniem, proszę o podpowiedź.
Gdy nie jeżdżę samochodem np.2 dni, akumulator /działający choć wiekowy/ jest prawie rozładowany. W czasie jazdy w tygodniu wszystko jest ok. Ale gdy postoi 2 dni to odpalam samochód i świeci mi się lampka ładowania. Natychmiast go gaszę i odpalam jeszcze raz i wszystko jest w porządku. Znów jest ok. Po weekendzie sytuacja się powtarza. Mierzyłem napięcie ładowania 14,4 V. Na zgaszonym silniku nie widać aby coś rozładowywało akumulator. Proszę o podpowiedź czy jest to wina starego akumulatora, czy też rozładowuje się np. przez diody alternatora, albo przez alarm? Nie miałem do tej pory żadnych kłopotów. Pozdrawiam |
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Paweł
Model: Focus MK2 Kombi/ S-max 1.8TDCI
Silnik: 1.6 TDCI / 1.8 TDCI
Rocznik: 2008 , 2009
|
ładowanie masz dobre
Raczej to wina leciwego Aku
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 Duratec Pb
Rocznik: 2001
|
Wszystko co mi przychodzi do głowy to : alarm , uszkodzony regulator napięcia lub trafiona cela w aku.
A jak ci kręci rozrusznik gdy ta lampka zapala się? Zmierz napięcie na akumulatorze na wyłączonym silniku i porównaj np z włączonymi światłami (też na wył . silniku).Jak jest spadek o ok 2V to aku do wymiany . Przerabiałem te cuda niejednokrotnie.Pozdrawiam |
|
|