Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 31-10-2011, 16:07   #1
llukas17
ford::advanced

Model: Focus mk2 fl
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2009
Domyślnie Wysokie obroty przy uruchomieniu zimnego silnika

Witam,

mam taki problem, że przy uruchomieniu zimnego silnika obroty zaczynają się od ~ 2000 w zależności od temperatury ostatnio przy temp. ~3*C wynosiły ~ 2500/min po czym po 2-3 sekundach opadają, ale wolno. Jak odłączyłem przepływomierz to przy uruchamianiu (również zimnego silnika) wskazówka obrotomierza podskoczyła do 1400 i od razu płynnie opadła(silnik nie zawył) ale wywaliło check engine. Podłączyłem dzisiaj kompa i skasowałem błąd i przy uruchomieniu zimnego silnika (przepływka podpięta) wskoczył na ~1900 obr. ale temperatura powietrza (dolotu) pokrywała się z temp faktyczną czyli jakieś 16*C. Dzieje się tak od kilku miesięcy ale dopiero teraz chcę to wyeliminować wcześniej zdarzało się to bardzo sporadycznie.

W załączniku log z scanXL

Pozdrawiam
Załączone Pliki
Typ Pliku: zip focus.zip (16.9 KB, 18 wyświetleń)

llukas17 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-11-2011, 17:16   #2
romeczek7
ford::beginner

Model: Ford Focus
Silnik: 1.8 16V
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: Wysokie obroty przy uruchomieniu zimnego silnika

Przepływomierz sprawdziłeś, wszystko OK? Lewe powietrze? Miałem podobny problem i
jestem po wgraniu innego softu. Część gratów została wymieniona (kolektor, zawór bocznikowy, akumulator). Pewien wiekowy Pan w serwisie powiedział, że była seria wadliwych kolektorów dolotowych w Focusie i na początku stawiali na to. Kolektor wymieniłem we własnym zakresie już wcześniej, więc zostało tylko wgranie softu. Jest rzeczywiście lepiej - przynajmniej jak się włączy klimatyzację. To dziwny samochód i naprawdę jest bardzo czuły na wiekowy akumulator i błędy płynące z wiązek elektrycznych.
romeczek7 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-11-2011, 16:34   #3
llukas17

Czytałem, że przepływomierz oblicza masę powietrza i temperaturę powietrza i sprawdzałem tylko na kompie.

Akumulator mam faktycznie stary ale działa. Sprawdzę jeszcze na innym tylko dziwne, że dzieje się to także gdy auto postoi np. godzinę.

Co do wgrania nowego softu to tylko aso czy inne serwisy też mają dostęp do softu i ile taka impreza kosztuje, czy jest możliwość sprawdzenia wersji softu wgranego np. scan xl ??
Stary 02-11-2011, 19:43   #4
romeczek7
ford::beginner

Model: Ford Focus
Silnik: 1.8 16V
Rocznik: 1999

Nowsze softy tylko w ASO, ScanXL chyba nie jest w stanie odczytać jaki jest soft. Są magicy którzy bawią się w korekcję, ale z różnym efektem. Byłem w ASO i zapłaciłem 250zł za wszystko, ale poprosili mnie żebym zostawił samochód na 24h, bo chcieli nim pojeździć i sprawdzić czy wszystko gra. Oddali następnego dnia wymyty i wysprzątany. Powiedzieli mi jeszcze, że jeżeli to nie pomoże to zostaje wymiana wiązki elektrycznej. Myślę, że najprościej byłoby gdybyś podjechał na stację diagnostyczną i sprawdził spaliny i wyjdzie czy to lewe powietrze czy nie. Sprawdź akumulator. Zobacz po nocy jakie ma napięcie.
romeczek7 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-11-2011, 18:38   #5
llukas17

Akumulator po nocy miał 11,75V ale to jest wartość pokazana przez elm jutro zmierzę miernikiem.
Odpowiedz

Zasady postowania