![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 04-09-2009
Model: mondeo
Silnik: TDI 1,8 RFN
Rocznik: 1997
|
Witam posiadam mondka 1,8TDI z 98r od 3 lat, stan techniczny był rewelacyjny niemiałem z nim zadnych problemów tak zimą jak i latem aż do wczoraj przyjechagłem do niemiec postawiłem autko pod domem i następnego dnia już niemogłem go odpalić po pięciu podejściach załapał ale z tłumnika walił niebieski dym jak za zalana syrenką i mósiałem go trzymać na gazie bo gasł po rozgrzaniu silnika do normalnej temperatury i kilku mocniejszych przegazówkach wszystko sie ustabilizowało ale nastempnego ranka powturka i to samo boster chyba wporządku bo po zdjęciu wężyka paliwa w niej niema a na obrotach dmucha z niej powietrze elektrozawór kąta wtrysku też ok.zastanawia mnie cięgno przy turbo bo przy przegazówce mało sie rusza może 4mm.Może ktoś miał podobny problem i mi pomoże bo czeka mnie jeszcze deoga powrotna 1300km
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 20-12-2008
Model: Ford Ka ru8
Silnik: 1,2 benzyna
Rocznik: 2013
|
Witam ,wydaje mi się, że to uszczelka poszła pod głowicą ,lub pękła głowica,ponoć lubią się przegrzewać.Sprawdź stan płynu i oleju .Zobacz czy nie ma białego osadu pod korkiem wlewu oleju,oraz czy płyn nie jest zabrudzony olejem.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
olej wymieniałem 3000 km temu i stan jaki był po wlaniu taki jest i teraz w zbiorniczku wyrównawczym czyściutki zielony płyn więdz wszystko bez zmian problem leży gdzieś indziej bo jest tak jakby nie spalał paliwa albo lały wtryski ale czy to możlie żeby raz lały a za chwile nie
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 20-12-2008
Model: Ford Ka ru8
Silnik: 1,2 benzyna
Rocznik: 2013
|
Nie wiem dlaczego tak się stało, może to przez długa trasę ,dużą predkość ,obciażenie,coś mu się nazbierało w cylindrach i spowodowało kopcenie.np (nagar,olej,sadza)
No chyba ,że to katalizator nie dopala do końca. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
haloooo! czy nikogo niema na tym forum co by miał kiedyś taki przypadek?
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 12-07-2009
Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 EcoBubble
Rocznik: 2019
|
Cytat:
jestes pewien ze zasilanie paliwem jest szczelne i nei bierze powietrza lewego? pompka podgrzewacz itd ? |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
powietrza raczej nie bierze ale jutro zdejmię chłodnicę interkulera i obejrze dokładnie a co do cięgna to prubowałem ruszyć go i nic z tego jest zapieczona dzwignia w kolektorze wydechowym jak będe miał jutro lebszy dostęp do niej to sprubuję ją rozruszać,bo w ww transporteże na postoju jak ruszałem tą dzwignią to ona chodziła jakieś 2cm
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 12-07-2009
Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 EcoBubble
Rocznik: 2019
|
Cytat:
jesli bys mial faktycznie zapieczona dzwignie to moze kopcic na siwo, ale nie bylo by problemu z odpalaniem, stad sklanial bym sie ku przewodom. nie wiem jak w vw transporterze, u mnie na postoju dzwignia sie prawie nie rusza. mowiac o nieszczelnosci w ukladzie zasil. paliwem, mowilem o przewodach od baku do filtra i od filtra do pompy. pasowalo by to do objawow ciezkiego odpalania jakie masz po postoju. |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Marcin
Model: ASTRA SPORTS TOURER
Silnik: 1.7 CDTI
Rocznik: 2012
|
A co z filtrem paliwa? Taki siwy dym problem z uruchomieniem i szarpanie sugeruje, że masz gdzieś nieszczelny układ zasilania paliwem. Ale i tak najpierw przyjrzyj się filtrowi. Tankowałeś gdzieś "po drodze" biodiesla?
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
tak tankowałem biodizla pod berlinem do pełna ale wszystko było ok.filtry paliwa wymienione na wiosne więdz chyba sa ok.jak przyjdą mi uszczelniacze (oringi)do elektrozaworu kąta wtrysku paliwa to go wykręce i sprawdze jakie są choć 2 miechy temu wymieniałem ten elektrozawór ale nieraz lubią się zawijać lub zcinać te oringi w korpusie
|
|
|
|