![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 23-08-2011
Model: Focus
Silnik: 18 TDDI
Rocznik: 2000
|
Witam
Mam nastepujacy problem w tamtym tygodniu odebarlem autok z naprawy. Wymienialem pasek klinowy napinacz i regeneracja alternatora (600zł).Teraz mniej jezdze autem i niestety Foczka marznie strasznie na tych mrozach i musze grzac swiece po 2-3 razy i krecic nim tez z 3 razy. Moze to akumulator ale pewnie tak bo mam 65Ah a zdal by sie 72 na minimum. 2 dni temu zobaczylem ze jakies plamy sa pod autem i patrze ropa ;/ zagladam na dol a tam na mocowaniu alternatora na srubie krople ropy. Skad to moze leciec?? z pompy ?? czy moze byc jakies inne miejsce. Pompa z ogolnego ogladnieca sucha od dolu nie wiem jak ona tam wyglada widze z gory mala plame nie wiem czy to ropa czy co od strony rozrzadu. Panowie prosze o optymistyczne wiesci ze to nie pompa ;/ |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 15-08-2010
Model: A
Silnik: B
Rocznik: C
|
Być może to zbieg okoliczności ale dwie rzeczy się łączą z Twojego tematu, problem z paleniem i mokry alternator. Nad alternatorem jest pompa wtryskowa, która przeważnie cieknie gdy się rozszczelni. Gdy to nastąpi to w 99% przypadkach powstaje problem z paleniem a w skrócie, pompa się zapowietrza i to powoduje problem z rozruchem.
Patrząc z przodu auta po prawej stronie od pompy wtryskowej jest termostat i bardzo często na jego łączeniu potrafi ciec, ale jeżeli sprawdziłeś i jest to ropa to nie widzę innego rozwiązania jak sprawdzenie układu wtryskowego. Prócz tego problem z rozruchem w aktualnych temperaturach mogą powodować spalone świece. Na początku zlokalizuj wyciek bo alternator znów ulegnie awarii a jak mechanik zobaczy, że jest z ropy to jeszcze gwarancji nie uzna. |
|
|
|