![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Michał
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 Zetec-SE 100KM Magnum Grey Metallic
Rocznik: 2004
|
Witam,
mam problem z klimatyzacją. Samochód kupiłem 1,5 roku temu, w marcu. Klimatyzacja działała poprawnie od momentu kupna do zimy, czyli jakieś 7-8 miesięcy. W maju, podczas jednych z cieplejszych dni chciałem włączyć A/C, jednak po naciśnięciu przycisku (manualna), sprężarka nawet się nie załączała. Pojechałem więc na próbę szczelności oraz nabijanie. Próba szczelności już wykazała, że jest spory wyciek. Zrezygnowałem więc z nabicia z obawą, że czynnik zejdzie mi w parę dni, a wynalazkom typu barwnika UV nie ufam ze względu na możliwą szkodliwość dla sprężarki. Ostatnio zanurkowałem trochę pod samochód i znalazłem możliwe(?) miejsce wycieku. Zrobione zdjęcie z flashem http://imageshack.us/photo/my-images/89/lzh9.jpg/?sa=0 wykryło rdzawo-brązowy nalot przy łączeniu przewodu prowadzącego od sprężarki do osuszacza. Numer przewodu to FORD 1505592. Ciśnienie w układzie jest znikome, więc próżno będzie psikać pianą na to miejsce. Moje pytanie brzmi: Czy ten przewód w mk2 często trafia szlag? Czy załączone zdjęcie przesądza o tym, że z tego miejsca jest wyciek? Z tego co wiem to właśnie czynnik ma taką barwę. Zbieram się na napełnienie układu azotem i wtedy będzie widać czarno na białym psikając pianą. Nie chcę jednak, aby klimiarz wymienił mi pół układu zanim przejdzie do badania węży. Zna ktoś dobrego, aczkolwiek rozsądnego cenowo klimiarza w Poznaniu? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 14-02-2008
Model: x
Silnik: 2,0
Rocznik: 2016
|
Po 1
Jak używasz klimy raz na pół roku to masz odpowiedź dlaczego nie działa. 2 zmień fachowca od klimy 3 "a wynalazkom typu barwnika UV nie ufam ze względu na możliwą szkodliwość dla sprężarki" pierwsze słyszę. Jak inaczej sprawdzisz szczelność? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Imię: Michał
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 Zetec-SE 100KM Magnum Grey Metallic
Rocznik: 2004
|
Klimatyzacja włącza się powyżej 4 st więc zimą bez garażu ciężko jest regularnie jej używać. A w tym roku wyjątkowo sroga zima była. Parę razy pomyślałem żeby ją włączyć, ale właśnie wtedy było zimniej...
Szczelność najłatwiej i najszybciej sprawdzić pompując układ azotem i psikając specjalną pianą w newralgiczne miejsca. Tak też zrobię. Odnośnie barwnika UV, to będzie ostateczność. Druga sprawa, że w mk2 wersjach benzynowych silnik i osprzęt za zderzakiem są całkowicie niezabezpieczone i to może być często przyczyną uszkodzeń mechanicznych, w tym klimatyzacji. |
|
|
|