![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 18-02-2012
Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2004
|
Witam,
Mam Focusa 1,8 TDCi 100km z sierpnia 2004r. Być może podobny temat był już omawiany lecz nic nie znalazłem na forum co by mnie zadowalało. Problem wygląda następująco: - spadek mocy w czasie jazdy, max 3100 obrotów - potrafi sam zgasnąć na biegu jałowym po 3-4 minutach Pojechałem na komputer i wykazał ten błąd : Obwód siłownika zaworu upustowego spalin P0243 Mechanik stwierdził że to zawór EGR który przeczyścił i zaproponował jego zaślepienie. Efektem czego były te same problemy i mocny jasny dym z rury wydechowej, oczywiście zaślepienie zdjął i powiedział że muszę kupić nowy EGR, z tym że w moim modelu auta EGR jest "zespolony" z kolektorem, koszt koło 1.500 zł. Pojechałem do innego mechanika, który stwierdził że jak EGR wyczyszczony i leci dym z rury przy gazowaniu to prędzej coś z turbiną, co zresztą wyskakiwało na jego komputerze, nie widziałem wyraźnie ale coś typu turbospreżarka obwód ciśnienia czy łądowania... - A , nie chciał pokazać. Trochę pogazował, mnóstwo jasnego dymu i czarny osad pod rurą wydechową na śniegu. Czy ktoś może pomóc w tym temcie? W poniedziałek jestem umówiony na kolejną wizytę u innego mechanika. Napiszę co się dowiedziałem. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 18-02-2012
Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2004
|
Naprawa kosztowała 200 zł, padło sterownie turbiną. Po wyczyszczonym EGR autko śmiga.
|
|
|
|