Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fusion
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-08-2006, 22:14   #1
Mareko
ford::advanced

Model: Ford Fusion
Silnik: 1,4 TDCi
Rocznik: 2004
Domyślnie Wymiana filtra oleju w 1.4 TDCI - czy ktos wie jak ?

Jak w temacie. Chcialbym samodzielnie wymienic filtr w dieselku swojej fuzji. Pamietam ze w ASO gosciu sie niezle meczyl ostatnim razem.
Nawiasem mowiac za sama wymiane filtra chca 150 pln w ASO w Opolu - straszne ceny !!!

Ford Fusion 1.4 TDCi
85KM 200Nm chip by V-tech
Mareko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-08-2006, 15:46   #2
SpEcMeN

Model: fiat 500x
Silnik: 1.4 MA 170KM AT9
Rocznik: 2016
Domyślnie

wymiana nie jest skomplikowana, ale dostęp do filtra oleju jest słaby. Musisz odkręcic plastikowy dekielek filtra oleju, najpierw poluźnić za pomoca klucza (na dekielku jest sześciokąt na który najlepiej nałożyć klucz nasadowy z łamaną rączką najlepiej w kilku miejscach i poluźnić) jak już poluźnisz to później odkreca sie lekko ale gwint jest dosc długi. Po zdjęciu pokrywy wyciągasz wkład (jest on zamocowany na jednym kołku z oringiem - musisz delikatnie poruszac nim na prawo i lewo az wyjdzie) następnie wycierasz dokładnie obudowe filtra bo zawsze troche olrju Ci kapnie i wnętrze filtra. Później musisz założyć nową uszczelke na dekielek i posmarować ja olejem (uszczelke dostajesz razem z filtrem) nastepnie wkładasz filtr zwracając uwagę na kołek ustalający filtr i dosiskasz do oporu. Później delikatnie zeby nie uszkodzic ręką zakręcasz dekielek, jak poczujesz ze gwint chwycił mozesz energiczniej wkrecać, na koniec dociagasz kluczem - też z czuciem. Zawsze po założeniu wkładu a przed zakręceniem dekielka możesz filrt zalac swierzym olejem, układ szybciej sie napełni i uzyska ciśnienie oleju a Ty zadbasz o swój silnik - mniejsze zużycie mechaniczne. Póżniej po uruchomieniu silnika poczekaj az zgasnie kontrolka oleju i poobserwój filtr czy nie ma przecieków jesli coś wystapi spróbuj jeszcze dociągnąć dekielek kluczem a jesli to nie pomoze wykreć dekielek i sprawdź uszczelke, w razie konieczności wymień ja.
to tyle..
SpEcMeN jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-08-2006, 15:53   #3
Mareko

Domyślnie

Wielkie dzieki dla kolegi. Pamietasz moze jaki jest ten rozmiar srubki od dekielka ?? Zebym przez przypadek nie odkrecil czego innego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ford Fusion 1.4 TDCi
Stary 02-08-2006, 16:01   #4
SpEcMeN

Domyślnie

niestety nie, ale łatwo znaleść filtr, jest on pod sprężarką od strony skrzyni biegów, obok filtra jest taka mała chłodniczka (jest to chłodnica oleju), mniej więcej jest on umieszczony pod przewodem doprowadzającym powietrze do filtra powietrza.
Stary 02-08-2006, 16:11   #5
Mareko

Domyślnie

Spoko a zatem wlaze do kanalu i walcze. Raz jeszcze dzieki.

Ford Fusion 1.4 TDCi
Stary 02-08-2006, 20:39   #6
dr_Oktan

Domyślnie

SpEcMeN, pięknie to opisałeś dla Mareko. :fcp1
I jeszcze specjalnie dla kolegi wyciągłeś silnik :fcp4
Ja dałbym ci 2 razy pomógł .... no ale nie mogę. :fcp11 :fcp1
Stary 02-08-2006, 22:11   #7
SpEcMeN

Domyślnie

Dla pocieszenia dodam iż u mnie jest jeszcze gorszy dostęp to jest 109 km ale 90 km jest prawie identyczny i aby wymienić filtr trzeba było zdemontować pare elementów np rure powietrza, osłone.
W 1.4 wymiana nie jest taka zła, choć mogli trochę ułatwić, ale przecież ASO też chce żyć i pracować a przede wszystkim zarabiać..
silnik to przykładowa fotka z allegro
Stary 02-08-2006, 22:29   #8
Mareko

Domyślnie

Faktycznie zapomnialem o tych punktach ale juz to nadrobilem i punkt dla Specmena dodany Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ford Fusion 1.4 TDCi
Stary 23-10-2006, 21:10   #9
Jagger
ford::average

Model: FF
Rocznik: 2003
Domyślnie

właśnie dzisiaj przeżyłem ten sam problem i niestety okazuje się że kupiłem zły filtr... mianowicie do benzyniaka (
proszę podajcie mi oznaczenie filtra do diesla, bo na allegro niczego takiego nie widzę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a swoją drogą to czy ktoś z Bydgoszczy nie chce kupić ode mnie tego filtra do benzyny po takiej cenie jak kupiłem na allegro czyli 14 zeta?? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

[ Dodano: 2006-10-23, 21:24 ]
ok... już wiem... EFL 908... tylko niech mi ktoś powie gdzie go kupić, bo na allegro nie ma Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jagger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-10-2006, 17:17   #10
dynybol
ford::beginner

Imię: Michał
Model: C3 1,6 E-HDI 92KM
Silnik: 1,6 e-HDI 92KM
Rocznik: 2013
Domyślnie

Cytat:
Napisał Jagger
ylko niech mi ktoś powie gdzie go kupić, bo na allegro nie ma
Kupic go mozesz w pierwszym lepszym motoryzacyjnym z czesciami. Lub np. tutaj [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] jak chcesz przez internet.
Ja ostatnio kupilem zamiennik Filtrona o oznaczeniach OE 667/1 .

Pozdrawiam.
dynybol jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania