![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 05-10-2011
Model: Ford Mondeo Mk.III
Silnik: 2,2 TDCI
Rocznik: 2005
|
Kilka dni temu zauważyłem, że czasem przy odpalaniu silnika na sekundę włączają się i zaraz wyłączają kontrolki ABS i ESP. Przekręcam kluczyk w stacyjce, włączają się kontrolki, czekam aż zgaśnie kontrolka świec żarowych, wraz z nią gasną wszystkie inne (w tym ABS i ESP), wtedy przekręcam kluczyk, silnik się uruchamia i jednocześnie z uruchomieniem silnika następuje błyśnięcie kontrolek ABS i ESP. Nie dzieje się tak za każdym razem, najczęściej na zimnym silniku. Tydzień temu miałem w ASO wymieniane sprężyny przednich amortyzatorów z łożyskami i poduszkami, wydaje mi się, że od tego momentu mam te mignięcia. Aku nowy, wymieniony w lutym. Poza tym żadnych innych dolegliwości, silnik odpala OK. Czyżby coś z czujnikiem ABS, mógł się poluzować przy wymianie sprężyn? Na co zwrócić uwagę?
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Zarejestrowany: 30-01-2011
Model: mondeo
Silnik: tdci
Rocznik: 2003
|
Temat poruszany na forum użyj szukajki prawdopododnie przyczyną jest słaby akumulator
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Napisałem - Aku nowy, wymieniony w lutym.
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Radek
Model: MK 5
Silnik: 2.0 TDCI AUTOMAT 180 hp
Rocznik: 2018
|
Cytat:
|
|
|
|
#5 |
|
ford::average
![]() Imię: Maciek
Model: mondeo mk3, fiesta mk7
Silnik: 2.0 tdci 115 KM, 1.4 98 KM
Rocznik: 12.2005, 2009
|
już to ktoś fajnie wytłumczył na forum, a mianowicie napisał tak:
podczas odpalania są sadki napięć na tych systemach, bo prą jest kierowany tylko na rozrusznik i niestety brakuje go na innych układach a skoro jest zbyt niskie napięcie to świecą kontrolki. to jakbyś wyjął bezpieczniki, napięcie spadnie do zera i też kontrolki sią zaświecą. jak znajdę to tłumaczenie to je tutaj podepnę
|
|
|
#6 |
|
|
I dlatego chcę jutro podjechać gdzieś i sprawdzić, czy jest naładowany i czy jest w ogóle ładowanie, bo kiedyś w innym Mondeo nie miałem ładowania (mimo, że kontrolka od ładowania nie sygnalizowała problemu) i aku padł. W lutym mrozy u mnie były poniżej -20 i nie zaobserwowałem tego migania. BTW, czy mogło być tak, że aku nie był w pełni naładowany w momencie sprzedaży?
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
![]() Imię: Radek
Model: MK 5
Silnik: 2.0 TDCI AUTOMAT 180 hp
Rocznik: 2018
|
Cytat:
Sprawdz aku i ladowanie i wtedy bedziesz wiedzial czy szukac cos dalej.
|
|
|
|
#8 |
|
|
Jutro dam znać, co z aku i ładowaniem. Jeśli okaże się, że wszystko OK, to co można wziąć jeszcze pod uwagę? Kontrolki migają tylko z rana, w dzień nawet gdy nie jeżdżę nie ma migotania.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Jestem właśnie po sprawdzeniu aku i ładowania - wszystko OK, także odpada wersja z padającym aku. Co sugerujecie sprawdzić dalej?
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Imię: Robert
Model: Mdo MK3,4,5; Focus MK3
Silnik: 2.0TDCi; 1,4Pb
Rocznik: 2006; 2009
|
Nic.
U mnie też tak się zdarza, ale podczas uruchamiania silnika - co nie oznacza od razu, że to jest bład. Takie mam zdanie na ten temat.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez benio ; 05-04-2012 o 11:00 |
|
|
|