Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-07-2012, 23:39   #1
Bartek9
ford::amateur

Imię: Bartek
Model: focus MK!
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Klimatyzacja - działa tylko na początku. Co jest nie tak?

Witam

Mam Foczke mk1 po lifcie 1.8 tdci z manualną klimą. Ostatnio byłem w warsztacie i nabiłem klimę, odgrzybiłem i wymieniłem filtr kabinowy (dodam że klima była całkiem pusta i nie używana od ok 2 lat). Wszystko było w porządku. Mechanik ją odpalił i zaczęła pięknie chłodzić(samochód stał na podjeździe). Pojechałem do domu i po jakimś czasie wybrałem się do sklepu. Po zakupach wsiadam do samochodu i włączam klime a ona nie chłodzi. Czynnik jest, wentylator chodzi ale nic poza tym .
Po testowałem ją w różnych warunkach i wygląda to tak.
1.Jak wsiadam w garażu i samochód jest zimny to jest ok. Jak samochód się nagrzeje do swojej właściwej temperatury klima zaczyna nawalać.
2. Jak jadę to prawie wcale nie chłodzi a jak stanę to tak jakby troszkę lepiej- sprawdzałem kratki nawiewu i z prawej od pasażera chłodzi troszke lepiej niż inne.
3. Jak po pracy wsiadam a dzień jest upalny to choćby nie wiem ile chodziła a ii tak nic nie schłodzi.
Może coś podpowiecie. Co to może być?

Bartek9 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-07-2012, 11:13   #2
darekjura

Imię: Darek
Model: Ford Focus
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Klimatyzacja - działa tylko na początku. Co jest nie tak?

Który wentylator pracuje? Wewnętrzny w samochodzie czy zewnętrzny przy chłodnicy?
darekjura jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-07-2012, 11:29   #3
Bartek9

Wentylator na chłodnicy działa. Jak pracuje to co jakiś czas cyka. Dodam że jak jest na zewnątrz w miarę chłodno a samochód jest nie rozgrzany to klima chodzi jak marzenie.
Stary 30-07-2012, 13:25   #4
Toni999
ford::average

Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCi/ 1,6 16V
Rocznik: 2001 / 2004

Witam,
Zastanawiam się czy twoje odczucia nie są subiektywne w końcu karoseria pojazdu mieści kilka m3 powietrza i aby znacząco schłodzić taką ilość powietrza to musi minąć trochę czasu, dlatego proponuję ci łopatologiczną metodę sprawdzenia czy ci działa klima, jeśli w jakimś momencie mimo załączenia pomyślisz że klima nie działa to zjedź na pobocze podnieś maskę i zapewne wiesz gdzie jest sprężarka klimatyzacji jeśli tak to widzisz że ze sprężarki są wyprowadzone dwa węże czyli dopływ i odpływ czynnika, jeśli klima działa to jedna z tych rurek musi być lodowato zimna, akurat w moim typie sprężarki połączonej z silnikiem 1,6 jest to górna rurka, oczywiście musisz podejść do tego z najwyższą ostrożnością dlatego że w odległości kilku centymetrów wiruje koło pasowe, oczywiście można to sprawdzić na zgaszonym silniku ale wuwczas trzeba to zrobić błyskawicznie dlatego że po zgaszeniu silnika ta rurka szybko się rozgrzewa.
Toni999 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-07-2012, 13:29   #5
darekjura

Sprawdź filtr pyłkowy, a dodatkowo taki objaw może też być przyczyną zbyt dużej ilości czynnika chłodzącego w układzie.
Chociaż może być też problem ze sprężarką, miałem kiedyś podobny problem próżnia sprawdzana trzymała idealnie a po napełnieniu czynnikiem kilka dni i czynnik znikał, czynnik uciekał przez jakieś elementy ruchome sprężarki.
Czy przed napuszczeniem czynnika sprawdzili Ci próżnię? I pytanie czy w układzie jest nadal czynnik?
Stary 30-07-2012, 14:07   #6
darekjura

Co do sprawdzenia jeżeli posiadasz jakiś termometr z czujnikiem, przyłóż do wylotu powietrza z kratki przy ustawieniu na najniższej temperaturze powinna oscylwać w okolicach 10-14 stopni
Stary 30-07-2012, 15:22   #7
Bartek9

Jak nabijałem klimę to pod maską pisało jaka powinna być ilość czynnika i tyle zostało nabite.

Co do próżni to sprawdzał mechanik i było idealnie.

Co do subiektywnego odczucia. Podszedłem do sprawy własnie w taki sposób jak piszesz. Biorąc pod uwagę że to kombi i wnętrze jest nagrzane dałem mu czas żeby klima pochodziła. Zrobiłem około 100 km i nic.
Sprawdzę te rurki i czynnik.
Stary 14-08-2012, 11:06   #8
guziec86

Model: fiesta
Silnik: 1.8 tddi
Rocznik: 2000

Witam!

I jak sytuacja? Pytam, bo mam Fieścinę z klimą (mk5 2000r 1.8 tddi) i mam dokładnie jak Ty. Klima świeżo nabita, pochodziła tydzień, zaczęła robić problemy i teraz mam tak samo jak Ty. Najgorsze, że ciężko znaleźć jakiegoś mechanika, który miałby dobre pojęcie o AC, albo najlepiej serwis i żeby nie wydać majątku/nie rozłożyć samochodu na części pierwsze.
guziec86 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-08-2012, 15:33   #9
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi

zacznijcie od sprawdzenia czujnika niskiego cisnienia i sprzegla sprezarki-kiedy sie zalacza a kiedy nie.

guziec86..niewazne czy masz mondeo czy fieste czy pume..to samo nalezy sprawdzic w twoim samochodzie.

czujnik niskiego cisnienia to ten z 2 kabelkami a wysokiego cisnienia to ten z 4 kabelkami.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-08-2012, 22:28   #10
guziec86

Model: fiesta
Silnik: 1.8 tddi

Wiem, że tutaj akurat nieważny jaki model.

Żeby dostać się do tych czujników muszę ściągać zbiornik płynu chłodniczego itp? Sprzęgło sprężarki da się usłyszeć przy włączonym silniku?

pozdrawiam
guziec86 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania