Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-05-2009, 21:49   #1
janusz621010
ford::beginner

Model: Focus MK1
Silnik: 1.8TDCI 115km
Rocznik: 2001
Exclamation Wibracje silnika 1.8 tdci

Wibracje silnika 1.8 tdci są wyczuwalne na postoju bez dodawania gazu.Wibracja nasila się przy dodaniu gazu do 1200 obrotów (najbardziej wyczuwalne).Przy wyższych obrotach też je idzie odczuć.W czasie jazdy też je czuć. W zeszłym roku wymieniałem całe sprzęgło razem z dwumasą myślę że to nie ona bo zrobiłem na niej zaledwie 8000. Dzisiaj byłem na kompie wyszło wszystko ok. Objaw tej wibracji jest taki jakby coś było nie wyważone.Proszę o pomoc, być może ktoś miał podobne objawy ze swoim tdci.

janusz621010 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-05-2009, 00:01   #2
eksar
ford::average

Imię: Tomek
Model: Focus MK3/Mondeo MK5
Silnik: 1.6 EB 150KM/2.0 TDCI 180KM
Rocznik: 2014/2015
Domyślnie Odp: Wibracje silnika 1.8 tdci

Mam identyczne objawy tylko nie wyczuwam ich w czasie jazdy. Na postoju na luzie drży buda, a w okolicach 1200 wibracje są najbardziej wyczuwalne i dokuczliwe. Dwumasy nie miałem jeszcze wymienianej.
Byłem u mechaniora. Diagnostyka wykazała wtryski. Test przelewowy pokazał, że dwa wtryski są do wymiany.
W sobotę odstawiam autko i w przyszłym tygodniu zobaczę czy wibracje były przez walnięte wtryski.
eksar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-05-2009, 20:20   #3
janusz621010

Widzę że podobny problem jest ale z wiedzy o tym problemie nie ma za wielu. Więc jak zrobisz te wtryski napisz czy jest ok.Ja chcę jeszcze sprawdzić czy coś nie jest walnięte w podzespołach które napędza pasek klinowy jak alternator, pompa wodna, klimatyzacja, wspomaganie, alternator i napinacz paska a także koło które jest zamocowane na wale korbowym które podobno działa jak dwumasa(jest w gumie)
Stary 15-05-2009, 21:02   #4
eksar

Imię: Tomek
Model: Focus MK3/Mondeo MK5
Silnik: 1.6 EB 150KM/2.0 TDCI 180KM
Rocznik: 2014/2015

Oczywiście, że dam znać jak już zrobie wtryski. Pisałeś, że dwumasę miałeś już wymienianą. Jakie miałeś objawy, gdyż ja osobiście myślałem, że te wibrację są spowodowane przez walnięte koło dwumasowe. No, ale jak tu nie ufać mechanikowi specowi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
eksar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-05-2009, 21:08   #5
janusz621010

Gdzie są mechanicy których wielu znam którzy mówią trzeba jeździć aż coś klęknie, ja jestem zdania lepiej zapobiegać niż naprawiać coś więcej. W końcu to jest nasze bezpieczeństwo w czasie jazdy (a jak np. przy wyprzedzaniu nam mocy zabraknie_)
Stary 15-05-2009, 21:24   #6
janusz621010

Odnośnie dwumasy objaw był całkiem inny. Rano odpalałem wszystko Ok. Po zagrzaniu silnika był problem z uruchomieniem. Strasznie walił, jak gdyby nie mógł trafić w moment wtrysku paliwa walił jak cholera. Na końcówce dwumasy rano przy odpaleniu było słychać nawet przy skręceniu kół.
Stary 15-05-2009, 21:49   #7
cezarg1410
ford::expert

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018

a czy jak sie konczy dwumasa to przy gaszeniu tez lomocze?? bo u mnie na cieplym silniku przy odpalaniu sluchac taki jakby pisk i lekkie stukniecie... przy gaszeniu cisza ale tu juz pewnie dwumasa.
cezarg1410 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-05-2009, 19:58   #8
lucash
ford::advanced

Model: Focus
Silnik: 1.6 Pb
Rocznik: 2000

Cytat:
Napisał eksar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
w okolicach 1200 wibracje są najbardziej wyczuwalne i dokuczliwe
Dokładnie ten sam problem i tylko na postoju.
Trochę kolego eksar mnie zaniepokoiłeś tymi wtryskamiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Daj koniecznie znać czy wymiana/regeneracja pomogła.
Pozdr
lucash jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-05-2009, 12:10   #9
lowrey
ford::amateur

Ja miałem problem z nierówną pracą silnika w listopadzie 2008. Wymieniłem wstryski na nówki, na jakiś czas przestało, po paru miesiącach problem powrócił, byłem w serwisie 3 razy i twierdzili, że oni nic nie widzą i nie słyszą! Teraz sprawdziłem wtryski u innego mechanika i powiedział, że dają nierówne dawki, w piątek jadę na reklamację. Co do dwumasówki, jak klęknie to odgłos jest jakby potrząsać puszką ze śrubkami - wymieniałem m-c temuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
lowrey jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-05-2009, 17:02   #10
ravis

Mam pewne wątpliwości czy po wymianie dwóch wtryskiwaczy problemy kolegi Eksara zostaną rozwiązane. Próba przelewowa wykonana podczas diagnostyki pokazuje zawsze wtryskiwacze, które mają najwyższe przelewy, nie oznacza to wcale, że w pozostałych przelewy są w normie. Oprócz tego w przypadku nadmiernych przelewów dochodzą inne objawy: problem z uruchomieniem, błąd ciśnienia (sporo o tym na forum). Elementem odpowiedzialnym za właściwe dawkowanie i prawidłowe rozpylenie jest rozpylacz, a jego pracy nie można sprawdzić na samochodzie, potrzebne są do tego specjalistyczne urządzenia. Właśnie zużycie rozpylaczy może być przyczyną nierównej pracy, kopcenia i innych niepokojących zjawisk. Może się również okazać, że zostały wymienione sprawne wtryskiwacze tylko diagnosta nie mógł doszukać się innej przyczyny, a w TDCI wszyscy na dzień dobry chcą je wymieniać. Oprócz tego sprawdzenie wtryskiwaczy (a nie bezkrytyczna wymiana) może dostarczyć informacji o innych elementach układu (np. łuszcząca się pompa). Obym się mylił w przypadku kolegi Eksara. Pozdrawiam

Zasady postowania