Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fiesta
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-08-2008, 18:22   #1
przemoTL1
ford::beginner

Imię: Przemo
Model: Ford Focus mk1
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2004
Domyślnie zapalona kontrolka air bag

witam
mam fiestę mk4 1998r ,1.8D,kontrolka od air bagu świeci się cały czas.Wcześniej raz się zapalała ,a po kilku minutach jazdy gasła.Z tego co wiem to moja "pszczoła" nie ma podłączenia do kompa i trzeba sprawdzać wszystko na "piechote" a z elektryki to u mnie cienko.Słyszałem że może to być taśma łącząca czujnik air bag pod kierownicą.Co WY na to?
Z góry dzięki za podpowiedzi :fcp15

Stary 28-08-2008, 18:38   #2
PrzemcioBytom

Model: Fiesta
Silnik: 1.8D
Rocznik: 1997
Domyślnie Re: zapalona kontrolka air bag

Może najpierw by tak zacząć od bezpieczników polukam na schemat elektryczny moze cos znajdę to ci dam znać
PrzemcioBytom jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-08-2008, 00:43   #3
droopy

za poduszki odpowiada bezpiecznik nr 14 i 15scie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

sa one umieszczone po lewej stronie, kierownicy i liczy sie je nastepujaca

12,13...21,22
1,2,3...10,11
droopy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-08-2008, 09:03   #4
przemoTL1

Dzięki bardzo ,dziś będę sprawdzał.
Stary 30-08-2008, 20:14   #5
przemoTL1

Cytat:
Napisał droopy
za poduszki odpowiada bezpiecznik nr 14 i 15scie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

sa one umieszczone po lewej stronie, kierownicy i liczy sie je nastepujaca

12,13...21,22
1,2,3...10,11

Czołem!!!
Bezpiecznik 14 jest good! A 15tego to jakoś tam u mnie nie ma dlaczego?-nie wiem...-dziwne-chyba powinien byććć!!! 15-to w opisie jest narysowany trójkąt z wykrzyknikiem. Może to jednak ta taśma jest wytarta w kierownicy...?Co WY na to??? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 30-08-2008, 21:38   #6
Slawko

Cytat:
mam fiestę mk4 1998r ,1.8D,kontrolka od air bagu świeci się cały czas.Wcześniej raz się zapalała ,a po kilku minutach jazdy gasła.Z tego co wiem to moja "pszczoła" nie ma podłączenia do kompa i trzeba sprawdzać wszystko na "piechote"
nie trzeba sprawdzac na piechote. kazdy moduł airbag ma podłaczenie pod komputer.
swiecaca sie kontrolka od poduszek na stałe, swiadczy o braku zasilania, albo uszkodzeniu modułu.
nie masz co szukać innych przyczyn. No chyba, ze najpierw miga a później dopiero zapala sie na stałe.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-08-2008, 12:41   #7
mikofoto

Model: Focus
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 2006

mam podobne objawy, co kilka dni, kontrolka SRS świeci mi się na stale (nie mruga w regularny sposób) Czasem tez jest objaw taki, że świeci się ciągłym światłem, ale niepełnym - tzn żarzy się.

podkreślam - nie jest to regularne mruganie - bo co z kimś rozmawiam, to mówi "to napinacze" ...

Cytat:
swiecaca sie kontrolka od poduszek na stałe, swiadczy o braku zasilania, albo uszkodzeniu modułu.

1) Jakiś pomysł jak sprawdzić zasilanie modułu? Gdzie szukać? Co sprawdzić? Jakieś miejsca, złącza która są szczególnie narażone na przetarcie, rozłączenia? Sprawdzałem wtyczkę przy samym module - trzyma się mocno i widać, że jest sensownie zabezpieczona przed rozłączeniem.

2) Jaki jest koszt nowego modułu i gdzie takie coś nabyć? W allegro to wolałbym się nie pchać z tego typu częściami.

Mowa o samochodzie Fiesta MKIV 1.3 1997r
mikofoto jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-08-2008, 14:20   #8
Slawko

Cytat:
bo co z kimś rozmawiam, to mówi "to napinacze" ...
jak nie ma pojecia, to klepie bzdury.

ad1. sam nie sprawdzisz
ad2. koszt duzy(bardzo duzy) i w zasadzie zostaje ASO albo ktos kto sie na tym zna. 99% warsztatów nie ma o tym pojecia.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2008, 01:35   #9
Marcinowaty

Imię: Marcin
Model: Ford Fiesta
Silnik: 1,3i
Rocznik: 1995

To poduszki mają bezpieczniki?? A jak sie spali taki bezpiecznik to poducha niewystzreli? :573:
U mnie w mk3 sa dwie poduchy, ale niem lampki sygnalizacyjnej na desce rozdzielczej.. Moze ktos mi to wyjasnic?
Stary 01-09-2008, 06:50   #10
Slawko

nie poduszki, tylko sterownik poduszek ma jeden bezpiecznik. Troche dziwne, ze masz poduszki, a nie masz kontrolki od nich celem weryfikacji czy w ogóle działają. Może lampa sie spaliła Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
mam fiestę mk4 1998r ,1.8D,kontrolka od air bagu świeci się cały czas.Wcześniej raz się zapalała ,a po kilku minutach jazdy gasła.
po kilku minutach :fcp15 powinna zgasnąć po kilku sekundach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wychodzi na to, ze nie masz poduszek, tylko atrapy, a sprzedajacy wstawił mały układzik elektroniczny, aby symulować działanie poduszek. Teraz ten układzik pada i dlatego tak sie dzieje.
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania