Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-09-2015, 20:05   #1
pawelxzz
ford::beginner

Imię: Paweł
Model: focus
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2004
Domyślnie Stuki koła pasowego

Witam!W moim maxiu zaczęło coś dosyć głośno stukać w silniku.Stuki pojawiły sie nagle po 35km trasy.Po przeanalizowaniu forum,postawiłem na koło pasowe.Zdjąłem pasek wieloklinowy i odpaliłem silnik,niestety stuka dalej(może troszke słabiej)Czy mimo zdjęcia paska i nieustania stuków dalej jest możliwe,że przyczyna jest koło pasowe?(gdzieś wyczytałem o takim przypadku).No i jak prawidłowo wykluczyć usterke koła?Pozdrawiam!

pawelxzz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-09-2015, 21:22   #2
pawelxzz

Domyślnie Odp: Stuki koła pasowego

Dodam może jeszcze kilka szczegółów dotyczących owego stukania.Stukanie jest głośne,jakby z zaworów lub wtrysków ale cieżko jednoznacznie określić.Olej(wymieniony z półsyntetyku na syntetyk castrol),rozrząd,filtry 7tyś km po wymianie,wtryski suche,stan oleju bez zmian,przebieg(o ile autentyczny)200tyś,stuka tak na zimnym jak i na ciepłym silniku,ze sprzęgłem lub bez,moc raczej nie spadła.
Stary 18-09-2015, 07:37   #3
salom

A nie przyszło Ci do głowy, aby przy zdjetym pasku, wyłączonym silniku, reka poruszc kołem, czy jest wyczuwalny luz??
Bo jak stuka, to muszą być wyrobienia i luzy. A przy zdjetym pasku, na obrotach to chyba koło nie bedzie stukało. Pewnie to cos innego.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-09-2015, 17:57   #4
pawelxzz

Przyszło,zrobiłem tak,nie wyczułem żadnego luzu niestety,mechanik(grzecznościowo posłuchał tylko) obstawia na panewke,mówi że na wtryski za równo chodzi,masakra...
Stary 18-09-2015, 19:28   #5
salom

Na słuch ,trochę niedokładnie, lepiej na pracujacym silniku po kolei luzowac rurki zasilające w paliwo wtryskiwacz. Jak na poluzowanej rurce na którymś cylindrze stuk cichnie, to znaczy że na tym cylindrze cos sie dzieje, ale niekoniecznie panewka.
W drugiej kolejnosci sprawdż cisnienie oleju na wolnych obrotach, ale manometrem mechanicznym.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-09-2015, 22:56   #6
pawelxzz

Manometru nie mam,jak juz dam do mechanika to niech sprawdzi.Wiam,że w bezynie panewke można zdiagnozować odpinając kabel od świecy lub wykręcając świece(nie ustaje ale znacznie cichnie)A w dieslu też jest jakiś sposób?Dziękuje za wskazówki co do wtryskiwaczy.
Stary 19-09-2015, 12:04   #7
salom

Wyżej napisałem, po poluzowaniu rurek, nie powinno stukać. To jest to samo, jak zdjecie kabla ze świecy w benzynowym.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-09-2015, 22:42   #8
pawelxzz

Niestety nie miałem możliwości zrobienia tego testu,zaprowadziłem do swojego znajomego mechanika,na szczescie panewke na80%wykluczył po osłuchaniu,postawił na zacieranie sie popychacza zaworu,zobaczymy co będzie...
Stary 22-09-2015, 19:29   #9
pawelxzz

no to mam przyczyne,obróciło panewke na czwartym cylindrze.
Stary 22-09-2015, 21:21   #10
salom

Pewnie korbowodową, a dzieje sie tak wtedy , kiedy jest zabrudzony smok, i pompa olejowa ma słaba wydajność, choć cisnienie daje prawidłowe, kontrolka się nie zaświeca, a do najdalszej panewki nie dochodzi już olej, i wtedy sie zaciera.
Jak będziesz naprawiał ten silnik, to bez szlifowania walu, lub wymiany na drugi sie nie obejdzie.
Przy takiej usterce, zawsze uszkadza się główka wału korbowego.
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania