Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-02-2025, 17:36   #1
mkris
ford::average

Imię: Mietek
Model: S-max
Silnik: 2.0TDCI 163KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Ogrzewanie dodatkowe Webasto

Witam wszystkich!

Chcialbym sie zapytac czy ktos mial podobny problem. Nie mam teraz okazji rozebrac nadkola i sprawdzic problem.

A mianowicie dzis w drodze do sklepu zaczelo w samochodzi smierdzic spalinami i z boku samochodu bardzo dymilo. Po analizie okazalo sie ze z prawej strony dol nadkola jest mokry od oleju napedowego a po podlaczeniu komputera pod samochod pokazal blad ogrzewania dodatkowego B1D33.

Postanowilem odpalic ponownie webasto z pilota i pracowal prawidlowo. W takim razie co moglo sie stac. Wiem ze bez rozebrania nie mozna postawic diagnozy no ale moze ktos sie spotkal z podobnym problemem?

Dziekuje za pomoc.

mkris jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-02-2025, 21:52   #2
pgrob
ford::professional

Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4 kombi ghia
Silnik: 2.0 Pb + LPG
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Ogrzewanie dodatkowe Webasto

Wystarczy wpisać w google "DTC B1D33"
Jeden z wyników to:
B1D33-92 Przerwanie płomienia podczas normalnej pracy: nie działa lub nie działa prawidłowo
W dodatkowym urządzeniu grzewczym zasilanym paliwem nie ma paliwa.
Zablokowanie układu wydechowego.
Zablokowanie układu dolotowego powietrza.

Sprawdź poziom paliwa.
Sprawdź przewody paliwowe modułu dodatkowej nagrzewnicy zasilanej paliwem (FFBH) pod kątem blokad, zakleszczeń lub uszkodzeń.
Sprawdź układ wydechowy i układ wlotu powietrza pod kątem blokad, zakleszczeń lub uszkodzeń.
Sprawdź, czy paliwo nie jest zapowietrzone i usuń wszelkie usterki w dopływie paliwa.
Włączając ogrzewanie postojowe, należy upewnić się, że samochód nie jest zaparkowany na pochyłości.
Korzystając z systemu diagnostycznego zatwierdzonego przez producenta, zapisz, a następnie zresetuj zapisane kody usterek diagnostycznych; następnie wykonaj próbę działania dodatkowej nagrzewnicy opalanej paliwem ("Instalacja i konfiguracja/Nagrzewnica dodatkowa/Test działania").
Sprawdź zapisane kody usterek diagnostycznych.
Sprawdź poprawność działania.
pgrob jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-02-2025, 07:50   #3
mkris
ford::average

Imię: Mietek
Model: S-max
Silnik: 2.0TDCI 163KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Ogrzewanie dodatkowe Webasto

Dzięki za odpowiedź.

Tak sprawdziłem Google ale jak pisałem nie mam możliwości teraz rozebrać nadkola i wszystko sprawdzać. Jedynie co sprawdziłem i napisałem i jest napewno dziwne to działanie webasto i po odpaleniu z pilota działa normalnie i nic nie cieknie. Skasowałem błąd i sie nie powtarza.

Więc założyłem temat z pytaniem co się wydarzyło? Paliwo poszło bo cały dół nadkola mokry od oleju napędowego był nawet troszkę jeszcze wykapało na parkingu.

Więc jak by było coś nieszczelne to za każdym razem paliwo by się lało a to był jak narazie jednorazowy przypadek .

Jak będę tylko mógł to nadkole zdemontuje i sprawdzę co jest.

Pozdrawiam
mkris jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania