![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::expert
![]() Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007
|
Chciałem podłączyć światła dzienne orginalne (poliftowe/2011r.) lecz mój S-max2007/r.jest przedliftowy i w orginale nie posiada takich świateł ale ma przełacznik świateł automatycznych . Kazda lampa dzienna ma 3-piny podłaczyłem do nich osobno przewody i wyprowadziłem pod skrzynkę bezpieczników w komorze silnika. Teraz chcę podłaczyć ; czyli
1-masa (nadwozie) 2-plus po stacyjce 3-plus (pozycja lub mijania)Tak podłączaja wszyscy. Teraz moje pytanie w tym układzie powinny się zaświecić dzienne po przekręceniu stacyjki w poz.-0 . ale co dzieje się po przekręceniu w poz - światła postojowe lub mijania (czy nie dostaje lampa wtedy dwu plusów ? jednocześnie ? .) A może w momencie przekręcenia włącznik świateł odcina plus po stacyjce ? i podaje w pozycję ustawienia np.postojowe czy mijania .Lecz chyba nie. Czy może nie ryzykować spalenia lampy( 2x plus) i tylko podłączyć jeden pin plusowy lampy z plusem włącznika. auto. (problem w tym że nie wiem gdzie jest to ).Jestem samoukiem i nie znam się za bardzo na schematach elktrycznych więc mam problem . Czy jest ktoś w stanie mi to wyjaśnić łopatologicznie może wstawić fotkę lub naszkicować co powinienem zrobić .
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 03-07-2010
Model: S-Max
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2008
|
Obawiam się, że tak prosto nie można przełożyć dziennych z poliftowego. Bez przeprogramowania elektroniki może się nie udać. Chyba, że w te diody wbudowany jest już jakiś moduł i jeden z przewodów otrzymuje napięcie +12 V np. z postojowych świateł (taki sygnał, że zostały włączone normalne światła) i diody wówczas przygasają.
Ale to by trzeba było sprawdzić na schemacie. Może ktoś podrzuci schemat oświetlenia zewnętrznego z poliftowych s-maxów to można zobaczyć jak to jest podłączone. A tak z ciekawości jak zamontowałeś te lampy? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007
|
Lampy poliftowe wmontowałem pod środkową listwę z czujnikami parkowania .Skrzela które były pod listwą , zostały zaspawane i tylko zostawiłem po jednym wtłoczeniu w zderzak od przedniej strony, z tylnej strony zderzaka dospawane są uchwyty do przykręcenia lamp .Wiekszy problem był z nakładkami (maskownicami) na lampy .
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 14-12-2006
Model: MONDEO MK1 Kombi
Silnik: 1.8 16V ZETEC + LPG
Rocznik: 1996
|
Jeśli większość podłącza wg opisanego schematu, to w lampy wmontowany jest układ, który po otrzymaniu plusa ze świateł pozycyjnych lub mijania wyłącza dzienne. Nie ma obawy, żeby taką lampę popsuć. Podsumowując: po przekręceniu kluczyka na zapłon zapalają się światła dzienne. Po przekręceniu wyłącznika świateł na pozycję lub mijania (zależnie od sposobu podłączenia, lepsza pozycja) światła dzienne gasną. Jednak jak napisał Wip lepiej się upewnić zaglądając do schematu.
Ja mam co prawda dokładane uniwersalne światła dzienne, ale działają dokładnie wg tego samego schematu. |
|
|
|