![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 17-11-2011
Model: Focus II
Silnik: 1,6 Ti-Vct 115km
Rocznik: 2005/2006
|
Witam,
Dwa, mam nadzieje drobne problemy. Niestety ostatnio autko więcej stoi w garażu niż jeździ (taki tryb pracy stąd nie mam potrzeby jego używania), a jak już jest używane, to na bardzo krótkie trasy. Pierwszy problem występuje sporadycznie, ale schemat się już powielił tj. odpala bez problemu w garażu, przejadę 2-3km postój, odpalam znów po kilku minutach i również wszystko wydaje się ok, przejadę 1-2km postój, kilkunastominutowa przerwa i już za tym trzecim razem ma problem z odpaleniem. Przy drugiej próbie odpalenia i dodaniu lekko gazu z pewnym trudem, ale odpali i jedzie normalnie. Zdarza się to raz na kilka/kilkanaście "kursów". Nie ma reguły czy silnik rozgrzany czy też nie. Drugi problem to ubywający płyn chłodniczy, tj. w zbiorniczku jest go w sam raz tj. ponad min., ale nie na tyle dużo aby się przelało, a pomimo to mniej więcej na wysokości silnika/środek miejsca parkingowego zostawił dziś drobną plamę w/w płynu chłodniczego. Miałem tak kilka dni temu, byłem u mechanika na kanale i stwierdził, że wszystko jest suchutkie (dodał nawet ironicznie, że jest tak suchy jakby to nie był Ford ;-)) i nie ma pojęcia skąd może płyn uciekać co najwyżej wskazał, że na ostatnim serwisie musieli mi go za dużo wlać i stąd zaczął ubywać nadmiar. Fakt byłem ponad miesiąc temu na dużym przeglądzie w serwisie m.in. wymieniali płyn chłodniczy, jak na złość wszystko po wizycie u mechanika sprawdziłem poza tą jedną rzeczą tj. poziomem tego płynu. Z drugiej strony zaczął by "przelewać się/ubywać itp" dopiero po ponad miesiącu - jedyna różnica, że ostatnio jak zrobiło się nieco chłodniej i bardziej deszczowo to zdarzyło mi się włączyć ogrzewanie. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki co może być przyczyną, na co ew. zwrócić uwagę. Póki co jestem wyrozumiały i niezwykle cierpliwy bo to dopiero pierwsze usterki Fordzika od ponad 2,5 roku więc jestem optymistycznie nastawiony co do ew. naprawy:-) Dziękuję i pozdrawiam. Ostatnio edytowane przez Ti-Vct ; 05-11-2013 o 19:27 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Płyn chłodniczy ma niższą niż woda temperaturę parowania, i jak jest silnik ciepły to nie da rady zobaczyć nieszczelności. Tylko po nocy, jak silnik wystudzony i postoi pare godzin widać nieszczelności.
|
|
|
|
#3 |
|
ford::professional
![]() Imię: x
Model: x
Silnik: x
Rocznik: x
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 17-11-2011
Model: Focus II
Silnik: 1,6 Ti-Vct 115km
Rocznik: 2005/2006
|
Dziś problem się powtórzył, zarówno z wyciekiem jak i odpaleniem nawet na rozgrzanym silniku:-(
Pod koniec tyg. mam umówioną wizytę w serwisie. Jak tylko uda się zdiagnozować i uporać z problemem dam info w wątku. |
|
|
|