Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-02-2011, 18:38   #1
Wasniu
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2001
Domyślnie Skaczący wskaźnik temperatury

Witam posiadam Foczke 1.6 rocznik 2001. W zeszłym roku wymieniałem rozrząd (zaraz po zakupie 140tys. km ma obecnie przebiegu).
Problem pojawił się we wrześniu-październiku na trasie gdy przekrocze 80km/h i jadę tak z 5-10min wskaźnik temp. skacze bardzo szybko do maximum a gdy zwalniam to opada do polowy tak jak powinien byc. Nie wiem o co chodzi. Wymieniłem termostat, pompa wody jest ok. Myslę ze to moze być coś z elektroniką, dodam że poprzedni właściciel zamontował automatyczny włącznik świateł. I martwi mnie tez dźwięk wydobywający się tylko po wciśnięciu sprzęgła jakby zwarcia a towarzyszy temu lekkie przygaśnięcie świateł. Gdy zabieram nogę ze sprzegła ok. Dzieje się to głownie przy małych prędkościach gdy redukuje np. z 2 na 1. Proszę o radę bo obecne naprawy kosztowały mnie już 580zl wymienilem sondę lamba oraz siateczke ukladu wydechowego. Mial ktoś podobny problem z tego co przeglądałem forum.

Wasniu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2011, 20:35   #2
konradwan
ford::average

Model: .
Silnik: .
Rocznik: .
Domyślnie Odp: Skaczący wskaźnik temperatury

Sprawdź czy włącza się wentylator przy chłodnicy.
Wejdź do trybu serwisowego licznika i podaj temperatury:
- Rozgrzanego silnika na postoju
- Maksymalnej temperatury jaką udało Ci się uzyskać podczas jazdy.

U mnie na postoju przy 103 włącza się wentylator - tej temperatury nie da się przekroczyć.
Kiedy płyn chłodzący wymieniany?

P.S. Co do zwarcia, raczej to niemożliwe, od razu poszedłby bezpiecznik.
U mnie niektóre żarówki przygasają z różnych powodów.
konradwan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-02-2011, 17:13   #3
Wasniu

Wentylator się włącza. Mechanik już sam nie wie co to może być, mówi że pozostaje wymiana pompy wody. Auto nawet jak jest rozgrzane, obojętnie jak mocno to chłodnica i tak jest zimna a wentylator się włącza, także jest to dziwne. Najlepiej jakby napisał ktoś kto miał podobny problem, bo widziałem, że sam nie jestem z takim problemem. ;/
Stary 25-02-2011, 18:38   #4
Wasniu

Wczoraj kazałem mechanikowi żeby nie wymieniał pompy wody tylko sprawdził czujnik temperatury przy głowicy miedzy 2 a 3 cylindrem. Okazało się że jest uszkodzony i moje przypuszczenia się potrwierdziły. Po wymianie auto śmiga aż miło chłodnica robi się ciepła można jechać w dłuższą trasę. Koszt razem z wymianą 80zł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. także dla tych którzy mają podobny problem czasem lepiej samemu poczytać i powiedzieć mechanikowi przypuszczenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 25-02-2011, 19:49   #5
mkaminski100
ford::expert

Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare

Cytat:
Napisał Wasniu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wczoraj kazałem mechanikowi żeby nie wymieniał pompy wody tylko sprawdził czujnik temperatury przy głowicy miedzy 2 a 3 cylindrem. Okazało się że jest uszkodzony i moje przypuszczenia się potrwierdziły. Po wymianie auto śmiga aż miło chłodnica robi się ciepła można jechać w dłuższą trasę. Koszt razem z wymianą 80zł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. także dla tych którzy mają podobny problem czasem lepiej samemu poczytać i powiedzieć mechanikowi przypuszczenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mialem o tym napisac.
Focus przy uszkodzeniu bedzie sobie obliczal temperature i nawet poda ja po podlaczeniu komputerem. Wskazowka bedize sie piela przy rozgrzewaniu i spadala po wylaczeniu silnika, ale to wskazanie oszukane.

Mozna to poznac po tym, ze zaraz po odpaleniu auta wlaczaja sie wentylatory (przy wylaczonej klimatyzacji)
mkaminski100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-03-2011, 22:38   #6
qlosik

Imię: Michał
Model: focus
Rocznik: 1999

Witam,
ja mam podobny problem tylko że u mnie wentylator nie włącza się od razu po zapaleniu silnika ale jak przejadę ok 1,5 km nawet w zimie
a do tego jeżeli się rozpędzam to czujnik temperatury idzie mi na czerwone pole a jak puszczę nogę z gazu i chwilkę poczekam zaraz opada
wymieniałem:
pompke wody, termostat, czujnik temperatury,
Proszę o pomoc
qlosik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-03-2011, 23:00   #7
woojtas88
ford::beginner

Imię: Wojtek
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 125 km
Rocznik: 2018

Ja miałem identyczny problem, po rozbiciu foki, dałem ją do naprawy i też te temperatura tak szalała dziwnie, przy przyspieszaniu temp. w góra, noga z gazu szło w dół, okazało się, że akumulator był walnięty, wg elektryka robił jakieś spięcia, po wymianie akumulatora jest wszystko ok. Także może masz stary akumulator i to on jest winien.
woojtas88 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-03-2011, 12:27   #8
qlosik

Imię: Michał
Model: focus
Rocznik: 1999

Pierwszy raz słyszę coś takiego no najwyżej spróbuję podłączyć nowy akumulator i sprawdzę tą teorię.
A miałeś jeszcze jakieś inne objawy związane np. ze spadkiem napięcia gaśnięcie świateł, że mechanik stwierdził że trzeba wymienić akumulator ??
qlosik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-03-2011, 17:26   #9
woojtas88
ford::beginner

Imię: Wojtek
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 125 km
Rocznik: 2018

tak, trochę przygasały światła faktycznie, generalnie akumulator był już dość stary, w sumie wpadłem na to całkiem przypadkiem. Też robiłem termostat, pompę wody i czujnik temperatury i nic nie pomogło. Pamiętam, że akurat były wybory na prezydenta, nie chciał mi odpalić focus, padł akumulator już na amen, kupiłem nowy akumulator i od lipca nie mam kłopotów z tą temperaturą. Tak to wyglądało u mnie, może i Tobie pomoże Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
woojtas88 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-09-2012, 16:30   #10
fikusek

Imię: jerzy
Model: ford focus
Silnik: 1,6zetek
Rocznik: 2003

witam wszystkich to moj pierwszy wpis a problem jak u innych skaczacy wskaznik temp.plynu,skacze na czerone aw ciagu sekundy wroci do normy i tak na zmiane.A czasami dluzej na czerwonym polu i powrot do normy.prosze o wskazowki dzieki.

Bump: focusa mam od kilku miesiecy pzdr
fikusek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania