Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-09-2012, 23:32   #1
heavy 100S
ford::average

Imię: Piotr
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2014
Domyślnie Niepasujące klosze reflektorów

Witam,

Czy fabrycznie w moim osiołku (koniec '97) powinny być reflektory z kloszami szklanymi czy plastikowymi?
Pytam ponieważ jak go kupiłem to miał plastikowe i teraz jak chciałem z powodu zmatowienia wymienić na szklane to te zakupione szklane nie pasują rozmiarami (~3-4mm na długości) i nie wiem czy to lampy jakieś lipne czy klosze?
Miał ktoś podobne przygody?

heavy 100S jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-09-2012, 23:59   #2
fabi83

Model: Transit
Silnik: 2,5 D
Rocznik: 1996
Domyślnie Odp: Niepasujące klosze reflektorów

U Ciebie powinny być na 100% plastikowe już nawet w 1995r. były plastikowe klosze reflektora.
fabi83 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-09-2012, 08:17   #3
wojtekn
Moderator

Imię: Wojtek
Model: Galaxy MK2
Silnik: 2,3 Benzyna z LPG
Rocznik: 2000

W twoim roczniku były plastykowe i szklane równo szły. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wojtekn jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-09-2012, 08:28   #4
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał heavy 100S Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nie wiem czy to lampy jakieś lipne czy klosze?
Jest mnóstwo zamienników na rynku, nie muszą przecież być identyczne co do milimetra. Pasować muszą jedynie mocowania... Nie wiadomo co miałeś i nie wiadomo co kupiłeś...
Cytat:
Napisał heavy 100S Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
chciałem z powodu zmatowienia wymienić na szklane
Próbowałeś wypolerować pastą polerską ?

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 27-09-2012 o 08:31
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-09-2012, 10:22   #5
heavy 100S

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jest mnóstwo zamienników na rynku, nie muszą przecież być identyczne co do milimetra. Pasować muszą jedynie mocowania... Nie wiadomo co miałeś i nie wiadomo co kupiłeś... Próbowałeś wypolerować pastą polerską ?
Próbowałem polerować na mokro ale ich stan jest w zasadzie agonalny i nie było dobrego efektu.

W jaki sposób nie muszą być identyczne? A niby jak ten rant ma wejść w rowek z klejem jeśli jak z jednej strony wchodzi to z drugiej brakuje i nie wchodzi?

Kupiłem takie:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
i sprzedawca zapewniał że pasują też do późniejszych wersji.

Ma ktoś jakieś sprawdzone klosze (może być plastik) i może polecić ?

Ostatnio edytowane przez heavy 100S ; 27-09-2012 o 10:24
Stary 27-09-2012, 11:16   #6
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Cytat:
W jaki sposób nie muszą być identyczne? A niby jak ten rant ma wejść w rowek z klejem jeśli jak z jednej strony wchodzi to z drugiej brakuje i nie wchodzi?
W taki sposób, że jeden zamiennik różni się od drugiego i od... oryginału. Producent reflektora zamiennika zakłada, że będzie mocowany w całości nowy, zespolony reflektor. Więc ma pasować tylko mocowanie reflektora do okularu pasa przedniego, mocowanie siłownika poziomowania i kształt zewnętrzny klosza do nadwozia. Reszta jest od sasa do lasa, każdy orze jak może. No i życie pokazuje, że... tak jest. Więc może te kupione klosze pasują do oryginału, a ty masz zamienniki...
Podobna sytuacja jest z zamiennikami tylnych lamp: klosz pasuje do nadwozia, wtyk do gniazda, ale płyta żarówek już najczęściej nie jest zamienna. Trzeba kupić całość.
Cały szereg zamienników jako zespół działa prawidłowo, w pojedynczych detalach są całkowicie inne od oryginału. Ostatnio zakładałem zamiennik wentylatora nagrzewnicy: pasuje, działa, ale konstrukcyjnie jest zupełnie inny od oryginału; nic nie da się przełożyć z jednego do drugiego...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 27-09-2012 o 11:59
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-09-2012, 23:20   #7
heavy 100S

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W taki sposób, że jeden zamiennik różni się od drugiego i od... oryginału.
Dziś sprawdziłem że na lampach są znaki Ford więc może to być oryginał i wydumałem że może klosze szklane pasują ale do lamp szklanych, a do plastików powinienem szukać plastików?

Ponawiam prośbę o jakieś sprawdzone klosze do oryginalnych lamp z kloszami plastikowymi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Przy okazji: tanio sprzedam klosze szklane hihi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. np. 40zł
Odpowiedz

Zasady postowania