![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 02-12-2011
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCi 130KM
Rocznik: 2002
|
Witam
Po odpaleniu auta strasznie trzęsie silnikiem. Jedni mówią że to napinacz lub koło pasowe inni że to wtryski. (Wtryski robiłem jakieś 3 mies temu). Jak to można jednoznacznie sprawdzić? Co zrobić żeby mieć pewność co naprawiać. ps. słychać też coś podobnego jak tu : [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Może nie aż tak głośno ale też z lewej strony tam gdzie zagląda kamera no i to trzęsie silnikiem Ostatnio edytowane przez K__M__L ; 05-09-2012 o 09:30 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
w związku w w/w postem poszukuję dobrego mechanika w okolicach Warszawy , najlepiej południowo wschodnia część tj. Wawer , otwock itp.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
filmiki z objawami (juz konkretnie moje)
-zimny silnik [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - po paru minutach [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i jeszcze jeden i tu słuchać dziwne dźwięki po włączeniu klimy (gdy się wyłączy klime to tego nie ma)[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Imię: Robert
Model: Mdo MK3,4,5; Focus MK3
Silnik: 2.0TDCi; 1,4Pb
Rocznik: 2006; 2009
|
Objawy dotyczące pierwszych dwóch filmików mogą być spowodowane niesprawnymi świecami żarowymi (cena jednej sztuki około 40zł.) - nawet jedna padnięta powoduje brak odpowiedniej temperatury po uruchomieniu silnika - mieszanka paliwowo-powietrzna nie jest spalana prawidłowo i dopiero po rozgrzaniu komory trzęsienie ustaje.
Ostatni filmik to mogą być objawy padającej małej 2-masy (kółko wału korbowego) lub sprzęgiełko sprężarki klimatyzacji albo jeszcze sprzęgiełko altka jeżeli masz założone. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
a jak sprawdzić czy to napinacz czy swiece czy może coś jeszcze innego. przeciez nie bede wymieniał wszystkiego po kolei. wtryski robilem 3 mies temu swiece wymieniałem w zimie.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Tomasz
Model: mondeo mk3
Silnik: 2.0 tdci 130KM
Rocznik: 2005
|
Miałem to samo w mk3 130 KM 2005 (FMBA) po wymianie koła dwumasowego (+docisk+sprzęgło). Było to zużyte koło pasowe wału ( zakręcane na koło dwumasowe). Przed wymianą dwumasy dawało efekt od czasu do czasu (falujące obroty 750 -720). Po wymianie nie dało się jechać nawalało jak na filmie ale dopiero jak silnik się rozgrzał. To koło pasowe jest metalowe z elementem gumowym tłumiącym. Na początku wymieniłem sam napinacz co trochę osłabiło wibracje (pomogło w 50%). Potem wymieniłem koło pasowe wału na Febi (zamiennik). Przestało wibrować ale pojawił sie dziwne pikanie od czasu do czasu (synchroniczne). Uparłem się u mechanika że to koło pasowe to bubel i musze zareklamować, reklamację uznali (rozwarstwienie elementów metalowych od elementu tłumiącego){mechanik odgłosy tego felernego koła uznał że to początek wtrysków, i że wszystkie mondeo tak chodzą}. Po uznaniu reklamacji i założeniu nowego koła problem znikną ale nie do końca. Wróciły falujące obroty ale tylko +- 10 -15 (750-740) i tylko na ciepłym silniku. Z racji tego że wybierałem się z żoną i dzieckiem nad morze małżonka kazała mi to naprawić w serwisie forda. Oni niebyli przekonani że to wina koła pasowego (stwierdzili że koło jest super). Ale na moją prośbę wymienili koło oraz napinacz + pasek na oryginały (tydzień przed wyjazdem nad morze =1600 pln). Odebrałem auto wszystko wymienione i dalej lekkie wahania obrotomierza na biegu jałowym (+-10-15). Zły jadę do domu a tu nagle auto gaśnie pod domem. Bateria rozładowana. Kolejna naprawa przed wyjazdem uszkodzony regulator napięcia alternatora, koszt 180 pln (koszt naprawy). I nagle EUREKA koniec falowania obrotomierza. Po tym wszystkim pozostały mi sprawne na 100% części:
- napinacz - Tocja - XS7E-6A228-cc (około 300 pln) - koło pasowe wału (mała dwumasa)- Febi ( nowy od 290 pln) Dla zainteresowanych [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] (na pewno się dogadamy) |
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::professional
![]() Imię: Robert
Model: Mdo MK3,4,5; Focus MK3
Silnik: 2.0TDCi; 1,4Pb
Rocznik: 2006; 2009
|
Nawet świece żarowe mogą paść przedwcześnie.
Zdejmij osłonę silnika i zrób fotkę nad kolektorem dolotowym - tam są świece żarowe. U mnie sprawdzenie świec wiąże się ze zdjęciem kolektora dolotowegoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., ale u Ciebie może być inaczej. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Oprócz w/w objawów dodatkowo gdy odpalam zimny silnik to przez kilka sek świeci się kontrolka akumulatora i wtedy auto nie reaguje na pedał gazu a obroty sa ciut niższe niż normalnie. Po ok 5-10sek kontrolka gaśnie , auto reaguje na gaz i obroty też wracają.
Gdy silnik jest ciepły to odpala normalnie bez takich objawów. W zimie w czasie jazdy zaświeciła się kontrolka od świec i okazało się że wszystkie świece zostały uszkodzone. Na wiosnę regenerowałem wszystkie wtryski. |
|
|
|