![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Ryszard
Model: Transit280
Silnik: 2,0 TDDI 85KM
Rocznik: 2001
|
Mam czarny zużyty olej we wspomaganiu,chciałem wymienić.
Jak opróżnić olej z układu ? Jaki olej zalać? Ile oleju wchodzi do układu? Jeżeli trzeba odpowietrzyć jak to zrobić? Proszę o podpowiedż,może przyda się nie tylko mnie. Z góry dziękuję. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Ponieważ instrukcja nie przewiduje wymiany płynu (niby jest wieczny, ale wiadomo, że po 200 -300 tys.km to już jest... kisiel nie płyn) to trzeba go spuścić jak komu wygodnie, rozłączając jakiś przewód i podstawiając naczynie. U mnie mechanik chyba odkręcił przewód idący od zbiornika do pompy i wąż spuścił w dół. Samochód powinien mieć podniesiony przód, bo kręci się kierownicą w krańcowe położenia bez włączonego silnika.
Kiedy przestanie lecieć płyn (i tak nie zejdzie cały...), podłączasz wąż z powrotem do zbiornika, nalewasz płyn i wpierw znowu kręcisz w krańcowe położenia (układ się sam odpowietrza) - i u mnie tak robili chyba trzy razy, aż układ się prawie całkiem oczyścił. Potem opuszcza się auto, odpala silnik i skręca w krańcowe położenia trzymając po kilkanaście sekund maksymalnie skręcone - dopełniając zbiornik. Kilka razy i... gotowe. Płyn mieli oryginalny fordowski, w kolorze głębokiej czerwieni (wiśni, karminu...). Ford nie podaje ilości płynu, ale myślę że z tym płukaniem co najmniej 1 litr zużyli...
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 26-11-2011
Model: c-max hybrid
Silnik: 2.0
Rocznik: 2014
|
Wojtek ile kosztowal cie ten zabieg ?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Oj, to już było dawno. Ale to nie jest droga usługa, trwa ze dwadzieścia minut. Płyn kosztuje chyba więcej. W stówie powinieneś się zmieścić...
|
|
|
#5 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Damian
Silnik: 2.4 TDCI
Rocznik: 2008
|
Witam
Mam ten sam problem tylko że w transicie z 2008 roku. 2.4 tdci Chciałem zapytać czy taka operacja wygląda tak samo w moim aucie. I jeśli ktoś wie niech poda mi konkretny olej jaki powinienem kupić i będzie najlepszy do tego samochodu. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Generalnie to jest taki sam olej jak do przekładni automatycznych.
Ale poszczególni producenci jeszcze mogą coś tam dodać - więc aby olej nie zamienił się w... kisiel (strach ma duże oczy) - najlepiej stosować oryginalny fordowski. Ma on charakterystyczny karminowy (czerwony) kolor. Do niektórych Fordów (osobowych) stosuje się inny - zielony. W stacji Auto-Waś gdzie ja zmieniałem olej - stosują oryginalny olej Forda. To duży zakład obsługujący tygodniowo dziesiątki Transitów - nie chcą ryzykować żadnych kłopotów, nie chcą nawet myśleć o tym co wlać. Dają fordowski i jest spokój: Olej do przekładni kierowniczej ER 1. Kolor czerwony. Specyfikacja: WSP / WSA-M2C195-A FORD Indeks: 1590988 zastępuje wcześniej stosowany olej pod indeksem: 8000047 nr fabryczny: 9U7J-M2C195-AA / 98SX-M2C195-AB [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] W modelu 2,4 wymienia się identycznie...
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 15-10-2012 o 22:28 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 31-05-2012
Model: TRANSIT 6
Silnik: 2,4 TDCI
Rocznik: 2009
|
Tak, opakowanie 1 l spokojnie wystarcza, też niedawno wymieniałem.
Za olej płaciłem 103 zł ale w ASO i po rabacie tu na linku podanym wcześniej je tańszy , nawet z przesyłką ( też często u nich kupuję ). |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Jeżeli robić - zwłaszcza dla siebie - to dokładnie...
|
|