Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > LPG
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-01-2013, 14:51   #1
mkuldane
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: Focus Mk2fl
Silnik: 1,6 100HP
Rocznik: 2009
Domyślnie Focus Mk2 1,6 Wskazania zasięgu

Jeśli było już to wybaczcie, ale przekopałem ostatni rok i znalazłem tylko jeden podobny temat i w zasadzie bez odpowiedzi.

Wczoraj odebrałem auto ( Focus Mk2 1,6 100 KM ) z zagazowania. Mechanior kazał obserwować wskaźnik paliwa ( podobno w cytrynach jest tak, że w czasie jazdy na gazie, wskaźnik i tak opada niczym na benzynie i jak schodzi do poziomu zero komputer głupieje ). Ze wskaźnikiem paliwa wszystko o.k - przejeździłem już 200 km i w zasadzie stoi w miejscu.
Niestety inny wskaźnik - wskaźnik zasięgu zjeżdża w dół w normalnym tempie ( tak jakbym jechał na benzynie a nie na LPG ). Myślałem, że wskaźnik zasięgu określa ilość paliwa korzystając z pływaka. A tu nie. Wczoraj zasięg spadł mi do 20 km. Ponieważ faktyczna ilość paliwa była ciut mniej niż rezerwa to dolałem za 50 zł. No ale teraz paliwa ponad 1/4 a zasięg pokazuje coraz mniejszy. I pytania:

1.) Co się stanie, jak zasięg spadnie do zera a samochód będzie jechał dalej? Czy komputer może wyczyniać jakieś głupoty ( typu check engine )?

2.) Co tak naprawdę "resetuje" zasięg? Długi postój nie ( dziś rano miałem takie sam jak wczoraj wieczorem ). Otwarcie klapki wlewu też nie ( od razu sprawdziłem ). Może trzeba "lejek" wepchnąć we wlew i jak się ta wewnętrzna klapka uchyli to wtedy?
Aha - po "zresetowaniu" czujnik mierzy faktyczną ilość paliwa w zbiorniku, po po wlaniu 8 l, zasięg podskoczył o niecałe 200 km ( czyli uwzględnił całość która była w zbiorniku wcześniej a jej nie widział przed dotankowaniem ).

3.) Jesli nie ma sposobu "manualnego resetu" zasięgu, to czy jest możliwość oszukania go jakimś emulatorem?

mkuldane jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-01-2013, 20:05   #2
Pirss
ford::amateur

Imię: Piotr
Model: focus mk2
Silnik: 1.6 115km
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Focus Mk2 1,6 Wskazania zasięgu

Również przyłanczam sie do tych pytań bo jestem nowym posiadaczem instalacji w focusie i sie nad tym zastanawiam. Czytałem cos o emulatorach, ale czy nie ma innego sposobu????
Pirss jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-01-2013, 20:22   #3
Errata
ford::average

Model: FUSION FX SILVER
Silnik: 1,4 DURATEC 80KM + gaz sekwencja BRC
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Focus Mk2 1,6 Wskazania zasięgu

Jest o tym kilka postów niżej .Nie bez przyczyny kazał ci obserwować poziom paliwa.Powinien od razu założyć emulator poziomu paliwa.Nowe instalacje takie mają.

Ostatnio edytowane przez Errata ; 31-01-2013 o 20:30
Errata jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania