Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-12-2012, 12:46   #1
Waldekd
ford::amateur

Imię: waldek
Model: ford transit
Silnik: 2 .5
Rocznik: 1998
Domyślnie jak zmienić zimering na kole zębatym przy silniku

Witam czy ktoś może się orientuje jak zmienić zimering na kole zębatym przy silniku przy ford transit 2.5 diesel rok 98,proszę o pomoc.pozdrawiam

Waldekd jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-12-2012, 16:27   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: jak zmienić zimering na kole zębatym przy silniku

Simering uszczelnia wał na założonym na nim kole zębatym pompy oleju. Koło pompy dociskane jest do kołnierza na wale przez koło pasowe stanowiące całość z kołem zębatym paska rozrządu.

Tak więc musisz:
- spuścić płyn z układu, wyjąć chłodnicę,
- poluzować i zdjąć pasek klinowy,
- zdemontować wiskozę z wentylatorem i koło pompy wodnej
- odkręcić i zdjąć plastikową osłonę rozrządu
- poluzować i zdjąć pasek rozrządu
- zablokować wał, odkręcić koło pasowe i zdjąć je z wału - uwaga na klinik, nie zgub...

Jeżeli teraz wystarcza ci dostępu do wyjęcia simeringu z obudowy pompy olejowej i jego wbicia - to można to zrobić. Jeżeli uważasz, że jest za ciasno - musisz odkręcić i wyjąć pokrywę pompy olejowej. Wymiana wtedy jest bardzo wygodna. Ale trzeba mieć nową uszczelkę kartonową pod pokrywę.

Śruba mocująca koło pasowe jest dokręcana bardzo dużym momentem, różnym w zależności od łba śruby: przy łbie 14 mm moment wynosi 185 Nm, przy łbie 24 mm 340 Nm. Podobno bywa jeszcze inny rozmiar, ale ja nie mam go w instrukcji.

Z tego wszystkiego wynika, że trzeba mieć kołki ustalające koła rozrządu i wał (lub odwalić trzeba partaninke z malowaniem znaków na pasku - ale to dla niektórych jest nieprofesjonalne postępowanie). Ale przy kołkach można od razu sprawdzić i ustawić kąt statyczny wyprzedzenia wtrysku. No i kołek wału przyda się przy odkręcaniu i dokręcaniu śruby koła pasowego...
Cytat:
Napisał Waldekd Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jak zmienić zimering na kole zębatym
Mam nadzieję, że nie chodziło ci o koło zamachowe - też jest zębate... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 15-12-2012 o 16:36
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-12-2012, 18:53   #3
AKIM
ford::advanced

Imię: Grzegorz
Model: Transit, Seat Alhambra
Silnik: 2.5 D, 1.9TDI
Rocznik: 1999, 1999
Domyślnie Odp: jak zmienić zimering na kole zębatym przy silniku

Właśnie jestem na etapie wymiany uszczelki płyty czołowej rozrzadu pompy wody simeringów wałka i wału. Ta uszczelka pod osłonę pompy oleju tylko oryginał za prawie 70 zeta. Między płyte czołową a blok uszczelka 54 zł. oryng taki płaski tylko oryginał 27 zeta simeringi na wał i wałek po 56 sztuka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.wymiana dokładnie jak pisze kolega Wojtek. Jako ciekawostka to rolkę napinającą mam z modelu do 92r a pasek 25mm szer. 130 zębów 3,5 mm wys. do 97r Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
AKIM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania