Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-12-2012, 22:17   #1
mziolkowski
ford::average

Imię: Michał
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 140 PS
Rocznik: 2011
Domyślnie System bezkluczykowy działa inaczej

Mam taki problem który zauważyłem dziś podczas zapalania samochodu.

Przed mrozami wystarczyło abym wcisnął pedał sprzęgła i nacisnął przycisk POWER, silnik odpalał.

Teraz naciskam pedał sprzęgła , naciskam przycisk POWER i włącza się zapłon i nic, muszę drugi raz nacisnąć przycisk, aby silnik zapalił.

Stwierdziłem też iż jeśli bardzo mocno wcisnę pedał sprzęgła to zapala od kopa ...

Miał ktoś takie objawy ??

mziolkowski jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-12-2012, 22:21   #2
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
Domyślnie Odp: System bezkluczykowy działa inaczej

Cytat:
Napisał mziolkowski Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
naciskam pedał sprzęgła , naciskam przycisk POWER i włącza się zapłon i nic, muszę drugi raz nacisnąć przycisk, aby silnik zapalił.
A nie jest to czas potrzebny do nagrzania świec żarowych?
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-12-2012, 22:22   #3
mziolkowski

Też tak myślałem. Zostawiłem samochód w garażu w którym jest 18 stopni i to samo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 22-12-2012, 23:46   #4
jaculek63
ford::advanced

Imię: Jacek
Model: mondeo mk3/mk4 Titanium S(było)
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2004/2009

Cytat:
Napisał mziolkowski Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Też tak myślałem. Zostawiłem samochód w garażu w którym jest 18 stopni i to samo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mi w te mrozy kilka razy wywalił komunikat ze nie rozpoznał kluczyka ale za drugim przyciśnięciem przycisku start odpaliłGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.i nie było to przy pierwszym porannym odpaleniu a po krótkim postoju po rozgrzaniu silnika(przejechane jakieś 50km)
Jakbyś miał problem z czujnikiem sprzęgła to na conwersie pojawiłby sie komunikat o jego wciśnięciu w celu odpalenia a tak to może tylko niesprzyjający zbieg okoliczności,ta współczesna elektronika w autach czasami ma swoje myki i trzeba z tym niestety żyć.Pozdrawiam.
W instrukcji nie ma wzmianki nt. świec napisane jest że odpalamy i jedziemy(troszkę głupio to rozwiązali ale ten typ tak ma i juz)

Ostatnio edytowane przez jaculek63 ; 23-12-2012 o 09:54
jaculek63 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-12-2012, 10:45   #5
mziolkowski

No dziś zapalił od razu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. , może po prostu trzeba mocno wcisnąć i tyle Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Również pozdrawiam
Odpowiedz

Zasady postowania