![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Leszek
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
|
Ostatnio zauważyłem w swoim Focusie problem z tylnymi hamulcami. Mianowicie po przejechaniu kilku kilometrów tylna lewa tarcza rozgrzewała się do ponad 100 stopni. Tarcza prawa też była cieplejsza - jakieś 50 stopni. Przednie tarcze w tym samym czasie miały może z 20 stopni, więc praktycznie zimne. Od razu też zauważyłem, że klocki z tyłu starte prawie do zera. Problem musiał pojawić się w ostatnim miesiącu, bo przy sezonowej wymiane kół wszystko było ok. Było czuć przy kręceniu kołem bardzo lekki opór- ewidentnie koło było przyhamowane. Pierwsze co, to sprawdziłem ręczny, ale linki były luźne i wszystko odbijało.
Zamówiłem nowe klocki i wymieniłem. Tarcze zostawiłem stare, bo miały 10,5mm. Tłoczki przy wymianie wkręciły się bez większego oporu. Gumki całe, prowadnice chodzą lekko. Po wymianie dalej koła lekko się grzeją, ale to tak max 40-50 stopni. Trochę mnie to niepokoi. Gdzie szukać przyczyny? Czy klocki się muszą jeszcze ułożyć? Trochę dziwne aby tylne hamulce były gorące po kilku km jazdy bez hamowania. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
|
Czy klocki przesuwają się po jarzmie względnie gładko? Czyściłeś jarzma w miejscu gdzie siadają klocki? Bo jeśli tłoczek Ok, prowadnice Ok, ręczny Ok, to zasadniczo tylko tam pozostaje upatrywać przyczyny.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
Imię: Marcin
Model: Focus mk4
Rocznik: 2018
|
Gumki w prowadnicy smarowane czy nie. Jak jest taka harminijka wewnątrz gumki to nie powinny być smarowane, mają być czyste tylko.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez Flisator ; 11-12-2024 o 06:26 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
FCP member
|
Ja bym tutaj nie szukał przyczyny.
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Mateusz
Silnik: 1.0
Rocznik: 2019
|
Sprawdź przewody giętkie. W starszych autach lubią się zatykać.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
FCP member
|
O widzisz, też dobry trop, chyba nawet jakiś czas temu był taki wątek tu na naszym forum.
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Też pamiętam, że już komuś pomogła wymiana przewodu giętkiego. W ostateczności może być konieczna regeneracja pompy ABS.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Imię: Marcin
Model: Focus mk4
Rocznik: 2018
|
Przewody nie tyle co się zatykają. Co jeśli jest na nich opaska metalowa, uchwyt osłonka jakaś. To ona koroduje i zaciska przewód. Czasem wystarczy ją usunąć. Albo wymienić już i tak pewnie stare przewody.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
FCP member
|
Zatkać też się niestety potrafią, przerabiałem takie przypadki niestety. Głównie wynikające z niedbalstwa użytkowników.
|
|
|
|
|
#10 | |
|
ford::average
![]() Imię: Leszek
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6